Kaj morate vedeti, preden na dopustu najamete motor

Skozi Rim na vespi, pa raziskovanje grških otočkov, prašnih cest Tajske in iskanje razgledov na riževe terase Balija kar s skuterjem? Odlično! A preden se podate na to dogodivščino, še malo razmislite.

Prometne nesreče med turisti, ki med dopustom rentajo skuterje ali štirikolesnike, niso nobena redkost. Pravzaprav število tovrstnih nesreč vsako leto narašča. Velik odstotek ljudi, ki svoje popotniške destinacije raziskujejo na motorju, vse preostale dni v letu niti slučajno niso motoristi. Kar pomeni, da so v vožji veliko manj suvereni in izkušeni.

Raziskovanja novih krajev na tak način vam nikakor ne odsvetujemo, saj je to eden boljših načinov za odkrivanje novih kotičkov, vsekakor pa priporočamo, da upoštevate spodnje nasvete in ravnate odgovorno.

Preverite, če sploh imate dovoljenje za vožnjo

O tem, kakšne so specifike v državi, kamor se podajate, se seveda pozanimajte vnaprej. Če greste precej dlje od doma, je velika verjetnost, da potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. V EU praviloma z vozniškim dovoljenjem B kategorije (torej za avto) lahko vozite štirikolesnik in skuter s 50 ccm. Za kaj močnejšega pa bo treba opraviti izpit za drugo kategorijo.

Preučite cestno prometne predpise 

Če se vključujete v promet, ki ni enak kot doma, se boste morali prilagoditi. Vozijo po levi ali desni? Imajo kakšne lokalne prometne nenavadnosti? Bodite pripravljeni, sploh, če ste v kraju, kjer je promet kaotičen.

Zavarujte se v praksi 

Tudi če ste v krajih, kjer policisti ne preganjajo motoristov, ki ne nosijo čelad, ne bodite nespametni. Nikar na cesto brez čelade! Nosite jo za svojo varnost, ne za to, da se izognete kazni. Poleg tega verjetno ni treba posebej poudarjati, da japonke in natikači niso najprimernejša obutev za na motor, četudi je le mini skuter.

Zavarujte se na papirju

Pri izposoji vzeti še zavarovanje za vozilo ali ne? Seveda! Nesreča ne počiva in tudi če niste krivi vi, to izposojevalnice ne bo zanimalo. Vzemite nezgodno zavarovanje in se izognite nepotrebnim stroškom, ki bi jih morali kriti, če poškodujete vozilo. Preden pa skuter prevzamete, si ga dobro oglejte, opozorite na že obstoječe praske in poškodbe, ter jih tudi fotografirajte kot dokazno gradivo, da jih niste pridelali vi.

Seveda pa ne zavarujte zgolj prevoznega sredstva. V tujini – ne glede na to, ali boste sploh najemali skuter – toplo priporočamo turistično nezgodno zavarovanje. Zdravljenje in oskrba poškodb v tujini vas lahko drago staneta, zato nikamor brez dobrega zavarovanja za tujino, ki si ga uredite doma, še pred odhodom. Srečno pot!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Slovenki, ki s petimi evri na dan že pol leta kolesarita čez Južno in Srednjo Ameriko

Najem otoka: doživi nepozabne počitnice

Si kdaj želiš spakirati prtljago in oditi na sanjski kraj, kjer ni prav nobenega turista in se čas odvija v tvojem ritmu? Da, tak kraj obstaja, pravzaprav je takih krajev več, zanje pa je treba odšteti kar nekaj evrov. Obstaja namreč spletna stran, kjer lahko samo zase in svoje najbližje najameš celoten otok. Nobene gneče, nobenih turistov, saj celoten otok za poljubno število noči postane samo tvoj, ti pa lahko na njem koristiš vso infrastrukturo, ki jo obdaja širno morje.

Sliši se odlično, kajne? Seveda pa vsaka odlična stvar na svetu zahteva svoj davek in otok na žalost zahteva kar globok poseg v denarnico. Najcenejše otoke lahko najameš za 500 dolarjev na noč, cena navzgor pa seveda ni omejena. Več kot daš, več dobiš in če se ti potovanje na Fiji zdi sanjsko, pomisli, da obstaja otok na Fijiju, ki je za čas najema lahko samo tvoj.

Spletna stran Private Islands Online zagotavlja tudi celoten servis v času tvojega bivanja na otoku, kar pomeni, da so ti na voljo za tvoje dodatne zahteve. Bi želel smučati na vodi ali pa najeti dodatno jahto? Potrebuješ zasebnega kuharja ali gospodinjo, da pospravi tvoj otok? Ustrežejo ti takoj, cena pa je seveda ponovno visoka.

Poglejmo si samo nekatere izmed otokov, ki jih ponuja omenjena spletna stran ter koliko stanejo!

Otok Porer, Hrvaška

Na jugu Istre, na Jadranskem morju leži otok, ki ga celega prehodiš v eni minuti. Na otoku je postavljen svetilnik, v katerem je urejeno stanovanjce, najameš pa ga lahko že za 490 evrov na osebo za en teden, seveda pa Porer ne vključuje drugega luksuza kot pa le čudovit pogled na sončni vzhod in zahod.

In this photo taken June 17, 2013, a lighthouse Porer in northern Adriatic is photographed from the air. The lighthouse is used for tourist accommodation. On Monday July 1, 2013, Croatia will become the 28th EU member, the bloc's first addition since Bulgaria and Romania joined in 2007. Croatia's membership marks a historic turning point for the small country, which went through carnage after declaring independence from the former Yugoslavia in 1991. (AP Photo/Darko Bandic)

Utter Inn, Švedska

Utter Inn sicer ni naraven otok, je pa delo švedskega umetnika, ki gostu zagotavlja podvodno spalnico, v katero vstopiš skozi majhno rdečo hiško tipičnega skandinavskega videza. Otoček stane malce manj kot 500 evrov na noč, ponudba pa vključuje tudi prevoz na otok iz bližnjega pristanišča na napihljivem čolnu ter pripeljano dnevno svežo večerjo.

Utter-Inn-Cover

Little whale cay, Bahami

Otok spada med najbolj zaželjene na strani, vključuje celotno postrežbo in stane med 10.000 in 20.000 evrov na noč. Minimalna rezervacija je pet noči. Otok nudi ljubko rezidenco z bazenom ter belo peščeno plažo in kristalno modro morje okrog in okrog otoka.

bahamas-littlewhalecay--01

Motu Tane, Francoska Polinezija

Kaj lepšega bi si težko zamislili. Okrogel otoček, poln palm, kot bi ga nekdo narisal. Cena otoka na noč se giblje med 30.000 in 54.000 evrov na noč, odvisno od števila ljudi. Otok nudi tudi leseno teraso na peščeni plaži in all inclusive servis.

private-islands-motu-tane-french-polynesia-aerial

Seveda je otokov kar nekaj, od tistih malih pa do večjih in prestižnejših privatnih resortov. Pred kratkim je avstralska pivovarska družba organizirala nagradno igro, kjer si lahko zadel enega izmed prestižnih otokov za en teden. Že zavidamo dobitniku, kajne?

Foto: Darko Bandič, luxuryresorts.com, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.