Dolina Neretve: Zakaj morate vsaj enkrat v življenju na obiranje mandarin?

Dolina Neretve in zakaj se morate vsaj enkrat v življenju udeležiti tamkajšnjega tradicionalnega obiranja mandarin.

Seznam želja: Dolina Neretve

Jesen je čas trgatev in obiranja poljščin, zrele za obiranje pa so tudi mandarine v dolini reke Neretve, ene glavnih balkanskih rek. Ste že doživeli Dolino delte reke Neretve? Potem si obisk le-te hitro zapišite na svoj list želja, saj je pokrajina naravnost čudovita. Že pregovorno jo je najbolje doživeti v jeseni, v času, ko dozorijo mandarine. V Neretvi je takrat čas za množično obiranje oranžnih sadežev, ki ga podobno kot slovenske trgatve spremlja tudi ogromno zabave.

V dolino reke Neretve se jeseni odpravijo velike skupine turistov, največkrat v okviru organiziranih izletov (odlično ponudbo najdete TUKAJ).  Največja prednost teh je seveda dobra družba, pa tudi obiski čudovitih okoliških krajev.

Če to jesen nameravate izkusiti nekaj novega, priporočamo, da se udeležite enega izmed izletov, po katerem boste polni novih zgodb, vaše roke pa bodo dišale po mandarinah.

VANDRAJ PRIPOROČA: Tradicionalno obiranje mandarin za 189 evrov

IZLET: Dolina Neretve, zgodovinski Mostar in Međugorje

Kaj si ogledati? Skočite v Trogir in se sprehodite po mestu. Staro mestno jedro obkroža deloma ohranjeno obzidje s trdnjavami, ujamete pa lahko še mestna vrata, palače in katedralo. Na poti ne spreglejte še kraja Neum, ki je edino bosansko mesto ob morju!

Skočite še v središče Hercegovine, v Mostar, ki leži na strmi obali reke Neretve. Sprehodite se po slikovitem mestnem jedru, ki se ponaša s številnimi džamijami, mostovi, kopališči (hamami), cerkvami, čaršijami, kjer se prepletajo orientalski in mediteranski vplivi. Tu obvezno obiščite med vojno porušen, a na novo zgrajen stari kamniti most, ki ga je leta 1566 zgradil Mimar Hajrudin. Ne zamudite pa tudi orientalskega dela Mostarja, kjer se sprehodite po kojundžiluku s številnimi kavarnami in rokodelskimi delavnicami. Pot naj vas nato vodi do Međugorja, kjer nekaj občutkov ujemite v slovitem romarskem središču.

In zdaj? V dolino delte Neretve, ki jo zaradi njenih rodovitnih tal imenujejo hrvaška Kalifornija! V eni od številnih plantaž se ustavite ob sočnih in dišečih mandarinah ter jih naberite kar za domov. Kolikor jih boste nabrali, toliko jih boste plačali lastniku. Ob spremljavi dalmatinske glasbe, v družbi prave hercegovske loze in smokev se s tradicionalno ladjico trupico zapeljite še po rokavu Neretve. Tu lahko posnamete krasne fotografije za spomine, nato pa pot nadaljujete proti domu. Ali kam drugam, le na mandarine v prtljažniku ne pozabite!

VANDRAJ PRIPOROČA: Tradicionalno obiranje mandarin za 189 evrov

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Magična jesen v Istri: Vino, tartufi, odlične nastanitve in pobeg pred meglo

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.