Turčija – Hoteli z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno

Kako na turški rivieri izmed neskončne množice hotelov izbrati pravega? Takšnega, ki bo imel neko dodano vrednost, nudil nekaj več kot ostali, takšnega za katerega bomo plačali toliko kot smo si zamislili, takega v katerem bomo zagotovo zadovoljni?

Lara

Lara se ponaša z eno od najdaljših peščenih plaž v Turčiji na kateri se razprostirajo sami luksuzni hoteli, ki so večinoma replike znanih človeških stvaritev z vsega sveta, zato se je tega letovišča prijel tudi vzdevek turški Las Vegas. Zaradi hotelskih storitev na najvišjem nivoju in bližine letališča jo po navadi izbirajo najzahtevnejši gostje, tako družine, kot pari, ki se želijo preživeti počitnice na nivoju in v družbi svojega stanu. Za razliko od ostalih letovišč na turški rivieri, za katere velja železno pravilo več plačaš več dobiš, je v Lari malce drugače. Tu so skoraj vsi hoteli odlični in cene nekaterih, ki gredo v neskončne višave, nimajo več neke direktne povezave s kakovostjo, ampak gre bolj za prestiž, image, specifične želje petičnežev ipd.. Za običajnega turista je tako tukaj bolj umetnost najti nek hotel, ki ima vse prej opisane prednosti, pa si ga še lahko privoščimo. Eden takih je hotel Fame Residence Lara & Spa.

Belek

Nad katerim se slikovito dviga gorovje Taurus, je prav tako območje luksuznih hotelov, kateremu pa pečat dajejo predvsem razkošni borovi gozdovi, ki objemajo hotelske vrtove in ustvarjajo fantastično ozračje, v katerem se zdravilno mešajo opojne vonjave iglavcev z nežnim, kisika in aerosolov polnim zrakom iz morja. Je pravo klimatsko zdravilišče, idealen kraj za naše večno kašljajoče otroke. Dokaj plitva, 16 km dolga zlatorumena peščena plaža pa je idealna za vse poletne radosti. Belek je znan po številnih golf igriščih, na svoj račun pa pridejo ljubitelji zgodovine, saj se v bližini nahaja pristanišče iz rimskih časov Perge in amfiteater Aspendos. Belek je t.i. Beverly Hills turške riviere, oddaljen od letališča le 30 km. In kateri hoteli, če se odločimo za Belek, imajo še neko dodano vrednost? Glede na raztresenost hotelov po dokaj velikem območju so to hoteli iz katerih lahko pridemo peš do samega mesteca Belek, do peš cone z ekskluzivnimi restavracijami in barčki, velikim številom trgovin in kavarn ter sobotnih cvetočih bazarjev. Tako vam tukaj priporočam hotel Belconti ali hotel Limak Arcadia. Preverite tudi mnenja potnikov, ocene obeh hotelov npr. na Tripadvisorju.

Hotel Belconti – Belek

Side

Nekdanja ribiška vasica se je po mnenju večine razvila v najbolj priljubljen predel turške riviere, za katerega je značilno prepletanje starega veka in modernih trendov. Obiskovalce bodo prevzele prekrasne antične in bizantinske stvaritve ter arheološkimi ostanki med katere so posrečeno vkomponirane novodobne restavracije, vabljivi barčki in številne trgovine. Samo staro mestno jedro leži na idiličnem polotočku, ki ga obkrožajo prekrasne, neskončne z zlatim peskom posute plaže. Definitivno je tukaj morje najlepše barve in pesek najbolj želene kakovosti, tisti ne preveč mivkast, malce bolj »grbo mlet«, ki ga ne nosi veter, pa vendar prijeten, mehak na dotik. Same plaže so poleg tega tukaj tudi večinoma najširše, položno padajoče v morje in na njih ni nobenih ostrih kamnov ali skal, ki bi ogrožale brezskrbnost naših najmlajših. Nadalje je Side, še vedno na neki sprejemljivi razdalji od letališča (66 km), kar pomeni, da trajajo transferji v povprečju le nekje okrog ene ure. Nazadnje, pa ne najmanj pomembno, pa je tudi to, da zelo hrupna in onesnažujoča cesta Antalya-Alanya, poteka daleč, skoraj 3 km vstran od morja. Zaradi vseh navedenih argumentov je seveda Side, kot smo že omenili, daleč najpriljubljenejši predel na turški rivieri, vendar je tukaj ena majhna skrivnost. V želji po doseganju višjih cen, namreč veliko hotelov, kot svojo lokacijo navaja Side, pri tem pa zamolči dostopnost do idiličnega mesteca. Če nam je všeč predel Side, v kar ne dvomim, je za naše popolno zadovoljstvo morda pomembno na kateri strani Sideja bomo izbrali hotel? Od hotelov na zahodni strani kot je npr. Hotel Alba Queen, vodi do mesteca prekrasna več kot 10 km dolga promenada, hoteli na vzhodni strani mesteca pa ležijo na samem in se je do mesteca možno peljati le z taxijem ali dolmuši. Imajo pa zato hoteli na drugi strani mesteca večinoma malce atraktivnejše cene. Hotel za priporočat v tem predelu bi bil npr. Hotel Lyra Resort, najboljše razmerje med ceno in kakovostjo za družine z dvema otrokoma pa nudi Hotel Waterside Resort & Spa.

Smaragdni zaliv

Če malce spet preklopimo na satelitski posnetek turške riviere z Googla in nadaljujemo našo pot proti vzhodu, se po končanju predela Side, nekje v zaselku Cenger zgodita dve bistveni stvari, ki poglavitno vplivata na kakovost naših počitnic. Najprej se podaljša transfer od letališča, ki bo odslej pri večini agencij lahko trajal dve do tri ure, kot drugo pa se štiripasovnica Antalya-Alanya, ki šteje za najprometnejšo cesto v Turčiji, spusti čisto k morju in večino hotelov odreže od obale. V nekaterih predelih so hoteli sicer še vedno ob obali, v veliko primerih imajo narejen podhod ali nadvoz nad hitro cesto, ampak odpiranje oken, sedenje na balkonu, sanjarjenje ob poslušanju šumenja morja tukaj večinoma ne pride v poštev. Nadalje je pri pomikanju vzhodno od Sideja vedno potrebno preveriti tudi kakovost konkretne plaže pred hotelom, veliko je namreč predelov, kjer se pesek meša z ostrim kamenjem, predelov z grobim nepriljubljenim prodom, predelov, kjer so med skalami umetno naredili dostope do morja ipd. Skratka če bomo iskali hotel na relaciji Cenger –Alanya moramo biti izredno previdni, seveda pa je tudi tukaj nekaj svetlih izjem, ena takih so hoteli okrog rta Smaragdnega zaliva, ki leži več kot 700 m vstran od hitre ceste in nekje 90 km od letališča, kar je oboje, seveda glede na malce ugodnejše cene, še nekako sprejemljivo tudi za družine z manjšimi otroki. Glede na razmerje med ceno in kakovostjo predlagam tukaj hotel Justiniano Park Conti ali če je ta zaseden, hotel Maya World Beach, ki je sicer večinoma malce ugodnejši in nudi tudi dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ampak je tukaj prva izbira vseeno Hotel Justiniano Park Conti, ker ima precej bolj prostran in zelen vrt.

Hotel Justiniano Park – Smaragdni Zaliv

Incekum

To je zadnji predel pred mestecem Alanya, kjer še najdemo par predelčkov, ki niso tik ob avtocesti, ampak se moramo zavedati, da smo tukaj že na razdalji več kot 100 km od letališča. Pri tem je pomembno povedati, da čas vožnje od letališča do hotela ne narašča samo sorazmerno z razdaljo, ampak je vse daljši tudi zaradi vse večjega števila vmesnih postankov. Turistične agencije namreč na en avtobus v težnji po čim cenejšem prevozu, združijo goste iz številnih hotelov. Če so na avtobusu gostje samo iz desetih različnih hotelov in v vsakem postanek traja samo 5 minut, je to dodatnih 50 minut vožnje. No kakorkoli že, če se boste kljub vsemu odločili za Incekum, bodite pazljivi pri hotelih tik ob avtocesti, razen če morda izberete najdražje sobe na morsko stran. Hotelov, ki imajo celo kakšne depandanse čez avtocesto kot. npr. Anabella, pa se raje izogibajte. Na dopust gremo zato, da okrepimo zdravje, ne pa da se bomo tam zastrupljali s svincem iz dizelskih motorjev in rakotvornimi delci iz azbestnih zavornih oblog. Če bi nekdo na vsak način želel v ta predel, bi mu svetoval skrajni vzhodni del, kjer leži manjši polotoček, ki je še koliko toliko stran od avtoceste in na njem par hotelov kot so Hotel Alayie Resort, Selene Beach Resort & Spa, Numa Bay, ampak bi cene morale biti vsaj 100 € na osebo nižje kot v prej opisanih letoviščih.

Alanya

Drugo največje mestece na turški rivieri. Ima slikovito, staro mestno jedro, ki živahno letovišče s številnimi trgovinicami, barčki in restavracijami nekako deli na dva dela in sicer na dražji vzhodni del z znamenito peščeno plažo Kleopatra in cenejši zahodni del s prodnato plažo. Kakovost hotelov je tukaj na nižjem nivoju kot v prej opisanih letoviščih in nikakor ne moremo primerjati hotela oz. resortov 5* V Lari, Beleku ali Sideju s hotelom 5* v Alanyi. Zaradi precejšnje oddaljenosti od letališča Antalya in dokaj velike gneče in prometa, je morda bolj kot za družine z otroci primeren za mlade ali za pare. Za mlade, ki si želijo raziskovanja izven hotela, nočnega življenja, svobodnega prehranjevanja zunaj, je idealna izbira preverjeni in dobro vodeni Aparthotel HMA, ki ga npr. turistična agencija Intelekta, vključno z letalskim prevozom iz Ljubljane, v glavni sezoni ponuja že za 399 €. Za pare vseh starosti, ki želijo utrip živahnega poletnega sredozemskega mesteca, ampak raje ostajajo pri all inclusive je najugodnejši in se še sprejemljivimi pozitivnimi ocenami potnikov Hotel Kleopatra Melissa, ki leži tik ob znameniti istoimenski plaži. Če bi kot družina dajal prednost bivanju v mestecu, pred prostranimi resorti, pa bi se odločil za Hotel Tac Premier & Spa, ki leži le 100 m od znamenite peščene plaže Kleopatra, obenem pa le 700 m od priljubljenega vodnega parka.

Alayana.

Hvala za nebo, posuto z zvezdicami

To bi bilo v kratkem nekaj uporabnih nasvetov pri iskanju primernega kraja in hotela za vaše poletne počitnice v Turčiji. Ker je Turčija destinacija kamor večinoma potujemo s pomočjo turističnih agencij, bi na koncu dodal še eno pomembno opozorilo. Ko primerjamo med seboj ponudbe posamičnih agencij za nek konkreten izbran hotel, bodimo pozorni tudi na doplačila! Ni vse zlato, kar se sveti! Še posebej morate biti pozorni na doplačila pri agencijah, ki non stop tulijo z radija in televizije. Le od kod imajo ene denar za to, druge pa ne? Najprej sem naivno mislil, da znajo ceneje zakupit hotele in letala, potem pa, ko sem nekaj časa delal v turizmu, sem ugotovil, da imajo dandanes vse turistične agencije, preko različnih informacijskih sistemov dostop do bolj ali manj enakih ponudb z enakimi cenami in da pravi, dodaten denar služijo z nategovanjem naivnih potrošnikov pri doplačilih. Zakaj bi plačevali za zavarovanje rizika odpovedi 5%, če se ga da dobiti za 2,95%? Zakaj bi plačevali za družinsko zdravstveno zavarovanje z asistenco več kot 30 €, če se ga da dobiti za 3 €? Zakaj bi plačevali za transfer od Nove Gorice do Brnika 40 € na osebo, če se ga da dobiti za 10 €? Zakaj bi plačevali dodatne stroške za obročno odplačevanje, če nekje teh stroškov ni? Pazite, da ne boste zaradi 10 € nižje osnovne cene odšli od ene k drugi agenciji, pol pa boste doplačila preplačali za 100 €. Po navadi nam je ljudem, ko se enkrat usedemo za pult k prijazni, mladi referentki, težko vstati in oditi. Vsaj tako so nas učili na seminarjih, na katere nas je ob vikendih pošiljal šef.

Preberite še: Slovenki Evi se je uresničila srednješolska želja, ko je postala stevardesa

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.