Madrid: Živahen citybreak za vsakogar

Tudi vi radi preskočite zimo? Če vam čas ne dopušča, da bi za mesec dni odpotovali v tople kraje, se lahko pogrejete s citybreakom v Španiji. Zaradi celinskega podnebja in s tem odsotnosti morja, Madrid velikokrat ostane spregledan, a nikar ne naredite takšne napake. Španska prestolnica je namreč ena izmed najživahnejših evropskih prestolnic, ki jo vsekakor morate obiskati vsaj enkrat v življenju. Poceni letalske vozovnice lahko najdete v našem brskalniku (gif spodaj). Ko pa enkrat pristanete na španskih tleh, preizkusite spodnje nasvete.

madrid_shutterstock_128223203

Obiščite nekaj muzejev, a ne preveč.

Madrid je za Londonom in Berlinom tretje največje mesto v Evropski Uniji in temu primerno je tudi število galerij in muzejev. Seveda si ne morete ogledati vseh, kakšnega pa le obiščite. Če bi radi malce spoznali ozadje španske kulture, zavijte v ThyssenBornemisza Museo, ki skupaj z galerijama Prado in Reina Sofia tvori tako imenovani zlati umetnostni trikotnik. V njih so zbrana pomembna dela španskih in tujih umetnikov – od zgodnjih obdobij do moderne umetnosti.

Prepustite se množici na glavnem trgu.

In se sprehodite po ulici Gran Via, ki vodi do njega. Izmed čudovitih stavb, ki obdajajo trg, s svojo unikatno obliko največ pogledov pritegne znameniti Metropolis, vzdolž ulice pa boste našli vedno polne lokale, luksuzne mestne hotele, kazinoje, restavracije in trgovine. V mestnem jedru Madrida živi dobre tri milijone prebivalcev, zato so ulice in trgi vedno polni dogajanja ter se ne izpraznijo niti ponoči.

madrid_shutterstock_143885179

Preizkusite okuse sveta.

Zaradi priseljencev z vsega sveta je Madrid pravi kulturni koktajl. Prav vsak izmed njih je s seboj prinesel tudi del svoje kulture. Ker je kuhinja ena izmed temeljev kulturne pripadnosti, so se v španski prestolnici prijele najrazličnejše restavracije z domačimi in tujimi meniji. Poleg španskih okusov boste v Madridu torej lahko preizkusil skoraj vse kuhinje sveta. Od italijanske, grške in balkanske, pa vse do japonskih in indijskih predstavnic azijske celine.

Zavijte v vsako trgovino, a ne izpraznite cele denarnice.

Veliko priljubljenih trgovin z oblačili, ki jih poznamo pri nas, izhaja iz Španije. Zato jih v Madridu srečate na vsakem koraku. Nakupovanje v njih pa ima dve glavni prednosti. Kolekcije v njih so obširnejše, cene pa nekoliko nižje. V zadnjih letih so mesto preplavile tudi številne trgovine s konceptom. Njihovo raziskovanje in občudovanje vam bo vzelo ure in ure časa. Če ste vsaj malo zaljubljeni v dizajn, seveda. Skušnjava bo torej velika, zato priporočamo, da že pred odhodom razmislite, katere kose potrebujete, ter v Madridu opravite zares dober shopping.

madrid_shutterstock_318642590

Okusite nočno življenje.

Ker govorimo o Španiji, seveda ne smemo kar tako mimo piva, ki je globoko zakoreninjeno v špansko kulturo. Vrček ali dva med siesto nista nobena posebnost, saj Španci radi v krogu družbe posedijo v katerem izmed barov ter prigriznejo tudi kakšen tapas. Dnevne pijače se velikokrat podaljšajo pozno v noč in kot turist se seveda ne smete prezgodaj odpraviti spat. Izkoristite vrvež mesta, kjer so nočni klubi odprti prav vsak dan, od ponedeljka do nedelje. Če ste oboževalec velikih diskotek, zagotovo obiščite Joy Eslava, ki deluje v nekdanjem gledališču iz 19. stoletja, ali pa Kapital, ki ponuja različne zvrsti glasbe za vsak okus.

Sprehodite se skozi parke.

Madrid je evropsko mesto z največ posajenimi drevesi in zelenimi površinami na prebivalca. Za Tokiem je drugo mesto na svetu z največ drevoredi. Natančneje, v mestu raste več kot 248.000 dreves. Na vsakega prebivalca pa je v mestu 16 kvadratnih metrov zelene površine, kar presega svetovna zdravstvena priporočila za več kot 50 odstotkov.  Največji španski park je Casa de Campo, lokalci pa mu pravijo tudi pljuča Madrida. V njem se nahajajo tudi zabaviščni park, živalski vrt in bazen, nad drevesi pa se je za lep razgled vredno zapeljati z gondolo.

madrid_shutterstock_66670810

Skratka, Madrid je zagotovo mesto, ki obiskovalca navduši že v enem dnevu. Seveda velja tudi omeniti, da so španske zime nekoliko milejše, vendar pa zaradi celinske lege v Madrid pozimi nikar ne hodite brez toplega plašča!

Foto: Shutterstock

Preberite še:

To je 19 trenutno najcenejših dopustniških destinacij na svetu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.