Hrvaška vas, kjer stare hiše prodajajo za eno kuno

Hrvaška vas Legrad se sooča z odseljevanjem prebivalcev, zato so ponudili možnost za nakup 19 zapuščenih hiš po ceni ene kune. Doslej so jih prodali 17, je potrdil župan občine Ivan Sabolić za Reuters.

Reuters je sicer že poročal o prodaji “hiš za drobiž” pri naših sosedih. V občini Legrad na severozahodu Hrvaške, blizu sotočja Mure in Drave ob madžarski meji leži hrvaška vas, kjer so prazne in zapuščene hiše ponudili za eno kuno, torej 13,3 centa.

Zanimanje za hiše blizu sotočja Mure in Drave tudi med tujci

To so storili, da bi povečali število prebivalcev kraja, ki se sooča z odseljevanjem. Doslej so prodali 17 hiš. Po objavi zgodbe so interes za življenje v Legradu izrazili tudi v Rusiji, Ukrajini, Turčiji, Kolumbiji, Argentini, Indiji in na Nizozemskem.

Za prodajo zapuščenih objektov, med katerimi so tudi ruševine brez oken in vrat, so se odločili lani. V občini imajo nekaj več kot 2200 prebivalcev, kar je dvakrat manj kot pred 70 leti.

Taktika, ki je delovala tudi na Siciliji

Da je prodaja starih in zapuščenih hiš za manj kot en evro prinesla pričakovane rezultate, so pokazali primeri nekaterih vasi na italijanski Siciliji. Te so znova zaživele po prihodu mladih družin, o čemer so pred časom poročali svetovni mediji, kot sta CNN in BBC.

To so pogoji za nakup

Za nakup hiše za eno kuno je treba izpolniti določene pogoje. Posamezniki in družine morajo biti mlajši od 40 let, ne smejo biti lastniki nepremičnin. Občina poleg tega zahteva, da so kupci plačilno sposobni, nekaznovani in pripravljeni živeti v tem delu Hrvaške. Občina ponuja pomoč za obnovo hiš v višini 35.000 kun ali nekaj manj kot 4700 evrov. Obenem v Legradu napovedujejo, da bo kmalu na prodaj še nekaj hiš.

Prebivalci Legrada se medtem veselijo, da bodo kmalu imeli nove sosede, a obenem priznavajo, da bi se nekoliko težje navadili na tujce, ker se, kot menijo, ne bi razumeli zaradi jezikovnih ovir.

Eden od novih lastnikov iz Hrvaške je povedal, da so imeli veliko administrativnega dela, preden so kupili hišo. Gradbena dela še potekajo, a je družina srečna, da niso več podnajemniki.

Foto: Unsplash (simbolična fotografija)

PREBERITE ŠE: BLED in top 10 idej za malo drugačno dogodivščino

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preko Airbnb-ja lahko stanuješ v Trumpovi hiši

Najemnik hiše v newyorškem Queensu, v kateri je prva štiri leta svojega življenja preživel ameriški predsednik Donald Trump, se je odločil, da bo koval železo, dokler je vroče in je dal hiško v najem preko Airbnb za 725 dolarjev na noč.

V tistem predelu New Yorka so sicer cene za prenočitev več kot občutno nižje, vendar pa strank ne bo manjkalo. Hiša s petimi spalnicami, ki jo je zgradil predsednikov sedaj že pokojni oče Fred, lahko namreč prenoči do 20 oseb, trdi lastnik.

Hiša stoji v predelu Queensa Jamaica Estates, ki je od središča mesta Manhattna oddaljena sicer le nekaj kilometrov, lahko pa bila na drugem planetu, saj je dobesedno sredi ničesar, med drugim tudi kar zadeva dostop s podzemno železnico. Do nje je mogoče priti v spodobnem času le z avtomobilom.

Hišo je nepremičninski podjetnik Michael Davis lani po Trumpovi zmagi na volitvah za 2,1 milijona dolarjev prodal kitajskemu vlagatelju, ki mu jo je potem dal v najem za 4000 dolarjev na mesec. Davis računa, da bo to vsoto zlahka pokril na račun radovednežev ali Trumpovih oboževalcev.

Oglas za najem pravi, da je sredi dnevne sobe Trumpova podoba iz kartona, ki je menda imenitna spremljevalka za spremljanje programa televizije Fox News. Oglašuje se kot popolna namestitev za newyorške počitnice.

Vir: STA
Foto: Thinkstock

V jami zgrajen butični hotel, kjer pozabite na telefonski signal

Beckham Creek Cave v Arkansasu je kraj, kamor vas lahko zanese, če radi spite v jamah, hkrati pa bi težko preživeli brez udobja, ki ga ponujajo štiri stene. Luksuzno jamsko domovanje najdete v Ozarškem hribovju, le nekaj minut stran vožnje od priljubljene izletniške točke Buffalo National River.

Hotel je zgrajen v naravno oblikovani jami visoko nad dolino. Ta edinstven kraj bo navdušil tiste, ki ste se ob filmu Kremenčkovi spraševali, kako funkcionalna bi bila kamnita hiša.

Nenavadno domovanje ponuja štiri luksuzne spalnice za po dve osebi in štiri kopalnice, hkrati pa lahko gosti osem oseb. Še osem se jih lahko pridruži, če si sami priskrbijo dodatna ležišča, najem jame pa se začne pri 1600 dolarjih na noč.

V jamskem domovanju sta tudi dnevna soba in kuhinja z vrhunsko opremo in šik dekorjem, tudi kopalnica pa je v celoti kamnita. Stene in stropovi so iz naravne jamske stene, v središču dnevne sobe pa teče naravni slap.

Butični hotel sicer stoji na ogromnem zasebnem zemljišču, kjer lahko najdete mir in odlične razglede, jama pa naj bi nekoč služila kot zaklonišče pred bombami.

Foto: Beckhamcave.com

Prestižna hišica na drevesu, skrita v gozdu Južne Afrike

Sodobne bivalne hiše na drevesih so že nekaj let simbol nove oblike domovanja, tako za turistične namene kot zasebne arhitekturne objekte. Eno takšnih smo našli v Cape Townu.

Lokalni arhitekturni biro Malan Vorster je ta simbol otroške radosti preoblikoval v prestižno rezidenco nad tlemi. Konstrukcijo sestavljajo štirje leseni cilindrični stolpi, vsaka od njih pa je sestavljena iz steklenih sten, ki odpirajo pogled na gozd, ki obkroža hišo v zelenem delu prestolnice Južne Afrike.

Nostalgija se nadaljuje tudi v notranjosti. Centralni dnevni prostor je postavljen v pritličje, kjer stojita terasa in jedilnica, od tod pa v zgornje prostore vodi glavno stopnišče. Na prvem nadstropju najdete spalnico s steklenimi stenami in neobdelanimi, robustnimi materiali, celotna hiša pa je opremljena z modernim in minimalističnim pohištvom v zemeljskih barvah.

Skozi pravljično hišo s sodobnim pridihom se sprehodite skozi spodnje fotografije.

Foto: Malan Vorster

Najbolj nenavadni domovi z vsega sveta

Medtem ko nam v Sloveniji trzne oko ob pogledu na sosedovo fasado, če ta ni v primernem barvnem odtenku, pa se po svetu srečujejo s precej bolj nenavadnimi arhitekturnimi podvigi.

#1 Narobe obrnjena hiša

V ruskem mestu Krasnoyarsk stoji hiša, kjer je vse obrnjeno na glavo. Zgrajena je bila kot turistična atrakcija.

#2 Hiša-letalo

Hiša v Abuji v Nigeriji je videti, kot bi nanjo strmoglavilo letalo – a ni. Del strehe namerno spominja na pilotsko kabino.

#3 Zdrsnjena fasada

Na jugu Anglije v obmorskem mestecu Margate stoji hiša, ki je videti, kot bi fasada z nje kar spolzela. Gre za javno umetniško delo.

#4 Brunarica na Drini

Ena nam najbližjih je zagotovo hiška na Drini. Osamljeno brunarico v Bajini Bašti v Srbiji je leta 1968 zgradila skupina mladeničev, ki so tam preživljali prosti čas, se zabavali, eden od solastnikov pa s čolnom še danes rad odpluje do nje in tam najde svoj mir.

Preberite še: Prizori, ki vas bodo popeljali v Srbijo  

#5 Vrtec z igriščem na strehi

V mestu Xi’an na Kitajskem je stavba otroškega vrtca na prostoru pridobila tako, da so igrišče uredili kar na strehi.

#6 Krokodilja hiša

Thierry Atta si je hišo v Abidjanu na Slonokoščeni obali zgadil kar v obliki krokodila.

#7 Hiša na hiši

V mestu Dongguan na Kitajskem so na strehi ene od tovarn na stebrih zgradili še dve samostojni hiši.

#8 Hiša ali stranišče?

V Južni Koreji blizu Seula stoji hiša, ki je zgrajena v obliki straniščne školjke. No, vsaj fasada je bela.

Foto: Reuters

Ekološka hiša, ki potuje z vami in je pravzaprav šotor

Kako je videti premična hiša, ki je pravzaprav šotor? Newyorški arhitekturni biro SO-IL je na milanskem tednu oblikovanja predstavil prototip prav posebnega doma, ki ga lahko med selitvijo na hitro spakirate in postavite kje drugje.

Dom, ki filtrira zrak, ne pa pogledov sosedov

The Breathe je okolju prijazna valjasta struktura, sestavljena iz šestih mini sob in zaseda 80 kvadratnih metrov. Sprejme tri stanovalce, ki jih ne sme motiti dejstvo, da so stene sestavljene iz posebnega blaga, ki pa je prosojno, kar pomeni, da se goli po stanovanju pravzaprav ne morete sprehajati. Razen, če vas ne moti, da ste na ogled tudi sosedom.

Prosojen tekstil opravlja tudi funkcijo filtriranja onesnaženega zraka iz zunanjosti. Hiša je sestavljena iz okolju prijaznih materialov, ki gredo lahko v reciklažo, napaja pa jo generator.

Prototip brez stranišča

V pritličju valjaste hiše se nahaja kuhinja, spiralasto stopnišče vodi do spalnice, kjer namesto postelj najdete viseče mreže, na vrhu odprte strehe pa lahko uredite zeleno oazo. Vodovod je odvisen od deževnice na strehi, cevi pa vodijo do kuhinje in kopalnice – kjer sicer najdete tuš, ni pa stranišča. O nadgradnji projekta, ki bi vključeval tudi stranišče, arhitekti (še) niso razpravljali.

Prototip hiše-šotora se bo iz Milana preselil še na nekaj drugih lokacij, o ceni morebitnega končnega produkta pa arhitekti še niso govorili.

Foto: SO-IL

 

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.