Zakaj je Pula najboljša izbira za letošnji poletni dopust?

Pula je največje istrsko mesto, polno zgodovine in čudovitih plaž. Je odlična izbira za letošnji poletni dopust, če želite združiti čudovite plaže, naravo in kulturo.

Pula je hrvaški Rim

Mesto Pula je središče Istre že od rimskih časov. Ima dolgo tradicijo vinarstva, ribištva, ladjedelništva in turizma. Poznana je po dokaj lepo ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater Arena. Arena v Puli stoji že od prvega stoletja in je šesti največji amfiteater na svetu. Predvsem pa je eden najbolje ohranjenih. Vsako poletje zaživi tudi s koncerti in ostalimi kulturnimi prireditvami.

V mestu je tudi Avgustov tempelj iz rimskih časov, posvečen prvemu rimskemu cesarju Avgustu. Sprehodite se še do Sergijevškega slavoloka zmage, zanimiv pa je tudi Kaštel, obrambna trdnjava ob obali, zgrajena v času tridesetletne vojne.

Tudi letos vas v Puli čaka bogat kulturni program

Najprej bo že med 30.6. in 6.7. potekal festival Pula Music Week. Sledi Puljski filmski festival konec julija. Avgusta pa se bodo v Areni zvrstili koncerti glasbenikov Hari Mata Hari, Petar Grašo in Arctic Monkeys. Med 6. in 8. avgustom pa bodo oder v sklopu Adria Music festivala zavzeli Tony Cetinski, Bajaga in S.A.R.S..

PREVERITE PONUDBO za HOTEL v PULI TUKAJ! 

Pula ima najlepše plaže

Ena izmed najlepših plaž v Istri je zagotovo plaža Havaji. Nahaja se v Verudeli. Očarala vas bo s čudovitim vzdušjem in dih jemajočo turkizno barvo morja, bleščečimi belimi kamenčki in slikovitim skalnatim ozadjem.

Plaža Pješčana Uvala se nahaja v mestu Pješčana Uvala (Riviera Pula). Plaža je prodnata, drevesa v bližini pa ustvarjajo naravno senco.

Sandy Bay Beach se nahaja na desnem bregu od vhoda v pristanišče Delfin. Peščena plaža je lepo urejena in dobro opremljena. Na plaži so tuši in garderobe.

Na južni strani polotoka Golden Rocks, s pogledom na otok Fratarski, stoji čudovita plaža Verudela.

Bližina Brionov in Kamenjaka

Pula je odlična izhodiščna točka za obisk Brionov. Brionsko otočje je skupina 14 otokov z izjemnimi naravnimi lepotami. V Veliki otok se je na primer zaljubil že jugoslovanski predsednik Tito! Ta je v svoji poletni rezidenci gostil številne tuje državnike in znane osebe, ki pa so mu v dar prinesli številne eksotične živali, ki se še danes sprehajajo po safari parku. Na Brionih torej lahko vidite tudi zebre!

Če ste v Puli, ne smete mimo Kamenjaka. To je eden najlepših sredozemskih polotokov na jugu Istre. Leži kakšnih 10 kilometrov od Pule in ima 30 kilometrov obale, skritih turkiznih zalivčkov, klife in neomejene možnosti zabave.

Ideja za namestitev: Hotel Pula

Hotek Pula je le nekaj metrov oddaljen od zelenega in bujnega gozda, skozi katerega pridete do čudovite prodnate plaže. V bližini je tudi veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa – triatlom steza, 12 tenis igrišč, 2 nogometni igrišči, atletska steza, večnamenski športni center, sprehajalne steze, … Od centra Pule je hotel oddaljen le 2 km. 

PREVERITE PONUDBO ZA HOTEL TUKAJ! 

Foto: Unsplash, Vandraj

PREBERITE ŠE: Kamenjak: 7 razlogov, zakaj je vreden obiska

 

 

 

 

Pula: 5 odličnih idej, kaj tam početi, ko niste v morju

Pula, hrvaški Rim. Vsaj kar se koloseja, oziroma arene tiče. To priljubljeno hrvaško mesto pa v rokavu skriva še nekaj razlogov za obisk.

Arena

Ob obisku mesta Pula nikakor ne moremo preskočiti njihove arene, amfiteatra iz prvega stoletja, ki vam bo za trenutek dal občutek, da ste se znašli v Rimu. Pravzaprav je to tudi fizično precej nemogoče, saj se imenitna zgradba dviguje prav skozi glavno obmorsko žilo in jo je nemogoče spregledati. Pogled na areno je osupljiv. Vsakič znova. Puljski “kolosej” je namreč šesti po velikosti na svetu in eno najbolje ohranjenih prizorišč gladiatorskih bojev. Puljska Arena je danes prizorišče številnih poletnih prireditev, poleg odmevnih koncertov pa gosti tudi filmski festival.

Rimski ostanki

Seveda je Arena eden najmogočnejših, a še več jih lahko najdete po vsem mestu. V mestu je tudi Avgustov tempelj iz rimskih časov, posvečen prvemu rimskemu cesarju Avgustu. Sprehodite se še do Sergijevškega slavoloka zmage, zanimiv pa je tudi Kaštel, obrambna trdnjava ob obali, zgrajena v času tridesetletne vojne.

VANDRAJ priporoča: hedonističen oddih in romantika v Puli (ponudbo preverite TUKAJ)

Bližina Kamenjaka 

Če že pridete do Pule, bi bil greh, da ne skočite še na Kamenjak. To je eden najlepših sredozemskih polotokov na jugu Istre. Leži kakšnih 10 kilometrov od Pule in ima 30 kilometrov obale, skritih turkiznih zalivčkov, klife in neomejene možnosti zabave.

PREBERITE ŠE: Kamenjak: 7 razlogov, zakaj je vreden obiska

In bližina Brionov 

Priporočamo tudi izlet do Brionov. Brionsko otočje je skupina 14 otokov z izjemnimi naravnimi lepotami – na Malih Brionih si lahko ogledate predstavo v gledališču Radeta Šerbedžije, v Veliki otok pa se je zaljubil že jugoslovanski predsednik Tito! Ta je v svoji poletni rezidenci gostil številne tuje državnike in znane osebe, ki pa so mu v dar prinesli številne eksotične živali, ki se še danes sprehajajo po safari parku. Na Brionih torej lahko vidite tudi zebre!

PREBERITE ŠE: Fotogenični Brioni in česa tam ne smete spregledati

Vinske in kulinarične ture

V mestu je tudi kup finih gostiln s svežo morsko istrsko in italijansko hrano, priporočamo tudi kakšno dobro vinsko turo. Naj bo hedonistično!

Romantični oddih v Pula City Center Accommodation

Sprostite se v Pula City Center Accommodation le nekaj metrov od starih rimskih spomenikov. Pula City Center Accommodation se nahaja v središču Pule, le 500 m od slavoloka Sergievcem in 1 km od Avgustovega templja. Arheološki muzej je oddaljen približno 450 m, znamenita Puljska arena pa približno 1 km. Preverite ponudbo TUKAJ.

 

Foto: Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: Last minute zimske počitnice v Medulinu: Arena Grand Kažela Camping (od 120€ za 5 oseb)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Fotogenični Brioni in česa tam ne smete spregledati

Če spadate v skupino tistih, ki slavnih Brionov niso še videli, je skrajni čas, da se to spremeni. Odpravite se na izlet, ki vam bo gotovo ostal v spominu, tudi otroci bodo navdušeni nad videnim.

Kaj pa Brioni? Hotel Istra (klik) in Depandansa Neptun (klik) vam ponujata aktiven oddih. Tisti, ki se nostalgično spominjate Titovih časov, se boste za trenutek vrnili v obdobje, ko ”smo imeli lepše čase in varnejšo prihodnost”. Tisti, ki se o Titu samo učite v šoli, pa boste tokrat uživali na njegov račun. Kako? Več v nadaljevanju.

Safari park Brioni

Neklasičen živalski vrt, v katerem se živali prosto sprehajajo po parku. V parku so živali, ki jih je Tito prejel v dar od državnikov iz celega sveta. Namesto, da vi prečkate cesto na zebri, obrnite vloge in dovolite zebri, da pred vami prečka pot, po kateri hodite. Srnjad, lame in zebre se pasejo na travnikih, vidite lahko tudi slonico. V tem obdobju boste lahko srečali tudi papagaja Kokija, ki vas bo prijateljsko vprašal po počutju.

Steza dobrih vibracij

Steza za pešce in kolesarje je namenjena samostojnemu odkrivanju fažanskih in brionskih skrivnosti. Na njej najdete osem lokacij, na katerih so umetniške klopi, ležalniki, gugalnice, obveščevalne plošče, ki odkrivajo posebnosti omenjenih mest. Uživali boste v zvokih narave, klavirja, prepustili se boste občutku sreče, ljubezni in svobode ter odkrili Brione na drugačen način.

Muzej Hiša za ladjice

Spoznajte Brione na sodoben, interaktiven in zabaven način. Obiščite nenavadno stavbo, ki je danes Hiša za ladjice. Zgrajena je leta 1902, v secesijskem stilu avstroogrske arhitekture. V njej je danes interpretacijsko-izobraževalno središče, ki na inovativen in interaktiven način predstavlja Brione.

Zgoraj omenjene zanimivosti so samo delček mozaika, ki si ga lahko ogledate na Brionih. Na razpolago je Rimska vila v uvali Verige, Bizantinski kastrum, Naravoslovna zbirka, Poučna steza Zelenikovac, razstava Josip Broz Tito na Brionih, …

Brezplačni Brioni? Imamo ponudbo!

Vse našteto si s pomočjo Megabona lahko ogledate brezplačno! Hotel Istra (TUKAJ) in Depandansa Neptun (TUKAJ), v katerih so nekoč bivali znani svetovni voditelji, sta skupaj s Megabonom pripravila ponudbi, s katerimi boste lahko izkoristili brezplačen ogled zgoraj naštetih znamenitosti.

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE:

Top pet ugodnih počitniških idej za poletje

Fažana, idilično ribiško mesto nasproti Brionov

Fažana je majhna ribiška vasica v hrvaški Istri, ki je ena od glavnih iztočnic za izlete v narodni park Brioni.

Slikovita Fažana ima prav poseben srednjeveški šarm, kjer boste našli replike amfor in rimskih mozaikov, pa tudi odlično hrano! Zaščitni znak tega kraja so ob dolgi ribiški tradiciji namreč sardele, ki so glavne zvezde ob domači istrski malvaziji, ki jo srkate ob pogledu na morje in Brione v daljavi.

Skok do Pule in gladiatorske arene 

Fažana je od Pule oddaljena manj od 10 kilometrov, zato je tudi obisk tega rimskega mesta nujen. V Puli si oglejte amfiteater Arena iz prvega stoletja, ki vam bo za trenutek dal občutek, da ste se znašli v Rimu. Puljski “kolosej” je namreč šesti po velikosti na svetu in eno najbolje ohranjenih prizorišč gladiatorskih bojev.

 

Fažana kot iztočnica za izlet z ladjico za safari na Brionih 

Prav iz Fažane lahko z ladjico odplujete tudi na izlet do Brionov. Brionsko otočje je skupina 14 otokov z izjemnimi naravnimi lepotami – na Malih Brionih ima svoje gledališke predstave Radete Šerbedžija, v Veliki otok pa se je zaljubil že jugoslovanski predsednik Tito! Ta je v svoji poletni rezidenci gostil številne tuje državnike in znane osebe, ki pa so mu v dar prinesli številne eksotične živali, ki se še danes sprehajajo po safari parku. Na Brionih torej lahko vidite tudi zebre!

 

Fažana kljub majhnosti slovi še po številnih dobrih restavracijah ob zalivu, fotogeničnih kamnitih hiškah in barvitih fasadah, ki ob pristanišču dajejo imenitno kuliso ribiškega kraja, ki mu godi obisk turistov z vseh koncev sveta.

Kje lahko prenočite? Priporočamo Kamp Pineta ali Kamp Bi Village! Odlično ponudbo nastanitev pa najdete TUKAJ.

Foto: Shutterstock

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Severna in srednja Dalmacija: Seznam najlepših plaž, ki navdušujejo

Izlet: S kolesom iz Premanture na Kamenjak do odtisov dinozavrov

Do enega najlepših sredozemskih polotokov na jugu Istre, vsem znanega Kamenjaka, bo izlet najlepši kar s kolesom.

O sedmih razlogih, zakaj je Kamenjak vreden obiska, smo na Vandraj pisali pred kratkim. Omenili smo tudi to, da se je vstopnina avtomobilov na rt letos enkrat podražila. Če želite na Kamenjak z avtom, vas bo to stalo skoraj 11 evrov, povsem zastonj pa je, če tja kar odkolesarite!

Če v Istro niste vzeli svojega kolesa, je Vandraj ujel super ponudbo poldnevnega izleta s kolesom, ki je tudi voden. Pot je dolga okoli 15 kilometrov, raztegne pa se od Premanture do spodnjega Kamenjaka. V ponudbo je vključen tudi obisk Dino parka, kjer lahko ujamete odtise dinozavrov!

VANDRAJ priporoča: Premantura in Kamenjak, poldnevni izlet z najemom kolesa in okrepčilom: 21 evrov

In kje se ohladite? Na eni od čudovitih plaž rta! Za polotok dolžine 3.400 metrov je značilna razčlenjena obala z več kot 30 slikovitimi zalivi in s kristalno čistim morjem. Kamenjak poleg nizkih obal slovi tudi po skalnatem predelu, kjer se zbirajo najbolj pogumni. Tam namreč lahko v vodo skačete z visokih pečin!

In če vam kolesarjenje, skakanje in plavanje ni dovolj? Kupon za poldnevni izlet s kajakom lahko ujamete TUKAJ.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Kamenjak: 7 razlogov, zakaj je vreden obiska

Kamenjak: 7 razlogov, zakaj je vreden obiska

Zagotovo ste že slišali za Kamenjak, enega najlepših sredozemskih polotokov na jugu Istre. Leži kakšnih 10 kilometrov od Pule, le streljaj iz Premanture, od koder boste tudi najugodneje prišli na rt – s kolesom!

Do Kamenjaka seveda lahko pridete tudi z avtomobilom, a vas bo to letos po novem ceniku stalo enkrat več kot lani – za vstop z avtomobilom boste odšteli 80 kun, torej skoraj 11 evrov, na otoku pa se vsako leto izkrcava tudi kup obiskovalcev z morja, saj je dostopen tudi s čolni.

Zakaj je vreden obiska vsaj enkrat v življenju, preden ga pogoltne masovni turizem?

Zaradi 30 kilometrov dolge obale

Za polotok dolžine 3.400 metrov je značilna razčlenjena obala z več kot 30 slikovitimi zalivi in s kristalno čistim morjem. V arhipelagu je 11 nenaseljenih otočkov, ki čakajo, da jih obiščete.

Zaradi adrenalinskih skokov

Kamenjak je znan tudi po merjenju moči in poguma. Adrenalinske odvisneže in tiste, ki jim je nerodno priznati, da si česa v življenju morda ne upajo, boste našli pri najvišjih skalah, s katerih skačejo daleč v globino turkiznega morja. A le previdno, nesreča ne počiva niti na dopustu!

PRIPOROČAMO: Poldnevni izlet s kolesom iz Premanture na Kamenjak

Zaradi zabavnih aktivnosti – s kajaki!

Če niste tiste vrste adrenalinski tipi, ki na Kamenjak pridejo zaradi skakanja s klifov, je ena od odličnih izletniških aktivnosti tudi raziskovanje zaliva s kajaki! Poldnevni izlet s kajaki poteka v arhipelagu Medulinskega zaliva in naravnega parka Kamenjak, s postanki na lepih plažah osamljenih in nenaseljenih otokov ali v zalivih parka. Izlet začnete v kampu Stupice v Premanturi.

IDEJA ZA IZLET: S kajaki okoli Kamenjaka za 21 evrov! (znižano ponudbo preverite TUKAJ)

Zaradi Kolumbarice s podvodno jamo

Kamenjak velja za enega najlepših Sredozemskih polotokov. Njegova posebnost so razčlenjena dolga obala, številne kamnite in peščene plaže ter zanimiv zaliv Kolumbarica s podvodno jamo, ki se nahaja na skrajnem južnem delu.

Zaradi Safari bara

Eden najbolj znanih barov, kjer se okrepčate po adrenalinskem skoku v globino je zagotovo slavni Safari bar, skrit med bambusovimi vejami in poln zanimivih instalacij. A to vsekakor ni edini kraj, kjer se lahko okrepčate, čeprav ima enega najlepših razgledov in okusno hrano. Zaradi množičnega turizma, ki raste iz leta v leto, tudi na Kamenjaku kot gobe po dežju rastejo bari, zato v nobenem zalivčku ne boste zares žejni.

Zaradi edinstvene flore in favne

Obisk Kamenjaka je vreden že zaradi flore in favne, saj tu najdete številne redke in endemične vrste rastlin in živali, ki so še en prispevek k čarobnosti tega kraja.

Zaradi bližine Pule

Če se že mudite na tem koncu Hrvaške, nikar ne preskočite Pule, ki vas bo s svojim mogočnim amfiteatrom naravnost očarala!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Obonjan: zasebni hedonistični otok, kjer otroci niso zaželeni

 

Brioni ponujajo čudovit izlet po zgodovini, naravi in eksotiki

Pulo poleg naravnih lepot krasijo tudi številni kulturni in zgodovinski spomeniki. Že v časih Avstro-Ogrske je Pula pridobila sloves turističnega središča, predvsem njena okolica. Pula je zato odlično izhodišče tudi za obisk Brionov, kamor se bomo odpravili danes.

Brioni se nahajajo približno 130 kilometrov od Ljubljane. Iz prestolnice do Fažane potrebuješ približno dobri dve uri vožnje. Z ladjo se iz Fažane podaj do znanega Narodnega parka Brioni in uživaj v ogledu kulturnih in naravnih bogastev in navsezadnje enega od najbolj zanimivih sredozemskih otočij. Neprimerljiva naravna lepota in idealna sredozemska mikroklima dodata še dodatno mero ekskluzivnosti.

shutterstock_441496453

Brioni so zgodba o lepoti in razkošju, ki je stara dva in pol tisočletja. Antične rimske vile, ilirske palače, bizantinske utrdbe, srednjeveške cerkve in na koncu – razkošna predsedniška rezidenca, ki so jo obiskali najpomembnejši politiki in najbolj slavne zvezde 20. stoletja. Zasebno letovišče jugoslovanskega predsednika Tita je bilo desetletja dolgo zaprto za javnost.

MEGABON priporoča // mobilne hišice v kampu Brioni po izjemni ceni!

Več kot sto milijonov let stara zgodovina

Ker večina Brione povezuje s polpreteklo zgodovino, torej z nekdanjim predsednikom bivše Jugoslavije, je zgodba o daljši preteklosti teh otokov še toliko bolj zanimiva. 200 odtisov stopal dinozavrov priča, da je tu bilo življenje že pred več kot 100 milijoni leti.

brioni_1_shutterstock_37408267

Nekaj posebnega je tudi safari park, ki so ga uredili leta 1978. Med zebrami, noji, lamami, antilopami, indijskimi svetimi kravami je »zvezda« slonica Lanka, ki ima zelo rada družbo.

Prava paša za oči so rastline, tako avtohtone, mediteranske kot tudi tiste najbolj eksotične.  Brioni se lahko pohvalijo tudi z eno najstarejših starih oljk na Mediteranu. Šest metrov visoka oljka naj bi bila stara kar 1.600 let.

shutterstock_395039500

So Brioni res mondeni?

Seznam znanih osebnosti, ki so se že ustavile na Brionih potrjuje, da gre za svetovno znano in cenjeno destinacijo. Na Brione so na dopust prihajale kronane glave, tu je dopustoval Franc Jožef, pa njegov naslednik Fredinand, nemški cesar Wilhelm II, črnogorski kralj, književnik James Joyce, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Angelina Jolie, Naomi Campbell, Placido Domingo, monaška princesa Carolina. Skratka slavnih imen res ne manjka. Danes je obisk Brionov primeren tako za družine, manjše skupine, sindikalne izlete, šolske ekskurzije, pa tudi za navdušene golfiste.

PREVERI ponudbo namestitev, ki jih ponuja Pula.

shutterstock_418145341

brioni_shutterstock_142747642

Brioni_2_shutterstock_130953791

Foto: Shutterstock

Po dozo alternativne gledališke umetnosti v Pulo na 22. PUF

Tudi letos bodo ulice Pule med 1. in 5. julijem gostile igralce iz vsega sveta.

Mednarodni gledališki festival – PUF je eden od najbolj poznanih festivalov alternativnega gledališča v tem delu Evrope. V 22 letih, kolikor traja festival, je bilo odigranih več kot 200 predstav in več kot 100 spremljajočih dogodkov  kot so koncerti in razstave.

Predstave se odvijajo na različnih lokacijah po mestu in so vse brezplačne. Del programa se odvija v Društvenem centru Rojc. Več o programu si lahko preberete tukaj.

Dogodek je odlična priložnost, da se odpravite v Pulo, v mesto tri tisočletne zgodovine, ki je po vsem svetu znano po svojih vrednih kulturno-zgodovinskih znamenitostih. Seveda ne gre spregledati puljske trdnjave – impresivne znamenitosti, ki čakajo, da jih odkrijete.

pula_shutterstock_133641761

Izhodišče za dogodke, raziskovanja in na vse zadnje za počitek, je lahko Hotel Park Plaza Histria 4*. Hotel se nahaja na prečudoviti južni obali istrskega polotoka. Ponuja fantastičen pogled na Jadransko morje, zgodovinsko središče Pule pa je oddaljeno le nekaj minut. S svojim popolnim položajem nad morjem na polotoku Punta Verudela, hotel predstavlja simbol turistične ponudbe Pule. Dve nočitvi za dve osebi s polpenzionom in vrhunske vsebine vas pričakujejo. Tokrat s posebno ponudbo za dve noči za dve osebi – posebna cena, 352 €.

Foto: Hotel Park Plaza Histria, PUF festival, Shutterstock

histria

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.