Dolina Neretve: Zakaj morate vsaj enkrat v življenju na obiranje mandarin?

Jesen je čas trgatev in obiranja poljščin, zrele za obiranje pa so tudi mandarine v dolini reke Neretve, ene glavnih balkanskih rek. Ste že doživeli Dolino delte reke Neretve? Če ne, si obisk le-te hitro zapišite na svojo listo želja, saj je izkušnja naravnost čudovita. Že pregovorno jo je najbolje doživeti v jeseni, v času, ko dozorijo mandarine. V Neretvi je takrat čas za množično obiranje oranžnih sadežev, ki ga podobno kot slovenske trgatve spremlja tudi ogromno zabave.

Dolina Neretve

Čudovita dolina Neretve je znana po svoji izjemni lepoti in bogati biotski raznovrstnosti. Reka Neretva teče skozi slikovite pokrajine, ki vključujejo bujne gozdove, rodovitne ravnice, osupljive kanjone in idilične otočke. Ob njenih bregovih se razprostirajo nasadi pomaranč, mandarin, limon in drugih sadnih dreves, kar ji dodaja še večji čar. Dolina je s svojo reko dom številnih redkih vrst ptic in živali, zaradi česar je pomembno mesto za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Ne glede na to, ali uživate v čudovitem razgledu, izjemni hrani ali vodnih aktivnostih, bo dolina reke Neretve zagotovo navdušila vsakega obiskovalca.

V dolino reke Neretve se jeseni odpravijo velike skupine turistov, največkrat v okviru organiziranih izletov (odlično ponudbo najdete TUKAJ).  Največja prednost teh je seveda dobra družba, pa tudi obiski čudovitih okoliških krajev.

Če to jesen nameravate izkusiti nekaj novega, priporočamo, da se udeležite enega izmed izletov, po katerem boste polni novih zgodb, vaše roke pa bodo dišale po mandarinah.

VANDRAJ PRIPOROČA: Tradicionalno obiranje mandarin za 204 evre

Obiščite tudi zgodovinski Mostar in Međugorje

Ko boste v dolini Neretve, se sprehodite skozi Trogir. Staro mestno jedro obkroža deloma ohranjeno obzidje s trdnjavami, ujamete pa lahko še mestna vrata, palače in katedralo. Na poti ne spreglejte še kraja Neum, ki je edino bosansko mesto ob morju!

Skočite tudi v središče Hercegovine, v Mostar, ki leži na strmi obali reke Neretve. Sprehodite se po slikovitem mestnem jedru, ki se ponaša s številnimi džamijami, mostovi, kopališči (hamami), cerkvami, čaršijami, kjer se prepletajo orientalski in mediteranski vplivi. Tu obvezno obiščite med vojno porušen, a na novo zgrajen stari kamniti most, ki ga je leta 1566 zgradil Mimar Hajrudin. Ne zamudite pa tudi orientalskega dela Mostarja, kjer se sprehodite po kojundžiluku s številnimi kavarnami in rokodelskimi delavnicami. Pot naj vas nato vodi do Međugorja, kjer nekaj občutkov ujemite v slovitem romarskem središču.

Obiranje mandarin

Odpravite se v dolino delte Neretve, ki jo zaradi njenih rodovitnih tal imenujejo hrvaška Kalifornija! V eni od številnih plantaž se ustavite ob sočnih in dišečih mandarinah ter jih naberite kar za domov. Kolikor jih boste nabrali, toliko jih boste plačali lastniku. Ob spremljavi dalmatinske glasbe, v družbi prave hercegovske loze in smokev se s tradicionalno ladjico trupico zapeljite še po rokavu Neretve. Tu lahko posnamete krasne fotografije za spomine.

VANDRAJ PRIPOROČA: Tradicionalno obiranje mandarin za 204 evre

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ste vedeli, da lahko v Sloveniji vidite prave Dinozavrove stopinje?!?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.