Končno razkrili skrivnost, zakaj se stolp v Pisi ne zruši

Znanstveniki so končno razrešili uganko, zakaj se 740 let star poševni stolp v Pisi ne zruši niti ob potresnih sunkih.

Okoli 56 metrov visok poševni stolp ob stolnici Marije Vnebovzete v Pisi, zgrajen med 12. in 14. stoletjem, bije dvoboj med silo gravitacije in zakoni statike že od začetka gradnje, ki je sicer potekala 200 let! Stolp, ki se nagiba zaradi slabih temeljev v tleh, ki so na eni strani premehka za tolikšno maso, je prav zaradi poševne drže postal ena najbolj prepoznavnih stavb na svetu in eden pomembnejših simbolov Italije.

NE SPREGLEJTE: Izbor top ponudb hotelov v Toskani

Stolp je bil sicer deležen številnih obnov, a Italijani ga v resnici niti ne želijo povsem izravnati, saj bi sicer izgubil svojo posebnost. Vseeno pa preseneča dejstvo, da se stolp ni zrušil niti ob štirih izjemno močnih potresih, ki so to območje prizadeli odkar stolp stoji. Kljub nagibu za okoli pet stopinj od navpičnice, zaradi česar je vrh odmaknjen kar za pet metrov, je stolp preživel vse močne potrese.

Razlog za to je posebna kombinacija višine in togosti stolpa ter mehkobe zemljine, na kateri stoji, so ugotovili britanski in italijanski znanstveniki, ki bodo izsledke raziskave junija obsežneje predstavili na 16. evropski konferenci potresnega inženirstva v grškem Solunu. Stolp se ob potresu ne trese skupaj s tlemi, ironično pa je, da ravno ta tla, ki so kriva, da se je stolp nagnil, skrbijo za to, da prestane tudi potrese.

Do kdaj bo stal? Stabilnost stolpa bo po ocenah znanstvenikov zadovoljiva še vsaj 200 let!

Foto: Pixabay

 

Preberite še:

Šest razlogov, zakaj ljubimo Toskano

https://www.vandraj.si/najlepsih-sest-italijanskih-road-tripov-ki-jih-moras-prevoziti/

Čudovita Toskana: Tri nočitve za dve osebi že 194 evrov!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.