Zato so okna na letalih ovalne oblike

Ste se kdaj spraševali, zakaj so okna v letalih ovalne oblike?

Leta napredka v letalski industriji in zahteve po hitrejšem, cenejšem ter bolj udobnem letenju so komercialna letala močno spremenila. Začela so leteti višje, saj so se tako v večji meri izognila turbulencam in zmanjšala porabo goriva. Tudi okna niso bila od vedno takšna, kot jih poznamo danes.

Zaradi višine in visoke hitrosti mora biti notranjost letala pod tlakom. Na to prva letala niso bila pripravljena, saj je pritisk v kabini povzročal veliko večjo obrabo ogrodja letala kot sicer. Na pritisk pa niso bila pripravljena niti pravokotna okna, saj nihče ni pomislil, da tista tradicionalne oblike, ki jih uporabljamo pri gradnji hiš ne bi ustrezala letalom.

Resničnost je bila drugačna, saj njihovi robovi ne prenesejo pritiska. Po številnih nesrečah, ko so letala razpadla med letom, so preiskovalci letalskih nesreč le našli vzrok in zamenjali vse pravokotne line na komercialnih letalih s takšnimi, kot jih lahko vidimo na sodobnih letalih.

Okna sodobnih letal morajo danes ustrezati vrsti predpisov, saj okna veljajo za ene izmed najbolj občutljivih delov letala. Zato imajo tudi tako majhno površino. In če smo vas prestrašili, naj še povemo, da je letenje danes vse varnejše ter se vseskozi izboljšuje in velja za eno izmed najvarnejših načinov potovanja.

Foto: Shuttertsock

Vir: Popularmechanicks.com

Preberite še:

Dalmacija: Tako je videti najbolj fotogeničen hotel na Hrvaškem!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.