Prazniki so tu in miza se bo spet šibila pod težo velikonočne pojedine, ki se ji le redko kdo lahko izogne. Velikonočni pirhi, potica in šunka so seveda stalnica, če pa želiš praznični meni nekoliko popestriti, smo zate poiskali dva velikonočna recepta, ki bosta zagotovo pritegnila pozornost tvojih gostov.
Izbrali smo velikonočno pinco, ki jo poznamo le na slovenskih, hrvaških in italijanskih tleh, ter nekoliko bolj eksotično in osvežujočo velikonočno solato, ki bo s pisanimi barvami in svežim okusom odlična protiutež obilici mesa in peciva.
Velikonočna pinca
Za velikonočno pinco potrebujemo:
- 250 gramov moke
- 50 mililitrov mleka
- 20 gramov sladkorja
- 25 gramov kvasa
- 60 gramov masla
- 20 gramov medu
- 2 rumenjaka
- 1 ščepec soli
- 3 žlice pelinkovega likerja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 čajna žlička limonine lupine
- 1 čajna žlička pomarančne lupinice
Za premaz:
- 1 žlica mleka
- 1 rumenjak

V skledo stresemo moko in na sredini oblikujemo vdolbinico, vanjo nadrobimo kvas in prelijemo z mlekom. Premešamo in pustimo, da vzhaja.
Stopimo maslo in primešamo sladkor, med, rumenjak, sol, vanilijev sladkor, limonino lupinico, pomarančno lupinico in pelinkovec. Vse skupaj primešamo moki in zgnetemo v gladko testo. Pokrito naj počiva še 30 minut. Testo oblikujemo v hlebec, nato ga položimo v pekač, obložen s papirjem za peko in pokrijemo. Počiva naj še 15 minut.
Nato zmešamo mleko in rumenjak ter ju premažemo po površini hlebčka. Nato vanj zarežemo s škarjami (ali z nožem) ter ga položimo v pečico. Pečemo približno 40 minut na 180 stopinjah.
Velikonočna solata
Potrebujemo:
- 7 korenčkov
- 1 avokado
- šopek peteršilja
- šopek bazilike
- pol rdeče grenivke
- dve pesti praženih pinjol
- poper
- sok ene grenivke
- sok ene pomaranče
- sol
Priprava solate je enostavna. Olupimo korenčke, jih narežemo na kolobarje in prelite z dvema žlicama olivnega olja v pečici pečemo dobre pol ure, da se zmehčajo. Olupimo in narežemo avokado, narežemo polovico grenivke in sesekljamo začimbe. Vse postavimo v posodo, potresemo s pinjolami, solimo in popramo ter prelijemo s sokom pomaranče in grenivke.
Dober tek in vesele praznike!
Foto: Shutterstock


