Zvonovi Big Bena so včeraj, 21. avgusta, zadnjič zadoneli, saj morajo v času prenove zagotoviti varnost delavcev, so sporočili iz britanskega parlamenta. Slišati jih bo mogoče za novo leto in na dan spomina na žrtve prve svetovne vojne.

Big Ben je v resnici ime najtežjega od petih zvonov v Elizabetinem stolpu, ki je bil pred letom 2012 imenovan preprosto Urni stolp. Vendar je ne glede na uradno ime stolp znan predvsem kot Big Ben, najverjetneje poimenovan po stavbeniku in politiku Benjaminu Hallu. Stolp je ena izmed najbolj poznanih znamenitosti na svetu.

Prekinitve zvonjenja Big Bena so redke. Nazadnje so zvonovi utihnili aprila 2013 zaradi pogreba prve britanske ženske premierke Margaret Thatcher, pred tem pa so zvonovi utihnili še leta 2007, 2005, 1979, 1956 in 1934. Tokratna ustavitev bo najdaljša v zgodovini.

PREBERI še // Najboljši londonski kotički za nakupovanje

Zgodovina stolpa

Znameniti zvon je bil na svoje trenutno mesto v Elizabetinem stolpu postavljen oktobra 1858 in je prvič zadonel 11. julija 1859. Stolp je visok 96 metrov, ima 11 nadstropij in skupno 399 stopnic. Urni kazalci so dolgi 2,7 metra in tehtajo 300 kilogramov, minutni pa so dolgi 4,2 metra in tehtajo 100 kilogramov. Kladivo, s pomočjo katerega zvon zadoni, je težko 200 kilogramov, višina zvoka pa je enaka 118 decibelom, kar je primerljivo z udarcem strele.

Zvonovi ob Temzi donijo že skoraj 157 let.

Zvonovi ob Temzi donijo že skoraj 157 let.

Do utišanja britanskega državnega simbola je prišlo ravno v času britanskega izstopa iz EU, ki naj bi bilo obdobje politične turbulence in gospodarske negotovosti, navaja AFP.

PRED KRATKIM smo klepetali s Slovenko, ki živi v Londonu. Vtise iz britanske prestolnice najdeš tu.

(Pre)dolga štiri leta

Politiki medtem zatrjujejo, da niso bili seznanjeni, da bodo za prenovo stolpa, ki naj bi stala 31,9 milijona evrov, potrebna štiri leta. “Vsekakor poskušamo zagotoviti varnost delavcev, ampak Big Ben ne more za štiri leta obnemeti,” je dejala britanska premierka Theresa May, ki zato poziva komisijo britanskega spodnjega doma, da poskuša zagotoviti, da bo britanski državni simbol še vedno mogoče slišati.

Trojica poslancev britanskega parlamenta se medtem zavzema, da bi bilo zvonove ponovno mogoče slišati 29. marca 2019, ko naj bi Velika Britanija uradno izstopila iz EU.

Vir: STA
Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.