Planica: Najvzdržljivejši bodo spet tekli na vrh letalnice

Ste pripravljeni? 15. septembra nas v dolini pod Poncami čaka izziv z veliko začetnico: najtežjih 400 metrov na svetu.

Letalnica bratov Gorišek je najzahtevnejša v seriji

Planica bo letos oživela 15. septembra, ko se bo približno tisoč tekačev spopadlo z zdaj že tradicionalnih vzponom na letalnico bratov Gorišek. Na našem planetu v letu 2018 v okviru svetovne serije Red Bull 400 poteka kar 17 tekov na vrh letalnic oziroma skakalnic, najtežjih 400 metrov na svetu pa se vrača v dolino pod Poncami. Letalnica bratov Gorišek namreč predstavlja najdaljšo, najbolj strmo in najzahtevnejšo preizkušnjo v celotni svetovni seriji Red Bull 400.

Leta 2014 prenovljena letalnica bratov Gorišek velja za najtežjo med vsemi prizorišči predvsem zaradi intenzivnosti. Pred prenovo je bilo sicer doskočišče z 38 stopinjami strmejše na enem delu, drugače pa občutno položnejše, danes pa je strmina precej konstantna, doseže nekaj več kot 35 stopinj, a skoraj ne pade pod 30. Razen na hrbtišču in izteku seveda. S tem in zaletiščem, ki se v zrak poganja s prav tako 35 stopinjami, tvori skoraj enoten naklon čez več kot 70% teka. Ob tem je višinska razlika proge kar 202 metra, spet največ med vsemi na turneji, in to mora tekač premagati v teku dolžine 400 metrov.

400 metrov teka v strm klanec v rekordnih 5 minutah

Planica že desetletja slovi kot prizorišče, kjer se premikajo meje človeških sposobnosti. Medtem ko je to dolgo veljalo le za polete navzdol, pa smo v zadnjem desetletju postavili kar nekaj rekordov po letalnici bratov Gorišek navzgor.

Cilj najboljših je izboljšanje rekorda, ki je lani v dežju uspel Luki Kovačiču iz Kranja. Na vrh letalnice je prišel v petih minutah in petih sekundah.

Videonapovednik dogodka ujamete TUKAJ.

Prijavljenih prek tisoč tekačev

Lani se je teka udeležilo nekaj manj kot tisoč tekačev, letos pa imajo prireditelji že preko tisoč prijav! Na sporedu so štirje starti in štiri kategorije; moški, ženske, štafete in prvič letos tek uniformiranih javnih delavcev.

Foto: Jure Makovec/Red Bull content pool

PREBERITE ŠE:

Planšarija Dolga njiva: svež gorski zrak, odlični žganci in mali živalski vrt

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.