Cinque Terre: Kaj doživeti v romantični Toskani

Cinque Terre bi zlahka lahko označili za eno najbolj romantičnih jesenskih destinacij.

Naj bodo to »krompirjeve počitnice« ali pa podaljšan septembrski vikend. Izbira, kam se odpraviti jeseni, ne bo težka. Toskana je v tem letnem času, ko na trtah dozori grozdje in se vrvež turistov nekoliko umiri, najlepša. In če ste že obiskali Firence in Sieno, je sedaj čas, da se odpravite malenkost dlje.

Ugodno: Izlet v Cinque Terre le 119 evrov! Kliknite tukaj.

Nacionalni park Cinque Tere leži na obali Ligurskega morja, sestavlja pa ga pet vasic, ki zaporedno ležijo na vrhovih in vznožjih slikovitih klifov, povezanih z železniško progo. O tem, kaj vse si morate ogledati, smo že pisali, danes pa pišemo o razlogih, zakaj se to jesen odpraviti na enega najbolj romantičnih krajev blizu nas.

cinque_shutterstock_119144035

Cinque Terre so uvrščene na seznam UNESCO dediščine, domačini in oblasti pa se ves čas trudijo ohraniti prvotno obliko in videz mesta, kar jim odlično uspeva. Pred leti je ta del Italije doživel hude poplave, ki so uničile kar nekaj infrastrukture, a zaradi skrbne obnove tega danes tam ni čutiti. V zadnjem desetletju so slikovita mesteca postala tako turistično priljubljena, letno jih je namreč obiskalo več kot 2,5 milijona turistov, da so zaradi zaščite avtentičnosti letno število obiskovalcev morali omejiti na 1,5 milijona.

Treking čez vinorodna pobočja in strme klife

V jesenskem času, ko vročina že nekoliko jenja, so Cinque Terre odlična destinacija za treking čez slikovito vinorodno pokrajino s pogledom na morje. Čez vrhove klifov je namreč speljana pot Santiero Azurro. Ta se proti koncu spremeni v Pot ljubezni, ki jo mora prehoditi vsak vsaj enkrat v življenju, sam prinaša srečo in ljubezen. Tudi, če ne sodite med vraževerne, bo razgled poplačal trud. Tu je pokrajina namreč res romantična. Tisti, ki pa so kondicijsko bolj pripravljeni, lahko prehodijo celotno 18 kilometrsko pot, ter si mesteca namesto z vlakom, ki ima postajo v vsaki izmed vasi, ogledajo kar peš.

 

cinque_1_shutterstock_205742995

Naj ponovimo, kako si Cinque Terre sploh sledijo. Iz smeri La Spezie boste najprej naleteli na Riomaggiore. Sledi mu Manarola, nato nekoliko dvignjena Corniglia in mirna Vernazz. Zadnji je Monterosso, ki ima izmed vseh najdaljšo plažo in največ hotelskih nastanitev. Najbolj umirjena in romantična je Manarola. A v resnici se težko odločite, katero izmed pisanih mestec vam je najbolj pri srcu.

Prijazni domačini in odlična hrana

Domačini so tukaj, kot tudi drugje po toskanski pokrajini, zelo prijetni in prijazni. Italijanske babice čez dan namesto televizijo opazujejo dogajanje na uličicah, njihovi možje pa bodo z vami z veseljem rekli kakšno besedo o vremenu, hrani ali vaši turistični opravi. V mejah njihove angleščine seveda, torej bo prijetno kramljanje v resnici bolj podobno izražanju s kretnjami in prijazno mimiko. Predvsem so domačini tukaj zelo sproščeni. V Cinque Terre se res s težavo znajdete v stresni situaciji, zato so vedno pripravljeni pomagati z nasveti o najboljši restavraciji ali pa smeri vaše nastanitve.

Nočitev in zajtrk v pisanih hišicah

V Cinque Terre priporočamo namestitev v eni izmed butičnih bed&breakfast kapacitet. Teh je po vseh petih mestecih ogromno in ponujajo zares prijetno nočitev v kateri izmed avtentičnih starih hišk z ozkim stopniščem. Lastniki vam bodo tradicionalno postregli tudi z nadvse okusnim zajtrkom. Ta vas bo držal pokonci med dnevnim pohajkovanjem. No, seveda dneva ne boste preživeli samo ob tem obroku, saj vas bo v vsakem mestu premamila vsaj ena »take-away« gostilnica s cvrtimi morskimi sadeži in sardelami, brusketa s paradižnikom in olivami ali pa pisana pizza s pestom. Tukaj se namreč zelo dobro je in nikar se ne obremenjujte s svojo dieto. Vsak obrok se izplača in v kombinaciji s prijetnim vrvežem ulice in čudovitimi pogledi na okolico dobesedno osrečuje. Ne smemo pa pozabiti niti na domače vino v restavracijah in vinerijah. Lokalci ga namreč tu kupujejo od domačinov na sončnih vrhovih klifov.

Skratka, pot pod noge, Cinque Terre so oddaljene le šest ur oziroma 600 kilometrov, za popotnico pa le še tri italijanske besede, ki jih boste največkrat uporabili na tem dopustu. »Prego«, kar pomeni prosim, »grazie«, kar pomeni hvala in »che bello«, kar pomeni »oh, kako lepo«.

cinque_2_shutterstock_257301595

cinque_3_shutterstock_401067475

cinque_4_shutterstock_274947056

cinque_5_shutterstock_120401317

cinque_6_shutterstock_214675450

cinque_7_shutterstock_128346260

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Kako v resnici prihraniti denar ob nakupu letalske vozovnice?

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.