Znate pripraviti MOJITO, najbolj priljubljen koktajl za vroče dni? #RECEPT

Mojito je eden izmed najbolj priljubljenih koktajlov za vroče dni. Pijejo ga tako moški kot ženske, ker je ravno prav osvežilen, ravno prav sladek in ravno prav močan. Ga znate pripraviti kar doma? Z receptom smo malo pohiteli, da bomo do poletja že suvereni v pripravi!

Izvor koktajla mojito

Tako kot pri ostalih koktajlih je tudi pri mojitu težko določiti točen izvor. Zaradi priljubljenosti bi si ga radi lastili na Kubi v baru La Bodeguita del medio, kjer ga je v začetku 19. stoletja odkril in rad pil Ernest Hemingway. Zgodba pravi, da so ga prvi mešali afriški sužnji, ki so na Kubi delali na plantažah sladkornega trsa. Pravili so mu “ognjena voda iz sladkornega trsa”.

A v resnici so različne verzije mojita precej starejše. Znano je, da so mojito oz. pijačo z enakimi sestavinami poznali že okoli leta 1500. Sir Francis Drake naj bi takrat enkrat pristal na Kubi s svojo posadko, da bi zavzel Havano in njeno zlato. Osvajanje je bilo neuspešno, povrhu vsega pa je posadka močno zbolela. Prvotna ljudstva, ki so takrat prebivala na območju, so bila znana po domačih zdravilih. Drake-u in njegovi posadki so pripravila “močno zdravilo”, ki je pomagalo pri boju z boleznijo. Sestavine: Beli rum, meta, limeta in sladkor.

Za priljubljenost sodobnega mojita je zaslužno podjetje Bacardi, ki je s svojo močno oglaševalsko kampanjo koktajl razširilo po celem svetu. Velik skok v priljubljenosti je doživel tudi z omembo v filmu James Bond: Umri kdaj drugič leta 2002. Danes lahko mojito dobimo v skoraj vsakem baru in ga celo pripravimo kar doma. Ga znate? Recept spodaj!

Recept za osvežilen mojito

Potrebujete (za  koktajl):

  • kozarec volumna 2,5 dcl
  • pol limete
  • 10 listkov mete
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 0,5 dcl belega ruma
  • 0,5 dcl mineralne vode
  • zdrobljen led (če nimate stroja, led položite v kuhinjsko krpo in ga zdrobite z udarjanjem v trdno površino)

Priprava:

Na dno kozarca položimo 5 listkov mete, na četrtine narezane pol limete in sladkor. Z leseno palčko za mešanje koktejlov (ali podobnim priborom) potlačimo sestavine, da limeta izpusti sok in se z meto in sladkorjem poveže v nekakšen rjavkasto-zelen sirup. Prilijemo beli rum. Dodamo zdrobljen led, ki mora segati do vrha kozarca, in vse skupaj narahlo premešamo, da se rum, led in sestavine na dnu premešajo. Dolijemo mineralno vodo, da tekočina sega do vrha kozarca. Okrasimo z limeto, meto in rjavim sladkorjem po želji.

Čin čin!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kaj nastane, če zmešate čemaž in humus? Nekaj slastnega! #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Čas je za pijačo z lokalci v Milanu

Milano je od Ljubljane oddaljen ravno toliko, da lahko obisku mesta rečemo citybreak, ponuja pa prav vse, kar potrebuješ za vikend odklop. Številne restavracije, čudovite znamenitosti, trgovine s konceptom (o katerih smo že pisali) in še bi lahko naštevali. Tokrat pa razkrivamo najboljše bare po izboru lokalcev, pa naj bo čas za kozarec vina, vrček piva ali koktajle.

milano_3_shutterstock_201883006

#1 Bar Basso

Bar Basso je glavna postojanka lokalcev že 70 let, ki tu največkrat naročijo Negroni Sbagliato, hišno pijačo iz kamparija, vermuta, prosecca in Negronija. Bar ponuja več kot 500 različnih mešanih pijač za vsak okus, priporočamo pa tudi Mangia e Bevi, katerega ime pove, da ga ob enem spiješ in poješ, saj je njegova glavna sestavina orehov sladoled. Basso je odprt vsako popoldne razen nedeljskih, najdeš pa ga na Via Plinio 39.

#2 Nottingham Forest

Bar je prava zmešnjava, saj nosi ime po angleškem nogometnem klubu, njegova notranjost je opremljena v karibsko-afriškem stilu, v njem pa se ves čas nekaj meša. Tukajšnji barmani namreč iz koktajlov delajo pravo znanost, saj pri mešanju pijače uporabljajo marsikatero metodo, med katero sodi tudi suhi led. Najdeš jih na Viale PiaveI.

MEGABON priporoča // enodnevni izlet v Milano po neverjetni ceni!

#3 Dry

Dry združuje dve najboljši sestavini za večer s prijatelji, pijačo in božansko pico. Koktajl, ki ga moraš poskusiti se imenuje Blood and Sand in je mešanica scotcha, Cherry Heeringa, sladkega vermuta in sadnega soka. Lokal se nahaja na Via Solferino 33.

milano_2_shutterstock_154600424

#4 The Friends Pub

Pub so odprli štirje bratje z namenom, da bi se ljudje k njim prišli družit s prijatelji. V njem najdeš butično pridelana piva iz malih pivovarn z vse Evrope. Odličen prostor za ogled nogometne tekme z lokalnim navijaškim vzdušjem. Naslov? Viale Monte Santo.

#5 La Chisetta

La Chisetta se nahaja v središču Chinatowna in je prava posebnost. Kje drugje na svetu pa še lahko piješ med zidovi stare gotske cerkve? Obisk lokala je odličen izgovor, da pijačo spremeniš v kulturni dogodek. Cerkev stoji na naslovu Via Paolo Lamazzo.

Smo te prepričali, da bi te bare tudi sam obiskal? Preveri Megabonov izlet v Milano.

milano_1_shutterstock_342813632

Foto: Shutterstock

Poletna osvežilna pijača iz lubenice

Ne moremo si zamisliti bolj osvežilnega živila na vroč poletni dan kot je hladna lubenica. Da pa je ne bomo samo jedli, smo pripravili svež poletni recept, ki ga lahko postrežeš v brezalkoholni ali alkoholni različici. Njami!

lubenica_shutterstock_266612972

Potrebuješ:

½ skodelice rjavega sladkorja
¾ skodelice vode
1 skodelico sveže iztisnjenega soka limete
¼ lubenice (ki jo predhodno razkoščičimo in razrežemo na koščke)
8 skodelic zdrobljenega ledu
Nekaj kosov lubenice in vejic mete za okras

OPCIJSKO: 2,5 skodelic belega ruma

lubenica_shutterstock_252802582

Na ponvi na zmernem ognju segrevamo vodo, pomešano s sladkorjem, da dobimo sladkorni sirup. Odstranimo z ognja in pustimo, da se ohladi.

Nato v blenderju zmešamo lubenico, sirup, limetin sok ( in rum). Mešanici dodamo led, ter vse skupaj še enkrat premešamo. Natočimo v kozarce ter okrasimo z meto in kosi sveže ohlajene lubenice.

Vandraj nasvet: Mešanico lahko prirpavimo tudi že prej ter jo postavimo v hladilnik, pred postrežbo pa le dodamo led.

Želimo ti lep poletni dan!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.