Recept: velikonočna solata in praznična pinca

Prazniki so tu in miza se bo spet šibila pod težo velikonočne pojedine, ki se ji le redko kdo lahko izogne. Velikonočni pirhi, potica in šunka so seveda stalnica, če pa želiš praznični meni nekoliko popestriti, smo zate poiskali dva velikonočna recepta, ki bosta zagotovo pritegnila pozornost tvojih gostov.

Izbrali smo velikonočno pinco, ki jo poznamo le na slovenskih, hrvaških in italijanskih tleh, ter nekoliko bolj eksotično in osvežujočo velikonočno solato, ki bo s pisanimi barvami in svežim okusom odlična protiutež obilici mesa in peciva.

Velikonočna pinca

Za velikonočno pinco potrebujemo:

  • 250 gramov moke
  • 50 mililitrov mleka
  • 20 gramov sladkorja
  • 25 gramov kvasa
  • 60 gramov masla
  • 20 gramov medu
  • 2 rumenjaka
  • 1 ščepec soli
  • 3 žlice pelinkovega likerja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička limonine lupine
  • 1 čajna žlička pomarančne lupinice

Za premaz:

  • 1 žlica mleka
  • 1 rumenjak

V skledo stresemo moko in na sredini oblikujemo vdolbinico, vanjo nadrobimo kvas in prelijemo z mlekom. Premešamo in pustimo, da vzhaja.

Stopimo maslo in primešamo sladkor, med, rumenjak, sol, vanilijev sladkor, limonino lupinico, pomarančno lupinico in pelinkovec. Vse skupaj primešamo moki in zgnetemo v gladko testo. Pokrito naj počiva še 30 minut. Testo oblikujemo v hlebec, nato ga položimo v pekač, obložen s papirjem za peko in pokrijemo. Počiva naj še 15 minut.

Nato zmešamo mleko in rumenjak ter ju premažemo po površini hlebčka. Nato vanj zarežemo s škarjami (ali z nožem) ter ga položimo v pečico. Pečemo približno 40 minut na 180 stopinjah.

Velikonočna solata

Potrebujemo:

  • 7 korenčkov
  • 1 avokado
  • šopek peteršilja
  • šopek bazilike
  • pol rdeče grenivke
  • dve pesti praženih pinjol
  • poper
  • sok ene grenivke
  • sok ene pomaranče
  • sol

Priprava solate je enostavna. Olupimo korenčke, jih narežemo na kolobarje in prelite z dvema žlicama olivnega olja v pečici pečemo dobre pol ure, da se zmehčajo. Olupimo in narežemo avokado, narežemo polovico grenivke in sesekljamo začimbe. Vse postavimo v posodo, potresemo s pinjolami, solimo in popramo ter prelijemo s sokom pomaranče in grenivke.

Dober tek in vesele praznike!

Foto: Shutterstock 

V Amsterdamu vrata odpira restavracija za ljubitelje avokada

Zdrava prehrana je v zadnjih letih postala pravi trend, ki je za mnoge postal način življenja. V tujini so lokali z vegansko, vegetarijansko in organsko ponudbo že nekaj časa glavne postojanke lifestyle blogerjev in Instagram trendsetterjev, v zadnjem obdobju pa tovrstni urbani kotički odpirajo vrata tudi pri nas.

Seveda pa ni pravega zdravega obroka brez družbe posebne sestavine – AVOKADA!

V čast temu nadvse zdravemu in hranilnemu živilu bodo v Amsterdamu, kjer šik kotički z zdravimi grižljaji niso nobena redkost, kmalu odprli restavracijo s posebnim avokado menijem, saj bodo prav vse jedi na njem vsebovale ta zeleni sadež.

Več o Amsterdamu si lahko prebereš tukaj.

Restavracija, ki nosi ime “The Avocado Show” bo tako ponujala priljubljeni avokado toast, avokadov sendvič, avokado burger in druge okusne jedi, ki bodo seveda privlačne tudi očem in fotografskemu objektivu. Nekaj utrinkov iz kuhinje, ki ji bo poveljeval chef Jaimie van Heije si lahko ogledaš spodaj.

Zamisel za nov trendi prostor z zdravo hrano se je porodila Ronu Simpsonu, ki zase pravi, da je naravnost obseden z avokadom ter ga sam dodaja vsaki jedi. Vrata svoje restavracije bo kmalu odprl v amsterdamski četrti De Pijp, o njej pa bomo zagotovo še veliko slišali in videli na njihovem Instagram profilu.

Še bolje pa je, če si avokadov toast že danes pripravimo kar sami ter pobrskamo za letalskimi kartami za Amsterdam, da se bomo lahko na lastne brbončice prepričali, kako dober je v restavraciji “The Avocado Show”.

Foto: Instagram

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.