Znate pripraviti MOJITO, najbolj priljubljen koktajl za vroče dni? #RECEPT

Mojito je eden izmed najbolj priljubljenih koktajlov za vroče dni. Pijejo ga tako moški kot ženske, ker je ravno prav osvežilen, ravno prav sladek in ravno prav močan. Ga znate pripraviti kar doma? Z receptom smo malo pohiteli, da bomo do poletja že suvereni v pripravi!

Izvor koktajla mojito

Tako kot pri ostalih koktajlih je tudi pri mojitu težko določiti točen izvor. Zaradi priljubljenosti bi si ga radi lastili na Kubi v baru La Bodeguita del medio, kjer ga je v začetku 19. stoletja odkril in rad pil Ernest Hemingway. Zgodba pravi, da so ga prvi mešali afriški sužnji, ki so na Kubi delali na plantažah sladkornega trsa. Pravili so mu “ognjena voda iz sladkornega trsa”.

A v resnici so različne verzije mojita precej starejše. Znano je, da so mojito oz. pijačo z enakimi sestavinami poznali že okoli leta 1500. Sir Francis Drake naj bi takrat enkrat pristal na Kubi s svojo posadko, da bi zavzel Havano in njeno zlato. Osvajanje je bilo neuspešno, povrhu vsega pa je posadka močno zbolela. Prvotna ljudstva, ki so takrat prebivala na območju, so bila znana po domačih zdravilih. Drake-u in njegovi posadki so pripravila “močno zdravilo”, ki je pomagalo pri boju z boleznijo. Sestavine: Beli rum, meta, limeta in sladkor.

Za priljubljenost sodobnega mojita je zaslužno podjetje Bacardi, ki je s svojo močno oglaševalsko kampanjo koktajl razširilo po celem svetu. Velik skok v priljubljenosti je doživel tudi z omembo v filmu James Bond: Umri kdaj drugič leta 2002. Danes lahko mojito dobimo v skoraj vsakem baru in ga celo pripravimo kar doma. Ga znate? Recept spodaj!

Recept za osvežilen mojito

Potrebujete (za  koktajl):

  • kozarec volumna 2,5 dcl
  • pol limete
  • 10 listkov mete
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 0,5 dcl belega ruma
  • 0,5 dcl mineralne vode
  • zdrobljen led (če nimate stroja, led položite v kuhinjsko krpo in ga zdrobite z udarjanjem v trdno površino)

Priprava:

Na dno kozarca položimo 5 listkov mete, na četrtine narezane pol limete in sladkor. Z leseno palčko za mešanje koktejlov (ali podobnim priborom) potlačimo sestavine, da limeta izpusti sok in se z meto in sladkorjem poveže v nekakšen rjavkasto-zelen sirup. Prilijemo beli rum. Dodamo zdrobljen led, ki mora segati do vrha kozarca, in vse skupaj narahlo premešamo, da se rum, led in sestavine na dnu premešajo. Dolijemo mineralno vodo, da tekočina sega do vrha kozarca. Okrasimo z limeto, meto in rjavim sladkorjem po želji.

Čin čin!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kaj nastane, če zmešate čemaž in humus? Nekaj slastnega! #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.