Jet lag: 13 napotkov kako premagati utrujenost ob menjavi časovnih pasov

Jet lag oziroma utrujenost, ki jo povzroča razlika med časovnimi pasovi, lahko dodobra zagreni prvih nekaj dni počitnikovanja. Na dolgih letih, še posebej nočnih, lahko izgubiš več ur spanja, kar je lahko mučno za tiste z zelo rednimi urniki spanja. Splošno pravilo pravi, da za okrevanje po spremembi vsakega časovnega pasu rabimo vsaj en dan. Načina, kako se jet lagu popolnoma izogniti ni, vendarle pa se ga da omiliti z nekaj triki pred potovanjem, med in po njem.

Danes se bomo osredotočili na nekaj top nasvetov o tem, kako premagati jet lag pred, med in po poletom.

Pred poletom                          

# 1. Za dobro počutje med dolgim letom poskrbi tako, da uživaš veliko tekočine in se izogibaš pijačam, ob katerih lahko dehidriraš (kava, alkohol, pijače z mehurčki), saj je na letalu zrak zelo suh.

# 2. Dobro je, če za hidracijo telesa poskrbiš že večer pred letom. Priporočljivi so izotonični napitki, s katerimi telo vnaprej pripraviš na naporno pot, predvsem pa noč prej ne pretiravaj z alkoholom, če si ne želiš doživeti muk visoko nad tlemi.

# 3. Večer pred potjo lahko vzamete tudi aspirin, ki redči kri, a seveda le v primeru, da nimate zdravstvenih težav.

# 4. Če potuješ na zahod, pojdi nekaj dni pred letom spat nekaj ur pozneje in obratno, če potuješ na vzhod. Tako se že pred potovanjem nekoliko pripraviš na časovno razliko. Lahko poskusiš tudi tale trik: nosi dve uri, eno nastavljeno na naš čas in drugo na čas v državi, kamor potuješ.

# 5. Takoj ob vzletu svojo uro prestavi na čas kraja, kamor letiš. S tem se boš psihološko pripravili na nov časovni pas.

Med poletom

# 6. Najboljša stvar, ki jo lahko narediš med letom je, da piješ res veliko tekočine – a brez alkohola in kofeina.

# 7. Pogosto vstajaj iz sedeža, se pretegni in sprehodi. Lahko delaš tudi vaje sede, kot so kroženje z rameni in stopali, stiskanje trebušnih mišic. Tako boš poskrbel za normalno prekrvavitev, če ne se ti pa lahko zgodi, da boš letalo zapustil z oteklimi dlanmi in gležnji.

# 8.  Če je tam, kamor letiš, v času leta noč, poskusite čim več spati. Pri tem si pomagaj s spalnimi maskami in blazinami za vrat.

# 9. Izogibaj se uspavalnim tabletam. Te povzročajo preglobok spanec, pri katerem se premalo premikaš, posledično pa se poveča možnost nastajanja krvnih strdkov, ki so lahko smrtno nevarni.

# 10. Nikar si ne obuj kakšnih visokih petk ali ozkih čevljev – zatekle noge so namreč pogost pojav na dolgih letih, in res si ne želiš štorkljati po letališču v visokih petah z oteklimi gležnji.

Na cilju

# 11. Bodi aktiven. Ne pusti se premagati utrujenosti, ampak poskusi ostati v gibanju. Pojdi ven, saj te bo dnevna svetloba poživila. Če res ne zdržiš, si privošči krajši spanec, a ne več kot pol ure, saj boš sicer jet lag le še poslabšal in podaljšal.

# 12. Po letu je priporočljivo jesti lažje prebavljivo hrano s precej vlakninami. Lahka hrana in zmernost pri velikosti obrokov bosta za telo veliko manj stresni.

# 13. Za obvladovanje jet laga obstajajo aplikacije za pametne telefone; npr. Jet Lag Rooster ali Entrain. V aplikacijo vneseš podatke o letu, ona pa ti predlaga urnik spanja in obrokov in te opominja na jemanje melatonina, da se pripraviš na časovno razliko.

Vir: Skyscanner.net, Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.