Ideja za izlet: To vse skriva čudovita Notranjska

Se vam zdi, da ste raziskali že celo Slovenijo? Preverite še, če ste doživeli vse, kar ponuja Notranjska!

Pred nami je zopet vikend in vsi, ki imate radi izlete, gotovo že razmišljate, kam bi se odpravili tokrat. Nas je nazadnje navdušila Notranjska in priznamo, da sploh nismo vedeli, kaj vse ponuja.

Verjetno že veste, da se v Postojni nahaja Postojnska jama. Če je še niste obiskali, je trenutno ogled nadvse prijeten, saj je turistov iz tujine precej manj, kot smo vajeni sicer. Priporočamo tudi ogled mladičkov človeške ribice, ki bo tako za odrasle kot tudi otroke res posebno doživetje. Obstoj te čudovite živali so raziskovali že v 17. stoletju, za razliko od takrat pa danes vemo, da ne gre za zmajeve mladiče, temveč zares zanimiva bitja, ki brez hrane zdržijo tudi po 10 let. Si predstavljate?

Predjamski grad, Rakov Škocjan, Štanjel

Veliko manj turistov boste trenutno srečali tudi na Predjamskem gradu, ki je sicer nadvse priljubljen med azijskimi turisti. Mnogi tako daleč pripotujejo celo, da bi se pred njim poročili! Priporočamo pa tudi ogled drugih atrakcij Parka Škocjanske jame. Obiščete lahko na primer skrite rove, kjer živijo netopirji, se preizkusite v jamskem raziskovanju, se poučite o nastanku našega podzemlja in še bi lahko naštevali.

In ko boste dodobra raziskali kraško podzemlje, je čas za dan, preživet na zemeljskem površju. Priporočamo čudovit sprehod čez Rakov Škocjan. Izlet tja smo podrobneje opisali tukaj. Tudi Nanos je od zgoraj omenjenega prenočišča odlična izletniška točka in kako do njegovega vrha, si lahko preberete tukaj. V neposredni bližini se nahaja tudi Cerkniško jezero, z vsemi svojimi kraškimi pojavi, čarovnicami, naravnimi lepotami in starimi bajkami. Pa dih jemajoči Štanjel s svojo kulinariko in čudovitimi razgledi.

Selšček in Cerkniško jezero

Nad Cerkniškim jezerom, med Veliko Špičko in Cerkniščico, leži prav posebna slovenska vas. Sestavlja jo nekaj več kot 40 hiš, v katerih živi nekaj manj kot 150 vaščanov. Selšček je tako pravljičen kot se sliši. Prebivalci so med seboj povezani z bogato kulturno dediščino Maksima Gasparija in starimi vaškimi običaji. Še vedno se na primer zbirajo pod starim drevesom na kamnih vaških modrecev.

Več o Selščku, ob obisku katerega lahko izlet podaljšate do Cerjniškega jezera, si preberite TUKAJ. 

 

Skratka, Notranjska je brez dvoma nekaj posebnega, kraška burja pa vam bo tukaj tudi pošteno (figurativno, seveda) prepihala glavo in iz nje odstranila stres in druge tegobe sodobnega sveta. Toplo vabljeni!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preberite še: Kraljevski oddih na turistične bone v dvorcu s pogledom na Triglav

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.