Vsako mesto v Vojvodini ima svojo kulinarično tradicijo, zaznamovano z narodi, ki so tu živeli in rodovitnostjo področja, na katerem se nahaja. Rodovitna srbska pokrajina s svojimi sadovnjaki in vinogradi predstavlja sinonim za obilje, vsakemu obiskovalcu pa ne bodo ušli raznoliki gastronomski užitki.
Reke Donava, Tisa in sotočja manjših rek tvorijo veliko ribolovno področje, v celinskem delu pa je pod vplivom različnih narodov nastala vzporedna »celinska« kuhinja, ki jo zaznamuje edinstvena, ravninska kultura obedovanja. Tam se je počasi in z užitkom!

Osem krajev s svojo specialiteto
V Apatinu si privoščite ribji paprikaš in Jelen pivo, v Odžacih pa liške krofe, polento in ribo, ki se kuha v vodi, v kateri je ulovljena. Ljubitelji kakovostnega belega vina obiščite Kulo – mesto s staro vinogradniško tradicijo. V Ruskem Krsturu najdemo zakarpatsko kulinariko (pite s sladkim sirom, „kapuščanjka“ z zeljem, ruske zrezke ter različne priloge iz paprike). V etno restavracijah v Novem Sadu obvezno poskusite paprikaš in pečeno meso rac in gosi, prelito z višnjevo omako, za sladek zaključek obeda pa priporočamo znamenite »šnenokle«. V Subotici si k tipičnim madžarskim jedem s pekočo rdečo papriko privoščite šilce sadne rakije iz tamkajšnjega sadja. Senta je znana po marcipanu in ovčjem siru, v Kanjiži pa slovijo po svojevrstni pripravi golaža.

Vojvodina pa ponuja še veliko več, od ovčjega sira do kulna, vmes še prav poseben med, pa mangalice in klobase (najboljše delajo Turinci). Skratka, kulinarično potovanje po Vojvodini je odlična ideja za ljubitelje dobre kuhinje.



Foto: Turistična organizacija Srbije

