FUTOURIST: Slovenski blockchain startup, ki vas bo nagradil za pisanje pritožb in pohval

Novoustanovljeni slovenski startup Futourist – skovanka angleških besed future in tourist – spreminja temelje spletne industrije ustvarjanja vsebine. Futourist bo prva spletna platforma namenjena globalnemu ocenjevanju storitev oziroma reviewjem, ki bo pisce in ustvarjalce vsebine nagradila z žetoni – imenovani Futourist Token (slo. “Digitalni žeton”). Te digitalne žetone bodo uporabniki lahko zamenjali za običajen denar in ga porabili kakor bodo želeli.

Plačilo za pisanje reviewjev

So družbenim omrežjem in drugim spletnim storitvam, ki svojih milijardnih zaslužkov ne delijo s svojimi uporabniki, šteti dnevi? Mlada slovenska ekipa iz podjetja Futourist ruši percepcijo javnosti o brezplačni spletni vsebini, ustvarjeni s strani uporabnikov. Verjamejo, da je vsa vsebina, ustvarjena na spletnih platformah, nekaj vredna in bi morala biti nagrajena.

Večina ustvarjalcev vsebine na spletu ni nikoli plačana za vsebino, ki jo ustvarijo. Od blogerjev, zagretih piscev na forumih do vsakodnevnih uporabnikov družbenih omrežij – redkokdo je nagrajen za svojo vsebino. To je danes postalo samoumevno – ponudniki družbenih omrežij opravičujejo ne-plačilo vsebine uporabnikov s tem, da jim nudijo brezplačno uporabo platform. A platforme, kjer uporabniki ustvarjajo in objavljajo vsebino, kot so Facebook, TripAdvisor, Yelp, Foursquare in druge ustvarjajo ogromne prihodke iz vsebine, ki prihaja od uporabnikov. Ti pa se niti ne zavedajo, da si zaradi svoje vsebine zaslužijo plačilo.

FUTOURIST: Slovenski blockchain startup, ki nagrajuje uporabnike

Žiga Lukša, vodja Futouristove ekipe, njihov produkt opisuje kot “nadgradnjo spletne strani TripAdvisor, ki svoje uporabnike na konkreten način nagradi.”

“Futourist rešuje problem ustvarjalcev vsebine, kjer je le peščica ljudi uspela svojo vsebino spremeniti v dobiček, medtem ko večina ustvarjalcev vsebin ostane brez česarkoli. Platforme povezane z vsebino svojim uporabnikom ne plačujejo za ustvarjanje, delitev in urejanje vsebin. Tukaj nastopi Futourist – z monetizacijo/nagrajevanjem vsebine. Na ta način ima nekdo, ki ima redno zaposlitev in ustvarja vsebino kot hobi, možnost, da z legitimno pomočjo drugim uporabnikom spleta tudi v prostem času služi žetone, ki jih lahko pretvori v denar. To služenje prihaja hitro in brez dolgoletnega truda, ki je bil prej potreben, da si prišel do točke, na kateri si začel ustvarjati prihodke s svojo vsebino,” njihov način reševanja problema ustvarjalcev opisuje Lukša in dodaja: “Pri Futouristu bomo začeli z nagrajevanjem ocen in mnenj (ang. review). Ko dokažemo, da ta koncept “pije vodo” bomo šli na druge poslovne modele, kjer se bo nagrajevala tudi druga spletna vsebina.”

V sodelovanju s platformo Odpiralni časi

Da bo Futourist hitreje zaživel, so se povezali z ekipo mednarodno uveljavljene platforme OpenHours, v Sloveniji poznane kot Odpiralni Časi. Ta bo Futouristu nudila že obstoječo infrastrukturo, podatke in uporabnike, ekipa Futourista pa bo vse skupaj nadgradila s sistemom nagrajevanja vsebine in novim poslovnim modelom – oboje podprto s pomočjo blockchain tehnologije. Odpiralne Čase vsak mesec obišče več kot milijon unikatnih obiskovalcev, prihajajo pa iz 21 držav po Evropi in ZDA.

Obstoječi uporabniki in podatki platforme Odpiralni Časi so za ekipo Futourist ključnega pomena, saj bodo z njihovo pomočjo hitreje dosegli svoj cilj in to je nadgrajena platforma, ki nagrajuje svoje uporabnike s FTR žetoni.

Slovenija potencialna superzvezda v blockchain svetu

Futourist se tako pridružuje spisku slovenskih podjetij, ki temeljijo na Tehnologiji veriženja blokov (ang. Blockchain). Lukša na to temo še dodaja: “Slovenska blockchain skupnost je zares neverjetna, sploh glede na velikost naše populacije. Kot država smo ena izmed potencialnih superzvezd v blockchain svetu.”

Blockchain startup proti 300 milijard vredni industriji

Za lažje razumevanje, kolikšno težo ima trenutno industrija spletnih vsebin, je na voljo podatek, da so bili prihodki trženja spletnih vsebin v letu 2016 vredni več kot 190 milijard dolarjev, medtem ko se pričakuje da bodo do leta 2019 vredni več kot 313 milijard dolarjev. Lukša ob tem razmišlja: “Predstavljajte si, da bi le 1% tega pripeljali nazaj k ustvarjalcem vsebine. To so ogromni zneski.”

Futourist bo tako postala prva platforma na svetu, ki nagrajuje uporabnike za ustvarjanje, delitev in urejanje vsebin.

***

Za oživitev platforme Futourist bo ekipa zbirala množična sredstva. Zato poziva vse, ki bi radi videli nagrajevanje uporabnikov za ustvarjanje in urejanje vsebin, da se od 15. 2. 2018 do 15. 3. 2018 pridružijo zbiranju sredstev za oživitev platforme.

Podrobneje razloženo besedilo o projektu FUTOURIST najdete TUKAJ.

Foto: Unsplash, Futourist

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.