Družinski glamping v Istri, kjer iz oljčnega nasada gledate Brione

Kako dobro v resnici poznate Istro? Če so nam istrska mesta, ki ležijo tik ob morju, že dobro znana, pa se le nekaj kilometrov v notranjosti skriva še veliko kotičkov, ki še čakajo na vaš obisk. Ste že slišali za Papafigo?

Papafigo je majhen družinski kamp, ki so ga leta 2021 postavili v očarljivi vasici Salvela pri Vodnjanu. Slikovit kotiček za oddih v oljčnem nasadu odpira imeniten pogled na morje in Brione – edini narodni park na tem območju.

Kdo je papafigo?

Pa veste, kaj pravzaprav je papafigo? Tako v Istri pravijo zlatorumenim pticam, ki so pri nas bolj znane kot kobilar ali vuga. Na Krasu mu pravijo tudi figojeu, v Istri pa papafigo. Zakaj? Ker se pogosto prehranjuje s figami in drugimi sadeži, poleg tega pa tudi z žuželkami in pajki. Med figami ga boste seveda našli predvsem, ko so zrele. Njegov habitat so grmičevja in gozdiči v Sredozemlju.

Zgodba, ki jo piše vsa družina

Kamp vodi družina Buršić, v njegovo zgodbo pa so vključeni prav vsi njeni člani – Mladen in Morena ter njuni otroci Roberta, Leonarda in Mauro. Mladen je odgovoren za upravljanje in oskrbo, kar vključuje vsakodnevne obiske tržnice za nakup svežih lokalnih živil. Morena je »šefica hiše« in skrbi za finance. Otroci poskrbijo, da imajo gostje nepozabno bivanje: Roberta jih sprejme na recepciji, Leonarda poskrbi za odlično kavo in zajtrk (in je tudi mojstrica za popravila!), Mauro pa pomaga pri vseh vrstah opravil.

 

Družinski kamp v nasadu oljk ima osem mobilnih hišk, sedem glamping šotorov, parcele za avtodome, na robu posestva pa leži tudi luksuzna vila, ki sprejme do 8 oseb. Nastanitve imajo sodobno opremljene spalnice, kopalnice, dnevne sobe in pokrite terase ter so klimatizirane. Popolna izbira za tiste, ki hrepenijo po sodobnem načinu kampiranja, ne da bi se morali odreči udobju doma.

Odlično Megabon ponudbo za oddih v Papafigo Glamping & Camping, ki jo lahko izkoristite do 13. julija 2024, najdete TUKAJ.

Glamping z bazenom in pogledom na Brione

Zgrabite kozarec dobrega vina ali penine in uživajte v osupljivem panoramskem razgledu na oljčne nasade, morje in otoke. Zunanji bazen ima površino 146 m2 in je razdeljen na dva dela: enega z globino vode do 25 cm, ki je priljubljen med najmlajšimi in drugega – večjega za odrasle. Ima tudi teraso za sončenje z ležalniki in senčniki, ki so za goste kampa brezplačni. Za najmlajše je na voljo park s toboganom in gugalnicami ter medijska soba z igralnimi konzolami. Ob doplačilu lahko obiščete tudi njihov wellness, ki obsega parno kopel in finsko savno, masažno kad in masažni prostor.

Restavracija, kjer prisegajo na lokalno in sezonsko

V osrednjem kampu je kot glavna stavba in srce posestva odlična restavracija Papafigo, ki je odprta tudi za zunanje goste. Ponujajo krasno morsko hrano in odlične priloge, a ne boste naredili napake niti, če naročite steak. Imajo tudi lep izbor lokalnih vin. Notranjost vam bo s sodobnim dizajnom zagotovo všeč, tudi tu pa boste našli rdečo nit oblikovanja – ptice!

A le počakajte, da si ogledate dve terasi! Tista na strehi osrednje stavbe ponuja edinstven panoramski pogled na okoliške oljčne nasade, morje in Brione. Ni treba posebej poudarjati, da sončni zahodi tukaj niso nič drugega kot spektakularni.

Ideja za izlet: Vodnjan, Fažana, Brioni in Pula

Če vas že zanese na te konce, vsekakor priporočamo obisk sosednjega Vodnjana. To slikovito mestece ima kar nekaj zanimivih točk. Med drugim vas bo že od daleč pozdravil zvonik cerkve Sv. Blaža, ki se dviga 62 metrov v nebo. Prav v tej cerkvi pa hranijo tudi 370 svetovno znanih svetniških relikvij in mumificirana telesa svetnikov, ki so znana tudi kot »vodnjanske mumije«. Domačini pravijo, da vam njihova bližina lahko podaljša življenje.

Ena od pomembnih arhitekturnih značilnosti Vodnjana in okolice so tudi kažuni. Kažuni so kamnite pastirske hišice s stožčasto streho, ki se včasih celo povežejo s suhozidi. V Istri jih je registriranih okoli 5 tisoč, več kot polovica prav na tem območju. Več o njih lahko spoznate tudi v Parku kažuna, po katerem sem lahko sprehodite brezplačno, mimo njih pa vodi tudi Jakobova pot. V Vodnjanu imajo (kot pravijo) celo najožjo in najkrajšo ulico v celotni Istri. Ob tem pa Trgovačka ulica z 200 hišnimi številkami in več kot kilometrom dolžine velja za najdaljšo v Istri!

Od tod se podajte še v Fažano, slikovito ribiško vasico, ki je ena od glavnih iztočnic za izlete v narodni park Brioni. Fažana ima prav poseben srednjeveški šarm, kjer boste našli replike amfor in rimskih mozaikov, pa tudi odlično hrano! Zaščitni znak tega kraja so ob dolgi ribiški tradiciji namreč sardele. Ob tem pa vam priporočamo tudi ogled Pule – od mogočne arene do odličnega akvarija! Dolgčas vam na tem koncu zagotovo ne bo!

FOTO: Papafigo Glamping & Camping, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ste vedeli, da se v hrvaški Istri blizu slovenske meje lahko sprehodite po puščavi?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Camino Južna Istra: nova romarska pot med vinogradi, kažuni in morsko obalo

Camino Južna Istra je povsem nova romarska pot po Hrvaškem, ki je del znane Jakobove poti in povezuje izjemen nabor naravnih in kulturnih lepot Istre – od vinogradov, arhitekture do morja.

Camino Južna Istra je na novo speljana 193 kilometrov dolga krožna pot in je ena najbolj raznolikih na Hrvaškem. Na celotni poti lahko v svoji romarski knjižici zberete 18 pečatov. Simbol Jakobove poti, ki ga boste srečali, je rumena školjka na modri podlagi – Jakobova pokrovača. Razgledi nove istrske poti se vijejo od obale do notranjosti, od gozdov do vinogradov, od srednjeveških mest do kažunov.

Lahko jo opravite v več ločenih etapah, v nadaljevanju pa nekaj predlogov za razporeditev poti. Mi smo se na uradnem odprtju nove poti po njej skupaj s 500 udeleženci sprehodili v etapi, ki se začne v Vodnjanu, nadaljuje skozi Peroj in ob obali do Fažane steče z imenitnim razgledom na Brione.

Iz Peroja proti Fažani

Jakobova pot ali El Camino de Santiago kot duhovna preobrazba

Jakobova pot ali El Camino de Santiago (Santiago pomeni sveti Jakob) je skupno ime za več romarskih poti. Prav vse pa vodijo do svetišča svetega Jakoba v Santiago de Compostela v Galiciji na severozahodu Španije, enega pomembnejših krščanskih romarskih svetišč. Jakobove poti se vijejo domala po vsej Evropi. Ob tistih, ki opravljajo versko romanje, je tudi vedno več pohodnikov, ki gredo na pot zaradi potovanj ali športa, številni pa to izkušnjo opisujejo kot duhovno preobrazbo. Zgodovina romarskega Camina sega v 9. stoletje, Jakobovo pot pa so leta 1985 umestili tudi na UNESCOV seznam svetovne dediščine.

Park kažunov v Vodnjanu

Camino Južna Istra: 7 etap in nešteto razgledov

Romarska pot Camino Južna Istra je razdeljena na sedem romarskih poglavij, sedem etap, ki jih je najbolj idealno opraviti v enem tednu. Teden raziskovanja slikovitih mest kot sta Vodnjan in Pula ter štirih občin – Fažana, Ližnjan, Medulin in Marčana. Seveda jih lahko prehodite tudi v ločenih vikendih ali skozi leto.

V sodelovanju z Bratovščino svetega Jakoba je bila Camino Južna Istra zasnovana z namenom, da bi postala del hrvaške poti Camino kot del evropske mreže romarskih poti svetega Jakoba. Poleg Camina Južna istra ima Hrvaška še 8 delov poti – Camino Banovina, Camino Brač, Camino Gorski Kotar, Camino Imota, Camino Korčula, Camino Krk, Camino Podravina in Camino Šibenik. Za vsako od njih potrebujete od 3 – 8 dni.

V Vodnjanu vas bo že od daleč pozdravil zvonik cerkve Sv. Blaža, ki se dviga 62 metrov v nebo.

Camino Južna Istra: Predlog razporeditve na etape

  1. dan: Vodnjan – Barbariga, 28 km / 7 ur
  2. dan: Barbariga – Fažana – Pula, 30 km / 7,5 ure
  3. dan: Pula – Premantura, 23 km /6 ur
  4. dan: Premantura – Ližnjan, 27 km / 7 ur
  5. dan: Ližnjan – Marčana, 28 km / 6,5 ure
  6. dan: Marčana – Rakalj, 25 km / 6,5 ure
  7. dan: Rakalj – Loborika – Vodnjan, 32 km / 8 ur

Ozke tlakovane ulice Vodnjana

Vodnjan: mesto z mumijami, najožjo ulico in najvišjim zvonikom v Istri

Mi smo svojo etapo pred spustom do morja začeli na nadmorski višini 135 metrov – v Vodnjanu, slikovitem mestecu, ki ima kar nekaj zanimivih točk. Med drugim vas bo že od daleč pozdravil zvonik cerkve Sv. Blaža, ki se dviga 62 metrov v nebo. S tem je najvišji zvonik v Istri, meter višji od tistega v Rovinju. Spominja na zvonik bazilike Sv. Marka v Benetkah, po obsežni prenovi pa se nanj lahko tudi povzpnete in ujamete imeniten razgled.

Prav v tej cerkvi pa hranijo tudi 370 svetovno znanih svetniških relikvij in mumificirana telesa svetnikov, ki so znana tudi kot »vodnjanske mumije«. Gre za relikvije Sv. Sebastijana, Marije Egipčanske ter najbolj ohranjeno telo svetnice Nikoloze iz 15. stoletja, za katerega neuradno velja, da je najbolje ohranjen posmrtni ostanek v Evropi. Domačini pravijo, da vam njihova bližina lahko podaljša življenje.

V Vodnjanu boste videli tudi veliko gigantskih grafitov, ki z estetskimi podobami krasijo zidove hiš.

Ena od pomembnih arhitekturnih značilnosti Vodnjana in okolice so tudi kažuni. Kažuni so kamnite pastirske hišice s stožčasto streho, ki se včasih celo povežejo s suhozidi. V Istri jih je registriranih okoli 5 tisoč, več kot polovica prav na tem območju. Več o njih lahko spoznate tudi v Parku kažuna, po katerem sem lahko sprehodite brezplačno, mimo njih pa vodi tudi Jakobova pot.

Srednjeveško mestece v ozkih ulicah skriva številne stare hiše – izstopata hiši Benussi in Bembo, tu stojita tudi cerkev Sv. Jakova in rdeča palača Bradamante z okrasi na pročelju. Imajo (kot pravijo) celo najožjo in najkrajšo ulico v celotni Istri. Ob tem pa Trgovačka ulica z 200 hišnimi številkami in več kot kilometrom dolžine velja za najdaljšo v Istri!

V Vodnjanu imajo menda celo najožjo in najkrajšo ulico v celotni Istri. Ob tem pa Trgovačka ulica z 200 hišnimi številkami in več kot kilometrom dolžine velja za najdaljšo v Istri!

Vodnjan slovi tudi po pridelavi odličnega oljčnega olja. Mi smo se ustavili v trgovini ByIstria, kjer smo degustirali njihova olja Salvela in vina Medea, ki so plod vinogradov na Punti Grkova na rtu Marlera, kar je najjužnejša lega v Istri. Zdaj pa pot pod noge!

Razgledi, ki ne razočarajo

Prek slikovitih ulic Vodnjana nas je pot vodila mimo parka kažunov, po stezah ob nasadih oljk in vinogradov, ki jih ločujejo suhozidi in zaplate rdečih makovih cvetov. Sledimo oznakam pokrovače in se spuščamo proti morju, zato je korak lahek. Prednost pomladne hoje so vsekakor prijetne temperature pa tudi istrska pokrajina, ko je še vsa zelena in sveža, je nekaj posebnega.

Steza vodi tudi do cerkve Sv. Mihovila Banjolskega, nato pa skozi Peroj, med Slovenci še en priljubljen kotiček za oddih. Tu smo se priključili nedavno urejeni poti, ki ob morju vodi skozi vse obmorske vasice. Ob zvoku valov in galebov se za ovinkom kmalu pokaže obris Fažane, medtem ko z morja pozdravlja obris slavnih Brionov. Fažana je sicer glavno izhodišče za izlete v ta edinstven nacionalni park. Naša etapa se je v Fažani (za zdaj) sklenila s praznovanjem ob odprtju poti in gigantsko frtaljo iz kar 1200 jajc.

Fažana in frtalja iz 1200 jajc!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Popolno darilo, ki ni za na polico: ISTRA, morje, vino in tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Mobilne hiške: Top 3 first minute ponudbe za poletje 2024

Mobilne hiške so priljubljen način dopustovanja, ki nudi udobje hotela in svobodo kampiranja hkrati, saj ste vedno obdani z naravo in le streljaj stran od aktivnosti. Tu so top 3 first minute ponudbe za poletje 2024 v mobilnih hiškah! A pozor, nakup in rezervacija po first minute ceni veljata do 29. februarja 2024.

Otok Pag: Aminess Avalona Camping Resort

Novi Aminess Avalona Camping Resort na jugu Paga ima vse, o čemer ste sanjali. Od osamljene in mirne lokacije v bližini mesteca Povljana, na rtu, ki ga s treh strani obdaja morje, do prefinjeno zasnovane namestitve in največ zasebnih bazenov na Hrvaškem. Prodnata plaža kampa je od vaše mobilne hiške oddaljena le nekaj minut hoje. Nudijo ekskluzivne ugodnosti, kot je zasebni bazen, neprecenljiv naravni dodatek pa so zagotovo dišeči borovci in toplo Jadransko morje, ki vas bo premamilo h kopanju. Po aktivnosti se sprostite na ležalniku in pustite, da vaše misli odplavajo na valovih užitka.

Če imate radi kulinarično raznolikost, boste imeli pri Aminess Avalona veliko možnosti za eksperimentiranje z okusi. Otok Pag se vse bolj profilira kot vrhunska outdoor destinacija za ljubitelje aktivnih počitnic. Njegove impresivne skale, ki spominjajo na površino Lune, vam bodo ponudile nenavadne terene za tek, pohodništvo ali kolesarjenje. Če se želite zadrževati v okviru kampa, lahko igrate tenis, vadite na napravah na prostem ali v notranji telovadnici. Vsekakor priporočamo, da z družino obiščete ornitološki rezervat Veliko Blato, kjer lahko opazujete ptice, ribe ali preprosto uživate v lepotah narave.

Več o ponudbi najdete TUKAJ. 

Fažana: Kamp Bi Village

Kamp Bi Village se nahaja v kraju Valbandon ob starem ribiškem mestu Fažana, le 7 kilometrov od Pule. Naselje gleda na nacionalni park Brioni. Obkroženo je z borovim gozdom in sredozemskim rastlinjem, poleg pa je prodnata plaža. Prav tu najdete krasne mobilne hiške!

V sklopu kampa so vam na voljo restavracije, slaščičarna, market, prodajalna spominkov, shopping cona in tržnica, ambulanta, frizerski in kozmetični salon. Poleg prelepe plaže kamp premore tri zunanje bazene s sladko vodo z manjšim bazenom za otroke in neplavalce.

Za popestritev so gostom na voljo tudi biljard, igrišče za odbojko, namizni tenis, tenis igrišče, vodna gimnastika, vodni šport, igrišče za otroke, poleti je za otroke in odrasle organizirana tudi animacija. Več o ponudbi Megabona najdete TU.

Novigrad: Aminess Maravea Camping Resort 

Udobne mobilne hiške Aminess Maravea Camping Resorta, razporejene v šestih tematskih naseljih, so prilagojene različnim oblikam družinskega oddiha. Luksuzna morska oaza, raj za otroke, istrski pridih, mediteranski detajli ali čista klasika. Poiščite svoj kotiček na plaži, ki ima Modro zastavo ali v enem od številnih bazenov Aminess Maravea Camping Resorta – od otroških bazenov s tobogani, do bazena ob morju z morsko vodo in plavalnih bazenov …

Začnite dan s svežimi in dišečimi pekovskimi izdelki, ki vam jih dostavijo v mobilno hiško. Če ne želite kuhati, obiščite očarljivo restavracijo Loop ali se spustite do restavracije à la carte Capa ob morju. Osvežitev poiščite v lounge baru One Second, če pa vam bo zadišal slasten burger, obiščite sosednji BBQ Point s čudovitim pogledom na morje.

FOTO: Megabon

Preberite še: Brioni – Skriti dragulj jadranske obale 

Ideja za pomladni vikend oddih: Brioni – Skriti dragulj jadranske obale

Ste kdaj sanjali o izletu, kjer se zdi, da čas teče počasneje, hkrati pa je vsak trenutek poln čarobnih doživetij? Potem je otoški arhipelag Brioni, skriti dragulj jadranske obale, pravšnja destinacija za vas.

Ti čudoviti otoki, znani po svoji naravni lepoti in bogati zgodovini, ponujajo vse, kar potrebujete za popoln vikend oddih. Preberite si, zakaj so Brioni dobra izbira za vaš naslednji krajši oddih in kaj vse lahko tam doživite.

Zakaj Brioni?

Naravna lepota

Brioni očarajo s svojimi neokrnjenimi naravnimi lepotami, ki vključujejo bujno vegetacijo, čudovite plaže in kristalno čisto morje. Za ljubitelje narave je to pravi raj, kjer se lahko sprostite ob opazovanju ptic ali raziskujete čudovite poti in sprehajalne steze.

Zgodovinsko bogastvo

Brioni so bili nekoč poletna rezidenca jugoslovanskega predsednika Tita, danes pa so UNESCO-va svetovna dediščina. Raziskovanje zgodovine otoka vključuje obiske rimskih ruševin, srednjeveških cerkva in drugih zgodovinskih znamenitosti, ki pričajo o bogati preteklosti tega kraja.

Aktivnosti na prostem

Brioni ponujajo številne možnosti za aktivnosti na prostem, kot so kolesarjenje, pohodništvo, potapljanje in jadranje. Ne glede na to, ali ste ljubitelj adrenalinskih športov ali pa si želite preprosto uživati v naravi, boste našli nekaj zase.

Safari park Brioni

Na severnem robu Velikega Briona se razprostira 9 hektarjev edinstvenega Safari parka , v katerem živi nenavadna kombinacija avtohtone istrske in eksotične južnoameriške, afriške in azijske favne. Jeleni, zajci in mufloni so le nekatere od živali Brionov, ki neovirano uživajo na prostranih poljih otokov.

Odlična ideja za nastanitev, z vključenimi vstopnicami in prevozom z ladjico: Hotel Neptun

Hotel Neptun, ki se nahaja na otoku, je popolna izbira za udobno namestitev med vašim bivanjem na Brionih. Ta čudovit hotel ponuja udobne sobe, prijazno osebje in vrhunsko gostinsko ponudbo, ki vam bo omogočila, da se sprostite in uživate v mirnem okolju otoka.

Ponudba vključuje polpenzion, prevoz z ladjo iz Fažane, vstopnico za Nacionalni park: safari park, Rimska vila v uvali Verige, Bizantinski kastrum, Poučna steza Zelenikovac, Steza dobrih vibracij, vstopnico v muzeje – Hiša za ladjice, Razstava Josip Broz Tito na Brionih, Naravoslovna zbirka, Razstava iz spomina starega Avstrijca. Poglejte ponudbo TUKAJ.

Otok Brioni je destinacija, ki ponuja nekaj posebnega za vsakega popotnika. Z naravno lepoto, zgodovinskim bogastvom, številnimi aktivnostmi na prostem in udobno namestitvijo v hotelu Neptun, je to idealna destinacija za popoln vikend oddih. Ne odlašajte in odkrijte čarobnost Brionov na vašem naslednjem potovanju.

Poglejte ponudbo za namestitev na Brionih, ki vključuje tudi vstopnice za
muzeje in safari park. TUKAJ.

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Ujemite prve minute: Zakaj je First minute nakup poletnih počitnic odlična odločitev

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za družinski morski oddih: Štirizvezdična Villa Letan nasproti sanjskih Brionov

Naselje Peroj, ki leži na jugozahodni obali južne Istre, s čudovitim razgledom na Fažanski kanal in Brionsko otočje ima vse, kar družina potrebuje za popoln morski oddih.

Hotel Villa Letan je novozgrajen in bogato opremljen hotel s štirimi zvezdicami. Stoji v tihem mediteranskem resortu Peroj, blizu mesta Vodnjan, ki je znano po proizvodnji najboljših oljčnih olj na svetu in po najvišjem zvoniku v Istri. Nasproti Peroja se razteza Nacionalni park Brijoni, le 4 km stran stoji ribiška vasica Fažana, do Pule pa je 12 kilometrov. Villa Letan je tako izvrstno izhodišče za nepozabne istrske utrinke. 

Hotel Villa Letan je idealen za družine

Hotel Villa Letan nudi vse, kar družina potrebuje za morski oddih. Vsaka soba ima balkon s pogledom na morje ali oljčne nasade. Dostopne poti so prilagojene ljudem s posebnimi potrebami ali majhnim otrokom. Na voljo so tudi sobna strežba ter storitve pranja in likanja perila. Pred hotelom stoji hotelski bazen. 

Hotelska restavracija nudi bogat jedilnik po naročilu. V njeni ponudbi prevladuje istrska kuhinja – lokalne jedi, ki uporabljajo kakovostne lokalne sestavine – vino, oljčno olje, tartufi, istrski pršut, ombolo in klobase. Poleg istrske kuhinje se pripravljajo tudi jedi iz različnih svetovnih kuhinj. Ponos restavracije so jedi istrskega goveda – boškarina. 

Preverite ponudbo, ki vključuje 2 otroka in polpenzion TUKAJ. 

Med oddihom boste doživeli najlepše istrske izkušnje

V Hotelu Villa Letan za svoje goste organizirajo nepozabne izlete v Narodni park Brioni, Fažano, Vodnjan, rt Kamenjak…

Športniki in rekreativci lahko najamete kolo. Istra ima privlačne kolesarske steze, ki privabljajo profesionalne kolesarje. Poleti lahko uživate tudi na teniškem igrišču, fitnesu, balinišču in zunanjem bazenu.

Nekatere namestitvene ponudbe že vključujejo izlete. Poglejte si ponudbe TUKAJ.

Preverite ponudbo, ki vključuje 2 otroka in polpenzion TUKAJ. 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Na Pohorje po ohladitev, razglede in na pohorsko omleto

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Fotogenični Brioni in česa tam ne smete spregledati

Če spadate v skupino tistih, ki slavnih Brionov niso še videli, je skrajni čas, da se to spremeni. Odpravite se na izlet, ki vam bo gotovo ostal v spominu, tudi otroci bodo navdušeni nad videnim.

Kaj pa Brioni? Hotel Istra (klik) in Depandansa Neptun (klik) vam ponujata aktiven oddih. Tisti, ki se nostalgično spominjate Titovih časov, se boste za trenutek vrnili v obdobje, ko ”smo imeli lepše čase in varnejšo prihodnost”. Tisti, ki se o Titu samo učite v šoli, pa boste tokrat uživali na njegov račun. Kako? Več v nadaljevanju.

Safari park Brioni

Neklasičen živalski vrt, v katerem se živali prosto sprehajajo po parku. V parku so živali, ki jih je Tito prejel v dar od državnikov iz celega sveta. Namesto, da vi prečkate cesto na zebri, obrnite vloge in dovolite zebri, da pred vami prečka pot, po kateri hodite. Srnjad, lame in zebre se pasejo na travnikih, vidite lahko tudi slonico. V tem obdobju boste lahko srečali tudi papagaja Kokija, ki vas bo prijateljsko vprašal po počutju.

Steza dobrih vibracij

Steza za pešce in kolesarje je namenjena samostojnemu odkrivanju fažanskih in brionskih skrivnosti. Na njej najdete osem lokacij, na katerih so umetniške klopi, ležalniki, gugalnice, obveščevalne plošče, ki odkrivajo posebnosti omenjenih mest. Uživali boste v zvokih narave, klavirja, prepustili se boste občutku sreče, ljubezni in svobode ter odkrili Brione na drugačen način.

Muzej Hiša za ladjice

Spoznajte Brione na sodoben, interaktiven in zabaven način. Obiščite nenavadno stavbo, ki je danes Hiša za ladjice. Zgrajena je leta 1902, v secesijskem stilu avstroogrske arhitekture. V njej je danes interpretacijsko-izobraževalno središče, ki na inovativen in interaktiven način predstavlja Brione.

Zgoraj omenjene zanimivosti so samo delček mozaika, ki si ga lahko ogledate na Brionih. Na razpolago je Rimska vila v uvali Verige, Bizantinski kastrum, Naravoslovna zbirka, Poučna steza Zelenikovac, razstava Josip Broz Tito na Brionih, …

Brezplačni Brioni? Imamo ponudbo!

Vse našteto si s pomočjo Megabona lahko ogledate brezplačno! Hotel Istra (TUKAJ) in Depandansa Neptun (TUKAJ), v katerih so nekoč bivali znani svetovni voditelji, sta skupaj s Megabonom pripravila ponudbi, s katerimi boste lahko izkoristili brezplačen ogled zgoraj naštetih znamenitosti.

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE:

Top pet ugodnih počitniških idej za poletje

Fažana, idilično ribiško mesto nasproti Brionov

Fažana je majhna ribiška vasica v hrvaški Istri, ki je ena od glavnih iztočnic za izlete v narodni park Brioni.

Slikovita Fažana ima prav poseben srednjeveški šarm, kjer boste našli replike amfor in rimskih mozaikov, pa tudi odlično hrano! Zaščitni znak tega kraja so ob dolgi ribiški tradiciji namreč sardele, ki so glavne zvezde ob domači istrski malvaziji, ki jo srkate ob pogledu na morje in Brione v daljavi.

Skok do Pule in gladiatorske arene 

Fažana je od Pule oddaljena manj od 10 kilometrov, zato je tudi obisk tega rimskega mesta nujen. V Puli si oglejte amfiteater Arena iz prvega stoletja, ki vam bo za trenutek dal občutek, da ste se znašli v Rimu. Puljski “kolosej” je namreč šesti po velikosti na svetu in eno najbolje ohranjenih prizorišč gladiatorskih bojev.

 

Fažana kot iztočnica za izlet z ladjico za safari na Brionih 

Prav iz Fažane lahko z ladjico odplujete tudi na izlet do Brionov. Brionsko otočje je skupina 14 otokov z izjemnimi naravnimi lepotami – na Malih Brionih ima svoje gledališke predstave Radete Šerbedžija, v Veliki otok pa se je zaljubil že jugoslovanski predsednik Tito! Ta je v svoji poletni rezidenci gostil številne tuje državnike in znane osebe, ki pa so mu v dar prinesli številne eksotične živali, ki se še danes sprehajajo po safari parku. Na Brionih torej lahko vidite tudi zebre!

 

Fažana kljub majhnosti slovi še po številnih dobrih restavracijah ob zalivu, fotogeničnih kamnitih hiškah in barvitih fasadah, ki ob pristanišču dajejo imenitno kuliso ribiškega kraja, ki mu godi obisk turistov z vseh koncev sveta.

Kje lahko prenočite? Priporočamo Kamp Pineta ali Kamp Bi Village! Odlično ponudbo nastanitev pa najdete TUKAJ.

Foto: Shutterstock

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Severna in srednja Dalmacija: Seznam najlepših plaž, ki navdušujejo

Brioni ponujajo čudovit izlet po zgodovini, naravi in eksotiki

Pulo poleg naravnih lepot krasijo tudi številni kulturni in zgodovinski spomeniki. Že v časih Avstro-Ogrske je Pula pridobila sloves turističnega središča, predvsem njena okolica. Pula je zato odlično izhodišče tudi za obisk Brionov, kamor se bomo odpravili danes.

Brioni se nahajajo približno 130 kilometrov od Ljubljane. Iz prestolnice do Fažane potrebuješ približno dobri dve uri vožnje. Z ladjo se iz Fažane podaj do znanega Narodnega parka Brioni in uživaj v ogledu kulturnih in naravnih bogastev in navsezadnje enega od najbolj zanimivih sredozemskih otočij. Neprimerljiva naravna lepota in idealna sredozemska mikroklima dodata še dodatno mero ekskluzivnosti.

shutterstock_441496453

Brioni so zgodba o lepoti in razkošju, ki je stara dva in pol tisočletja. Antične rimske vile, ilirske palače, bizantinske utrdbe, srednjeveške cerkve in na koncu – razkošna predsedniška rezidenca, ki so jo obiskali najpomembnejši politiki in najbolj slavne zvezde 20. stoletja. Zasebno letovišče jugoslovanskega predsednika Tita je bilo desetletja dolgo zaprto za javnost.

MEGABON priporoča // mobilne hišice v kampu Brioni po izjemni ceni!

Več kot sto milijonov let stara zgodovina

Ker večina Brione povezuje s polpreteklo zgodovino, torej z nekdanjim predsednikom bivše Jugoslavije, je zgodba o daljši preteklosti teh otokov še toliko bolj zanimiva. 200 odtisov stopal dinozavrov priča, da je tu bilo življenje že pred več kot 100 milijoni leti.

brioni_1_shutterstock_37408267

Nekaj posebnega je tudi safari park, ki so ga uredili leta 1978. Med zebrami, noji, lamami, antilopami, indijskimi svetimi kravami je »zvezda« slonica Lanka, ki ima zelo rada družbo.

Prava paša za oči so rastline, tako avtohtone, mediteranske kot tudi tiste najbolj eksotične.  Brioni se lahko pohvalijo tudi z eno najstarejših starih oljk na Mediteranu. Šest metrov visoka oljka naj bi bila stara kar 1.600 let.

shutterstock_395039500

So Brioni res mondeni?

Seznam znanih osebnosti, ki so se že ustavile na Brionih potrjuje, da gre za svetovno znano in cenjeno destinacijo. Na Brione so na dopust prihajale kronane glave, tu je dopustoval Franc Jožef, pa njegov naslednik Fredinand, nemški cesar Wilhelm II, črnogorski kralj, književnik James Joyce, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Angelina Jolie, Naomi Campbell, Placido Domingo, monaška princesa Carolina. Skratka slavnih imen res ne manjka. Danes je obisk Brionov primeren tako za družine, manjše skupine, sindikalne izlete, šolske ekskurzije, pa tudi za navdušene golfiste.

PREVERI ponudbo namestitev, ki jih ponuja Pula.

shutterstock_418145341

brioni_shutterstock_142747642

Brioni_2_shutterstock_130953791

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.