Pisa: Ne bo se zrušil, znameniti poševni stolp se celo ravna!

Pisa je mesto v Toskani, ki po vsem svetu slovi predvsem zaradi poševnega stolpa, zvonika mestne stolnice, ki kljubuje gravitaciji. 

Pisa, mesto na desnem bregu ustja reke Arno, ki se zliva v Ligursko morje, vsako leto privablja milijone turistov. Glavna atrakcija mesta je zagotovo poševni stolp, ki slovi po nevarnem nagibu. Nagib je skoraj toliko star kot stolp, saj je nastal pet let po začetku gradnje leta 1173.

Počasi, a vztrajno

A kot poročajo raziskovalci, ki bdijo nad restavriranjem, se je 57 metrov visok srednjeveški stolp v zadnjih 20 letih zravnal za štiri centimetre! Kot pravijo, je to tako, kot bi se pomladil za kar dve stoletji! Strokovnjaki so dodali še, da je stolp stabilen in da se njegov nagib zmanjšuje zelo počasi. Vendar pa teh štirih centimetrov s prostim očesom zagotovo ne boste zaznali.

Poseben je prav zato, ker je nagnjen

A zakaj se stolp sploh nagiba? Plast ilovice in peska, na katerem je zgrajen, je na južni strani stolpa mehkejša kot na severni. Ko so davnega leta 1173 zgradili tretje nadstropje je nestabilna podlaga razrahljala njene temelje. Gradnjo so za tem večkrat prekinili, leta 1380 pa končno dosegli načrtovano višino, ki stoji še danes.

Leta 1990 so stolp prvič v skoraj 800 letih zaprli za več kot desetletje. Strah jih je bilo namreč, da bi se podrl. Med letoma 1993 in 2001 so tako precej dela vložili v njegovo stabilizacijo in dosegli, da se je njegov nagib zmanjšal za 45 centimetrov. Stolp je bil tako deležen številnih obnov, a Italijani ga v resnici niti ne želijo povsem izravnati, saj bi sicer izgubil svojo posebnost.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Končno razkrili skrivnost, zakaj se stolp v Pisi ne zruši

ITALIJA: 7 manj znanih mest, ki jih morate obiskati

Končno razkrili skrivnost, zakaj se stolp v Pisi ne zruši

Znanstveniki so končno razrešili uganko, zakaj se 740 let star poševni stolp v Pisi ne zruši niti ob potresnih sunkih.

Okoli 56 metrov visok poševni stolp ob stolnici Marije Vnebovzete v Pisi, zgrajen med 12. in 14. stoletjem, bije dvoboj med silo gravitacije in zakoni statike že od začetka gradnje, ki je sicer potekala 200 let! Stolp, ki se nagiba zaradi slabih temeljev v tleh, ki so na eni strani premehka za tolikšno maso, je prav zaradi poševne drže postal ena najbolj prepoznavnih stavb na svetu in eden pomembnejših simbolov Italije.

NE SPREGLEJTE: Izbor top ponudb hotelov v Toskani

Stolp je bil sicer deležen številnih obnov, a Italijani ga v resnici niti ne želijo povsem izravnati, saj bi sicer izgubil svojo posebnost. Vseeno pa preseneča dejstvo, da se stolp ni zrušil niti ob štirih izjemno močnih potresih, ki so to območje prizadeli odkar stolp stoji. Kljub nagibu za okoli pet stopinj od navpičnice, zaradi česar je vrh odmaknjen kar za pet metrov, je stolp preživel vse močne potrese.

Razlog za to je posebna kombinacija višine in togosti stolpa ter mehkobe zemljine, na kateri stoji, so ugotovili britanski in italijanski znanstveniki, ki bodo izsledke raziskave junija obsežneje predstavili na 16. evropski konferenci potresnega inženirstva v grškem Solunu. Stolp se ob potresu ne trese skupaj s tlemi, ironično pa je, da ravno ta tla, ki so kriva, da se je stolp nagnil, skrbijo za to, da prestane tudi potrese.

Do kdaj bo stal? Stabilnost stolpa bo po ocenah znanstvenikov zadovoljiva še vsaj 200 let!

Foto: Pixabay

 

Preberite še:

Šest razlogov, zakaj ljubimo Toskano

https://www.vandraj.si/najlepsih-sest-italijanskih-road-tripov-ki-jih-moras-prevoziti/

Čudovita Toskana: Tri nočitve za dve osebi že 194 evrov!

 

Big Ben bo štiri leta zavit v tišino

Zvonovi Big Bena so včeraj, 21. avgusta, zadnjič zadoneli, saj morajo v času prenove zagotoviti varnost delavcev, so sporočili iz britanskega parlamenta. Slišati jih bo mogoče za novo leto in na dan spomina na žrtve prve svetovne vojne.

Big Ben je v resnici ime najtežjega od petih zvonov v Elizabetinem stolpu, ki je bil pred letom 2012 imenovan preprosto Urni stolp. Vendar je ne glede na uradno ime stolp znan predvsem kot Big Ben, najverjetneje poimenovan po stavbeniku in politiku Benjaminu Hallu. Stolp je ena izmed najbolj poznanih znamenitosti na svetu.

Prekinitve zvonjenja Big Bena so redke. Nazadnje so zvonovi utihnili aprila 2013 zaradi pogreba prve britanske ženske premierke Margaret Thatcher, pred tem pa so zvonovi utihnili še leta 2007, 2005, 1979, 1956 in 1934. Tokratna ustavitev bo najdaljša v zgodovini.

PREBERI še // Najboljši londonski kotički za nakupovanje

Zgodovina stolpa

Znameniti zvon je bil na svoje trenutno mesto v Elizabetinem stolpu postavljen oktobra 1858 in je prvič zadonel 11. julija 1859. Stolp je visok 96 metrov, ima 11 nadstropij in skupno 399 stopnic. Urni kazalci so dolgi 2,7 metra in tehtajo 300 kilogramov, minutni pa so dolgi 4,2 metra in tehtajo 100 kilogramov. Kladivo, s pomočjo katerega zvon zadoni, je težko 200 kilogramov, višina zvoka pa je enaka 118 decibelom, kar je primerljivo z udarcem strele.

Zvonovi ob Temzi donijo že skoraj 157 let.

Zvonovi ob Temzi donijo že skoraj 157 let.

Do utišanja britanskega državnega simbola je prišlo ravno v času britanskega izstopa iz EU, ki naj bi bilo obdobje politične turbulence in gospodarske negotovosti, navaja AFP.

PRED KRATKIM smo klepetali s Slovenko, ki živi v Londonu. Vtise iz britanske prestolnice najdeš tu.

(Pre)dolga štiri leta

Politiki medtem zatrjujejo, da niso bili seznanjeni, da bodo za prenovo stolpa, ki naj bi stala 31,9 milijona evrov, potrebna štiri leta. “Vsekakor poskušamo zagotoviti varnost delavcev, ampak Big Ben ne more za štiri leta obnemeti,” je dejala britanska premierka Theresa May, ki zato poziva komisijo britanskega spodnjega doma, da poskuša zagotoviti, da bo britanski državni simbol še vedno mogoče slišati.

Trojica poslancev britanskega parlamenta se medtem zavzema, da bi bilo zvonove ponovno mogoče slišati 29. marca 2019, ko naj bi Velika Britanija uradno izstopila iz EU.

Vir: STA
Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.