Valerie z Dunaja: »V Sloveniji imate čisto vse, kar si človek lahko želi!«

Veliko klepetamo s Slovenci, ki so se odselili čez mejo, a tudi tujci zelo radi prihajajo v Slovenijo. Tokrat smo klepetali z Valerie z Dunaja, ki se je pred leti popolnoma navdušila nad Ljubljano in tu našla celo ljubezen, tako da trenutno živi razpeta med našo in sosednjo prestolnico. Kaj jo je pri nas tako očaralo, preberite v spodnjem intervjuju.

Valerie, nam lahko na hitro zaupate svojo zgodbo s Slovenijo in Slovenci? Slovenci

V Slovenijo sem se zaljubila že prvič, ko sem jo obiskala. Leta 2015 pa sem se v Ljubljano tudi preselila, ko sem tri mesece tu opravljala svojo diplomantsko prakso. V Slovenijo sem se potem ponovno vrnila med magisterijem, leta 2017, ter tu študirala v okviru izmenjave ERASMUS. Skratka, od kar sem v Ljubljani opravljala svojo prvo prakso, sem tu poizkušala preživeti čim več časa, saj sem se popolnoma zaljubila v Ljubljano in njene ljudi. Slovenci ste zelo prijeten narod.

Kaj vam je v Sloveniji najbolj všeč?

Slovenija ponuja čisto vse, kar si človek lahko želi! Imate čudovita mesta, gore, čiste reke in morje. Tudi vsi Slovenci, ki sem jih imela priložnost spoznati, so neverjetno prijazne in čudovite osebe. Res sem vesela, da Ljubljano lahko kličem svoj drugi dom.

Kaj je prva stvar, ki jo naredite, ko pridete v Slovenijo?

Ponavadi z Dunaja potujem z vlakom, tako, da se moja »Slovenija« prične na železniški postaji v Ljubljani. Nato se navadno odpravim v center mesta, pozdravim Prešernov trg in se sprehodim po nabrežju ob Ljubljanici. Takrat vem, da sem prišla domov.

Kakšen se vam zdi naš jezik? Je slovenščina težka za učenje?

Slovenski jezik mi je zelo pri srcu, kar mi omogoča, da bolje razumem svoje prijatelje in njihove družine. Ker večina Slovencev tekoče govori nemško ali pa angleško, tu nikoli nisem imela težav s sporazumevanjem. Kot tujko so me vedno tudi lepo sprejeli in poskrbeli, da sem se kljub drugemu jeziku počutila vključeno. Zato bi prijaznost rada vrnila s svojim učenjem slovenščine. Znam malce ruskega jezika, kar mi včasih pri sporazumevanju s Slovenci pomaga, spet drugič pa je pomen ruskih besed čisto drugačen in mi ni v pomoč. V splošnem lahko rečem, da slovenščino že kar dobro razumem, všeč pa mi je tudi njen spev, ko jo govorite.

Kaj pa si mislite o Slovencih? Povedali ste že, da smo prijazni, katere naše značilnosti ste še opazili?

Res mi je všeč vaša mentaliteta, saj ste zelo sproščeni in zanesljivi ob enem. Slišala sem tudi, da popijete veliko alkohola, česar nikakor ne obsojam, saj sem tu doživela ene najboljših zabav v svojem življenju.

Kako bi Slovence primerjali z Avstrijci?

V primerjavi z Avstrijci, ste Slovenci manj zategnjeni, oziroma bolj se prepuščate toku dogodkov. Name je velik vtis naredilo tudi vaše bogato znanje tujih jezikov, v primerjavi z Avstrijci. Kot sem izvedela, ste se Slovenci veliko naučili iz nesinhroniziranih filmov in risank, česar pri nas v Avstriji skoraj ne poznamo, saj je vse sinhronizirano v nemščino. Avstrijci tudi zelo radi planiramo stvari in nismo tako spontani kot Slovenci, ki sem jih spoznala. Tako je dogovor za izlet čez tri mesece bolj zanesljiv z Avstrijci, medtem ko se s Slovenci lažje zmenim za spontan izlet čez nekaj ur ali dni.

Se vam katera izmed slovenskih navad zdi čudna?

Zaenkrat še nisem opazila nobene slovenske čudne navade.

Vam je morda katera tako všeč, da ste jo malce »posvojili«?

Kot sem že omenila, sem velika oboževalka vaše kulture in mentalitete. Biti zabaven, sproščen, a zelo delaven obenem, se mi sliši kot odlična kombinacija osebnostnih lastnosti, ki jo Slovenci gotovo imate. Takšen človek si želim biti tudi sama.

Slovenci zelo radi jemo in se družimo ob hrani. Katera jed vas je pri nas navdušila?

Slovenska kulinarična ponudba je precej pestra. Nekatere jedi so podobne avstrijskim, spet druge so bile zame nekaj čisto novega. Sama imam še posebej rada sladice, zato so me popolnoma navdušile prekmurska gibanica, kremšnita, pehtranovi štruklji … Obožujem pa tudi slovensko znamko čokolade Dolce Amore, ki je ročno izdelana iz belgijske čokolade v kombinaciji s slovenskimi slovenskega izvora, kot so orehova potica, teranov liker in podobno.

Obstaja jed ali sestavina, s katero Slovenci radi kuhamo, a je ne marate preveč?

Do sedaj še nisem poizkušala jedi, ki je ne bi marala. Se pa mi je sprva zdelo malce čudno, da kuhate s pehtranom na sladek način. V Avstriji to zelišče večinoma uporabljamo pri pripravi slanih jedi. A čeprav me je sladka kombinacija naprej presenetila, sem jo vzljubila.

Kateri slovenski praznik vam je najbolj pri srcu?

Posebej zanimiv se mi zdi Prešernov dan, saj ozavešča in spodbuja kulturno zavest in omogoča ljudem, da se na ta dan udeležijo različnih kulturnih dogodkov ter obiščejo muzeje in galerije, vstop v katere je na ta dan brezplačen.

Bi nam iz prve roke morda še zaupali, katere znamenitosti naj obiščemo, kje naj popijemo kavo in pojemo kosilo, ko se oglasimo na Dunaju?

Ko boste obiskali Dunaj, morate seveda najprej obresti klasične dunajske znamenitosti. Obvezen je ogled mestnega centra, torej vse, kar spada znotraj takoimenovanega »Ringa«. Sprehodite so po ulici Graben, ki je ena najbolj znanih v mestu, pa tudi po Kärntnerstraße in Kohlmarktu. Splezajte na vrh katedrale svetega Štefana, saj od tam lahko uživate v čudovitem razgledu na mesto. Prav tako čudovita sta dvorca Belvedere in Schönbrunn. Slednji se lahko pohvali tudi z najstarejšim živalskim vrtom na svetu! Zanimiv je tudi Prater s svojim zabaviščnim parkom in velikim razglednim kolesom, uživali pa boste tudi v dunajskih muzejih (Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum in Albertina). Seveda pa ne pozabite malce povandrati po mestu, privoščite si slavni dunajski »schnitzel« za kosilo, za sladico pa posedite ob kavi in si privoščite kos sacher torte v kateri od prijetnih mestnih kavarn.

TOP 3:

Slovenija:

Najljubša restavracija: V Sloveniji se mi zdi zelo dober koncept študentskih bonov, saj si študentje tako lahko privoščijo dober obrok po nizki ceni. Težko bi izpostavila svojo najljubšo restavracijo, ker jih je veliko, sem pa v svojih študentskih letih veliko jedla v Dabudi, Cantini Mexicani in piceriji Osmica. Še celo hrana v menzi Ekonomske fakultete ni bila slaba!

Najljubši kotički za sprostitev: Slovenci

Zelo mi je všeč Prešernov trg in staro mestno jedro Ljubljane. Tudi bližina Šmarne gore je odlična hiter za skok na hrib z lepim razgledom. Za vikende pa se v Sloveniji najraje odpravim na Obalo ali povzpnem na Nanos, Veliko planino ali obiščem Triglavski narodni park.

Najljubša kavarna:

Kjerkoli ob Ljubljanici lahko popiješ odličen čaj ali kavo, saj je tam odlična atmosfera in živahno vzdušje ob kateri koli uri dneva. Celo pozimi je tu nadvse prijetno popiti kozarec slavnega kuhanega vina. Slovenci

Dunaj:

Najljubša restavracija:

Tako kot Ljubljana, tudi Dunaj ponuja pestro ponudbo restavracij. Če želite poizkusite tradicionalne avstrijske jedi, priporočam Gasthaus zur Oper, ki je sicer precej draga restavracija, a vsake toliko se lahko malce pocrkljate. Če pa si želite bolj mednarodne kulinarike, skočite na Naschmarkt, kjer lahko na stojnicah poizkusite različne specialitete z vsega sveta.

Najljubši kotiček za sproščanje:

Sama se s svojimi prijatelji najraje družim v prvem dunajskem distriktu. Tu najdete dobre restavracije, gledališče, muzeje, kino, športne aktivnosti in parke. Zelo pa priporočam tudi belvederski vrt s čudovitim razgledom in botanični vrt Univerzitete na Dunaju, ki je prava oaza v mestu.

Najljubša kavarna:

Moja najljubša kavarna je verjetno Café de l’Europe v centru mesta, še posebej, če sediš za mizo v najvišjem nadstropju,
ki nudi razgled na glavni mestni trg.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite na eva@vandraj.si! 

Foto: arhiv Valerie, Unsplash (Klara Avsenik, Rok Zabukovec)

Preberite še: Japonska: 11 pravil bontona, ki jih morate poznati, preden jo obiščete

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.