Vandraj insider: Maša Marolt – pustila službo v Ljubljani in se preselila v Berlin

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Tokratni Vandraj insider se seli v Berlin. Maša Marolt je grafična oblikovalka in učiteljica joge, ki je pred desetimi meseci pustila redno službo v Ljubljani in se skupaj s fantom ter dvema mačkoma v nabito polnem avtu odpeljala v nemško prestolnico – novim življenjskim izkušnjam naproti. Kot pravi, se bo v Slovenijo zagotovo vrnila, če ne prej, na stara leta, z nami pa je delila kup uporabnih nasvetov, ki vam bodo prišli prav, če vas kdaj zanese v to multikulturno mesto.

S čim se v Berlinu trenutno ukvarjaš in preživljaš?

Kot samozaposlena delam na različnih grafičnih projektih. Z aprilom sem ustanovila tudi blagovno znamko Shameless yoga (www.shameless-yoga.com) v sklopu katere učim jogo v angleščini in v slovenščini za vse berlinske Slovence, ki jih ni malo.

Te kdaj ujame domotožje?

Pogrešam očeta in prijatelje, ki so moja podaljšana družina, mesta kot takega (še) ne.

[O mestu:]

Kako bi opisal mesto?

Berlin je kaos in hkrati mir, ki sobivata skupaj. Mesto ima nešteto obrazov; od turističnega Mitteja okrog Alexander platza, do hipsterskega nikoli spečega Kreuzberga, migrantskega divjega Neukollna in mirnih zelenih površin Treptowa, če naštejem le nekatere.

Kako bi opisala tamkajšnje ljudi?

V mestu z nekaj več kot 3,5 milijona prebivalcev je slaba tretjina priseljencev, ki prihajajo iz več kot 180 držav, kar se odraža v pestrosti kultur. Berlin že desetletja velja za eno najbolj tolerantnih in odprtih mest v Evropi. Zdi se, kot da se zaveda, da prav drugačnost in raznolikost krepita njegovo identiteto. Navsezadnje, Berlin so ljudje.

Trije razlogi za obisk Berlina so …

… odlična hrana z vseh koncev sveta, pestro kulturno dogajanje in občutek svobode ter sprejetosti, s katerima je mesto prežeto.

Mesto je najlepše …

… poleti, ker se življenje preseli na ulice. Številni parki so polni ljudi, open air festivali so na sporedu skoraj vsak teden, zaživijo spontani koncerti na prostem, številna jezera, primerna za plavanje, so dosegljiva s kolesom ali javnim prevozom.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Skriti kotički ob Landwehr rečnem kanalu, jezero Sacrower.

Najboljšo kavo postrežejo: Doma, ko naredim pravo turško kavo. Kava je zelo precenjena in lahko stane tudi do 5 evrov.

Najboljše kosilo najdeš pri: Težko izbrati, ker je hrana res odlična. Za hitro postrežbo in dober vietnamski curry zagotovo Hamy na Hasenheide; če vam zadiši arabska hrana, Sonnenalle ulica, imenovana tudi Mali Beirut; dober sushi pa najdete na Kant strasse pri Kuchiju.

Tradicionalna jed, ki te je navdušila: Razen izjemno popularnega curry wursta (svinjske klobase narezane na kose s karijevo paradižnikovo omako) ne vem, kaj je res tradicionalno berlinskega oz. nemškega. Mnogi bi rekli kebap, saj jih najdeš na vsakem vogalu. Sama sem veganka, tako da prisegam na falafel. Še vedno ostaja favorit Maroush na Adalbertstrasse.

Muzej ali galerija, kamor te rado zanese: C/O Berlin, Gemäldgalerie, Muzej za fotografijo (Museum für Fotografie), Naravoslovni muzej, Bauhaus muzej.

Park, kjer najraje poležavaš: Hasenheide in Charlottenburg park.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Teufelsberg (Hudičeva gora) – v Grunewaldu je umetno narejen hrib iz ruševin v drugi svetovni vojni porušenega Berlina, ki se dviga 80 metrov nad morsko gladino, ime pa je dobil po bližnjem jezeru Teufelssee. V 50. letih so Američani na njem zgradili poslopje s prisluškovalnimi sistemi. Po letih zapuščenosti je danes dom umetnikov, ki ga s pomočjo vstopnine ohranjajo in prenavljajo. Številni grafiti in inštalacije krasijo poslopja in impresiven pogled na mesto je veliko mogočnejši od tistega s televizijskega stolpa na Alexander platzu.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Alexander platz, East side gallery.

Najboljša zabava v mestu: Stvar osebnega okusa. Obiskala sem večino popularnih klubov in še vedno so mi najbolj pri srcu manjši klubi, ki ne vrtijo izključno elektro glasbe, na primer Prince Charles, St Georg, Gretchen, Kosmonaut, Cassiopeia, OHM, Bi Nuu, Burg Schnabel.

Najljubši festival/dogodek v mestu: filmski festival Berlinale, Fête de la Musique, Spandau Citadel glasbeni festival, Lollapalooza, Festival kultur so med večjimi festivali v mestu, vendar se na skoraj tedenski bazi dogaja veliko manjših dogodkov in festivalov, ki so včasih še veliko bolj kvalitetni in omembe vredni.

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Karta za javni prevoz, ki omogoči uporabo tako podzemne, avtobusov, tramvaja in vlaka. Dnevna karta stane 7 evrov.

Najugodnejša pot iz Slovenije do Berlina?

Airberlin je s 1. 6. ukinil povezavo z Gradcem. Najugodnejše letalske povezave so Eurowings iz Zagreba, Reke ali Pule, Easyjet iz Pule in Benetk ali Ryanair iz Trevisa. Obstaja seveda tudi opcija Flixbusa, ki vam vzame dobrih 14 ur in pa avtomobilski prevoz s katerim izmed Slovencev, ki pogosto vozijo na liniji Slovenija-Berlin. Več informacij najdete v Facebook skupini Slovenci v Berlinu.

VANDRAJ priporoča // Letalske karte do Berlina že za 30 evrov!

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednosti so zagotovo pestrost in raznolikost mesta. Ponudbe na vseh področjih je neprimerljivo več kot v Sloveniji. Slabosti so verjetno podobne kot v vseh večjih mestih; večje razdalje, precej več smeti po mestu, veliko brezdomcev, odvisnikov in žal tudi nasilja.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Po 10 letih redne zaposlitve v Ljubljani sem želela stran od klasičnega delavnika, ki mi je onemogočal, da bi se poleg grafičnega oblikovanja ukvarjala tudi s poučevanjem joge. Berlin mi je z večjo ponudbo dela in odprtostjo trga omogočil, da lažje preživim kot samozaposlena v primerjavi s Slovenijo, saj veliko podjetij išče pogodbeno projektno delo.

Slabosti sta zagotovo jezik in pa konkurenca. Veliko zaposlovalcev še vedno zahteva znanje nemškega jezika, ki se ga zaenkrat manj uspešno učim. Konkurenca pa je seveda tudi večja, prav tako je veliko število mladih, ki ima že pri dobrih 20 letih impresivne portfelje, kar v Sloveniji nisem prav pogosto zasledila.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 najtežje): 10!

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Občutek varnosti od 1 do 10: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 7

*Vas vleče v Berlin? Letalsko karto že za 30 evrov lahko najdete TULE.*

Imaš tudi ti prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sam živiš v zanimivem mestu? Piši nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Foto: osebni arhiv Maše Marolt

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.