To so ključne spremembe in trendi potovanj po pandemiji

Zaradi pandemije covid-19 smo v letu 2020 zaznali in občutili številne spremembe v vedenju in vrednotah turistov. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ocenjuje od 70 do 75 % upad mednarodnih prihodov v letu 2020, približevanje številkam iz leta 2019 pa napovedujejo do leta 2023 oziroma 2024. Posledica pandemije so tudi spremembe v vedenju in vrednotah turistov. V ospredje so stopili predvsem spodnji trendi potovanj.

Novi trendi potovanj po pandemiji:

  • potovanja bližje domu in domači turizem,
  • oddihi v naravi, na ruralnih območjih in “road tripi”,
  • nove skrbi na potovanjih – skrb za varnost in zdravje, pomembnost politik odpovedi rezervacij,
  • potovanja zadnji trenutek – “last minute bookings”,
  • demografske spremembe – močno okrevanje potovanj med mladimi turisti, večji vpliv pa se kaže na starejše turiste,
  • odgovorno vedenje – skrb za trajnost, pozitivni vpliv na lokalno prebivalstvo in želja po avtentičnosti.

Covid-19 in mednarodni turizem

Leto 2019 je bilo 10. leto zaporedne rasti v turizmu, ko smo na svetovni ravni zabeležili 1,5 milijarde prihodov mednarodnih turistov. Turistični sektor je v zadnjih letih presegal povprečno rast gospodarstva in predstavljal ključno panogo v mnogih naprednih in razvijajočih se družbah.

Leto 2020 je bilo zaznamovano z omejitvami in zaprtji, ki so se pričela v januarju z zaprtjem mesta Wuhan. Konec januarja je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila svetovno zdravstveno krizo, 11. marca pa pandemijo. Proti koncu aprila so vse svetovne destinacije uvedle potovalne omejitve. Zaradi drugega vala okužb je dobra četrtina destinacij po svetu 1. novembra ohranila popolnoma zaprte meje za mednarodni turizem.

Od januarja do oktobra 2020 72 % upad mednarodnih prihodov 

Od januarja do oktobra leta 2020 je zaznan kar 72 % upad mednarodnih prihodov v primerjavi z letom 2019. To predstavlja izgubo kar 900 milijonov mednarodnih prihodov v desetih mesecih leta 2020. Regija, ki je zaznala največji upad prihodov je Azija in Pacifik, kjer v prvih desetih mesecih leta beležijo kar 82 % upad mednarodnih prihodov turistov. Sledi Bližnji vzhod s 73% upadom, Afrika z 69% upadom ter Evropa in Amerika z 68% upadom mednarodnih prihodov turistov v primerjavi z letom 2019.

Te številke kažejo na upad brez primere, ki predstavlja kar 10-krat višje izgube prihodkov kot v času svetovne finančne krize v letu 2009. Na Svetovni turistični organizaciji (UNWTO) v letu 2020 pričakujejo od 70 do 75 % upad mednarodnih prihodov, kar na svetovni ravni predstavlja izgubo kar 1 milijarde mednarodnih prihodov turistov. To pomeni vrnitev svetovnega turizma na raven izpred 30 let in izgubo 1,1 bilijona ameriških dolarjev izvoza mednarodnega turizma. Na UNWTO ocenjujejo, da je zaradi situacije, neposredno v turizmu, ogroženih od 100 do 120 milijonov delovnih mest.

Vrnitev številk iz 2019 napovedujejo do let 2023/24

Svetovna turistična organizacija približevanje številkam, zabeleženim v turizmu v letu 2019, pričakuje do leta 2023 oziroma do leta 2024. Po mnenju strokovnjakov, ki so sodelovali v panelu UNWTO, so glavni dejavniki, ki preprečujejo okrevanje turizma potovalne omejitve, počasna zamejitev virusa, negotovost potrošnikov, ekonomsko okolje, pomanjkanje koordiniranega odziva med državami in počasno vračanje letalskih povezav.

Vir: UNWTO
Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Top popotniški trendi za 2020, ki jih narekuje Pinterest

Dopust, potovanje, oddih, počitnice, izlet ali kakršnakoli dogodivščina že, to so stvari, ki se jih veselimo v 2020. Kakšni so popotniški trendi za letos?

Sodeč po priljubljeni platformi Pinterest, bodo popotniški trendi glede na iskalne zahteve uporabnikov sledeči.

Destinacija presenečenja!

Eden od popotniških trendov, ki so v porastu za kar 192 odstotka, so destinacije presenečenja! Gre za to, da do konca ne veste, kam boste šli na oddih, saj tisto najugodnejšo letalsko vozovnico kupite tik pred zdajci.

Jesen namesto poletja

Čeprav se večina vaših znancev na dopust odpravi poleti, pa se kaže trend jesenskih oddihov. Kar ni slabo, glede na to, da cene upadejo, medtem ko morajo vsi ostali na nov oddih čakati do naslednjega leta, pa vas vse to šele čaka!

Zapuščeni gradovi 

Uporabniki Pinteresta letos za 142 odstotkov pogosteje iščejo zapuščene gradove in ruševine, ki bi jih lahko raziskovali.

Otoki, kjer ni veliko turistov

Neobljudene otočke na Pinterestu v 2020 išče kar 179% odstotkov več kot lani. Namesto Maldivov in Balija, Santorinija in Mykonosa uporabniki Pinteresta raje brskajo po manj prepoznavnih otokih, kjer ne bodo srečevali sosedov.

Manjša mesta

Metropole imajo svoj čar, vendar je nekaj posebno pravljičnega tudi v manjših mestih, ki so veliko bolj obvladljiva za organizacijo potovanj. Kar 276 odstotkov uporabnikov več išče prav takšne destinacije.

Termalni vrelci

Narava nas je obdarila s toliko lepotami, da bi bilo škoda dopust preživeti v kloriranih bazenih, ko pa je toliko naravnih kopališč. Sploh, če so termalna!

Avtobus namesto letala

Čeprav pri potovanjih najprej pomislimo na letalske prevoze, ki so zaradi pestre ponudbe nizkocenovnikov pogosto celo ugodnejši od roadtripov, pa je za 32 odstotkov v porastu iskanje avtobusnih izletov v neznano.

Ture s kolesi

Tudi na Vandraj mesta najraje raziskujemo kar s kolesom – saj je hitro in ugodno, predvsem pa tudi naredite nekaj za svoje telo in okolje. Iskanje takšnih kolesarskih tur je poskočilo za 64 odstotkov.

Trajnostni turizem

Ozaveščanje o pretirani potrošnji in nalaganju nepotrebnih odpadkov, ki jih sproducira človeštvo, je očitno obrodilo sadove. Vedno več popotnikov namreč zanima tudi trajnostni turizem, ki ni tako škodljiv do okolja.

Foto: Unsplash

Žar + pivo + meso = napačna kombinacija

Sezona piknikov z žarom v glavni vlogi je pred vrati, še preden zakurite, pa si preberite nekaj nasvetov, ki sta nam jih zaupala kralja žara.

Brata Miha in Nejc Pešec, znana tudi po projektu Kralj žara, sta nam na prvem pomladnem pikniku predstavila še vroče trende peke na žaru, ki bodo kraljevali letos. Žar namreč nista le rešetka in žerjavica, ampak ponuja veliko več možnosti za pripravo hrane. Žar mojstra sta nam zaupala nekaj trikov, s katerimi bodo vaši obroki najbolj okusni.

Razbijanje mitov: pivo in žar

“Žar polivati s pivom je največja napaka,” pravita kralja žara. Prevelik ogenj pri zaprtih žarih lahko ugasnete s pokrovom, pri odprtih žarih pa tega ne počnite s pivom, ampak imejte pri roki šprico z navadno vodo, s katero boste pogasili plamene, svetujeta. Zakaj?

“Ker je pivo ob žaru vedno pri roki, ko izbruhnejo plameni, nekateri to poskušajo pogasiti z njim. Meso ne vpija piva, pivo le gasi ogenj in pa dvigne saje nazaj na meso. Zato ga raje spijte. Če je vaš cilj to, da bi imelo meso aromo po pivu, pa še pred ali po peki iz njega naredite marinado, nikakor pa mesa z njim ne polivajte med peko,” pojasnjujeta.

Dimljenje piščanca na pločevinki piva

Pivo, oziroma njegova pločevinka, pa vam lahko prav pride tudi pri pripravi piščanca, ki bo na tak način ostal bolj sočen. Celega piščanca natrete z začimbami in nataknete na pločevinko, tako, da se v “smokerju” – žaru, ki ga uporabljamo za dimljenje – peče pokončno.

V pločevinki pustite malo piva, ki bo vzrdževalo temperaturo v trebušni votlini. Pravzaprav lahko namesto piva v pločevinko natočite tudi vodo, ali pa vino, pomarančni sok in celo kokakolo – od vsega bo meso dobilo malce arome.

Dimljenje je sicer eden od vedno bolj priljubljenih trendov pri uporabi žara. Navadno se dimijo kosi mesa, ki so v osnovi pretrdi, da bi jih samo spekli. Na primer kravje pleče, ki je polno kolagena, se med dimljenjem izjemno zmehča, saj se kolagen s takšno obdelavo lepo stopi, poleg tega pa meso dobi še prav poseben vonj – ki je odvisen tudi od lesa, ki ga uporabljate. Naj bo suh, iglavci na primer proizvajajo preveč smole. Poleg mesa sicer lahko dimite še marsikaj drugega – na primer sire ali pa cele paprike, paradižnik, krompir in celo začimbe ter sol.

Nazaj k jamskemu človeku

Poleg dimljenja, smo v sodobno žarjenje iz zgodovine potegnili tudi “cavemen” peko. Gre za to, da pečemo direktno na razbeljenem oglju. Bi direktno na žerjavico položili sočen steak? Miha in Nejc sta ga in bil je izjemen. Zaradi visoke temperatuje je meso zunaj lepo hrustljavo, znotraj pa sočno in mehko. Med žerjavico sta dodala tudi neolupljeno čebulo – njena lupina je zoglenela, a notranjost ostane mehka in aromatična. Na tak način lahko spečete tudi cele jajčevce, krompir ali koruzo v lastni lupini.

Bistvo ražnja je vrtenje!

Še eden od vročih trendov peke na žaru je zagotovo raženj. Samo besedo marsikdo zamenjuje z žarom – a bistvo ražnja je, da se meso (ali kaj drugega) nad žerjavico (ali plinskim žarom) vrti. Kaj vse gre na raženj? Odojek in jagnje, pa tudi piščanec, na manjše žare gredo mrežne pečenke in goveja pleča.

Prednost ražnja je, da meso pečete počasi in na nižji temperaturi, zato ta izgubi zelo malo vlage in ostane sočen. “Žar je zato, da se eksperimentira,” pravita brata in na raženj natakneta cel ananas. Za sladico!

Nazaj k naravi in kakovostnim sestavinam

“Ljudje se obračamo nazaj k naravi. Pečemo stvari, ki so naravno vzgojene, usmerjamo se k temu, da jemo čim bolj zdravo in vedno več proizvajalcev žarov oblikuje takšne, ki so namenjeni prenašanju in peki v naravi. Narava je torej ključna za letošnjo žarovsko sezono,” pravita brata. Kje boste torej preživeli ta konec tedna?

Foto: Maja Fister

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.