Škocjanske jame: Jamarji so odkrili nove rove

Škocjanske jame se od drugih jam ločijo po izjemni prostornini. Uvrščamo jih ob bok nekaterim svetovno znanim podzemeljskim znamenitostim na svetu. Zdaj pa so jamarji tam odkrili nove rove.

Jamarji Luka Biščak, Albert Ličan in Jaka Jakofčič, so se po enoletnem delu in raziskovanju skozi strop najvišje Martelove dvorane v Škocjanskih jamah prebili v nove rove, približno od 70 do 80 metrov nad sedanjo strugo reke Reke.

Razlog za kar 58 delovnih akcij je bilo predhodno plezanje po zahodni steni kanjona od struge reke Reke pa do samega stropa Martelove dvorane.  Tega je Luka Biščak s soplezalcema Borutom Lozejem in Iztokom Cencičem dosegel 4. julija 2017. V plezalnih akcijah, ki so sledile, je Biščak z Cencičem odkril dihalnik v stropu dvorane, iz katerega je vel močan prepih. To je nakazovalo na povezavo z zunanjim svetom.

Martelova dvorana je zdaj dostopna vse dni v letu

Zdaj je jamarjem po predhodnem lociranju dihalnika na površini glede na linijo plezanja v dvorani uspelo v strop Martelove dvorane priti še z zgornje strani. To pomeni, da je zdaj Martelova dvorana dostopna vse dni v letu, in ne samo v sušnih obdobjih, ko raven vode močno upade, saj dosedanja pot ob kanjonu kar trikrat preči reko Reko.

Martelova dvorana velja za največjo podzemno dvorano v Evropi

Martelova dvorana v Škocjanskih jamah z 2,2 milijona kubičnih metrov prostornine, velja za največjo podzemno dvorano v Evropi. Izjemna prostornina podzemnega kanjona je tisto, kar loči Škocjanske jame od drugih jam. To pa jih uvršča ob bok nekaterim svetovno znanim podzemeljskim znamenitostim na svetu.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Vikend izlet: Med kraške pojave v Rakov Škocjan

 

 

 

To nedeljo na tradicionalni pohod čez kraške jame

Primorski zrak, UNESCO dediščina, dobra družba in kraška pojedina. Sliši se idealno, prihajajoča nedelja pa je odlična priložnost, da združiš prijetno s koristnim. Pravzaprav kar prijetno s prijetnim, saj za tokratni vikend izlet ne načrtujemo nič težkega. Boš pa malo pretegnil noge, to je koristen del načrta. Odpravili se bomo namreč na pohod ob reki Reki, čez kraške doline in strmine.

Tradicionalni pohod po parku Škocjanske jame bo letos potekal že enaindvajsetič zapored. Trasa poti je zelo razgibana, ni pa zahtevna, tako da je pohod primeren za vse starosti, pa tudi tvoj pasji prijatelj bo vesel malo daljšega sprehoda.

škocjanske jame

IMG_1343

Pot pod noge, začnemo v vasi Matavun ter nadaljujemo skozi Naklo do reke Reke. Od tu naprej sledimo njenemu toku, tako da ni bojazni, da bi se kdo izgubil. Pot vodi skozi eno izmed Škocjanskih jam, ki so uvrščene na seznam UNESCO dediščine. Jame se ponašajo z največjim odkritim podzemnim kanjonom na svetu, na njihovem majhnem prostoru pa so razviti mnogi kraški pojavi, ki privabljajo krasoslovce s celega planeta.

IMG_1342

Začrtana pot nato prečka reko ter nadaljuje v nasprotni smeri njene struge. Spotoma si lahko ogledate razvaline Školjskega gradu in freske Janeza iz Kastava, ki je znan po svojem Mrtvaškem plesu v Hrastovljah. Letos se bo na poti prvič možno povzpeti še malce višje, saj boste lahko občudovali razgled na celoten Kras s Škocjanskega cerkvenega zvonika oziroma turna, kot mu pravijo domačini.

jezero velika dolina66283škoc

Pohod se zaključi v kraju Škocjan, dan pa zlepa še ne gre proti koncu. Po dolgem sprehodu, ki je koristil telesu, obnovil tvoje znanje o kraških pojavih ter očistil pljuča in misli, sledi še prava mala kraška pojedina z živo glasbeno spremljavo. Primorskih štrukljev, domače jote in mesa ne bo zmanjkalo, gotovo pa se prileže tudi kakšen kozarec terana. Skratka, nismo še slišali, da bi na Primorskem kdo ostal lačen ali pa celo slabe volje. To preprosto ni mogoče.

IMG_1340

Vreme bo sončno, družba je zagotovljena, prilagamo pa še zemljevid poti, da se ne bo kdo izgubil. Podrobnejši opis trase je na voljo na spletni strani: http://www.td-skocjan.si/

zem

Foto: TD Škocjan, Park Škocjanske jame, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.