Kako lahko umetna inteligenca pomaga zaščititi ogrožene živalske vrste

Doseganje etičnih ciljev na potovanjih je postalo pravi izziv za mnoge, ki si želijo zaščititi ranljivo okolje in hkrati raziskovati svet. Pri tem pa nam lahko pomaga tudi umetna inteligenca.

Turizem je v preteklosti močno ogrozil zaščitene živalske vrste. Danes pa lahko srečamo vse več drugačnih oblik turizma. Ti se osredotočajo predvsem na pomoč divjim živalskim vrstam in naravi. Umetna inteligenca pa nam je pri tem lahko v veliko pomoč.

Tehnologija Umetna inteligenca

Veliko prostoživečih živalskih vrst je pred pragom naravnega izumrtja. Dobra novica pa je, da lahko z umetno inteligenco in nenehnim napredkom tehnologije vladam in organizacijam omogočamo, da hitreje in učinkoviteje sprejemajo odločitve za čistejši planet.

Strojno učenje, rudarjenje podatkov, pametni senzorji, algoritmi za prepoznavanje slike, daljinsko vodena letala in pametne merilne naprave. To je nekaj izmed razvojnih orodij, s katerimi se lahko borimo proti enemu od največjih izzivov, s katerimi se soočamo v današnjem svetu – trajnost. Umetna inteligenca

Prav te novosti so na področju zaščite prostoživečih živali ustvarile učinkovita orodja za boj proti pritiskom nevzdržnih človeških dejavnosti. Te prispevajo k čezmernemu izkoriščanju, podnebnim spremembam in izgubi naravnega okolja.

Dejanja Umetna inteligenca

V članku, objavljenem na Lonely Planetu, smo lahko prebrali, da tudi Microsoft uporablja rešitve, ki s pomočjo umetne inteligence skrbijo za izboljšanje zbiranja podatkov z njihovimi kamerami. Pomaga jim prepoznati snežne leoparde in druge ogrožene živali, ki so sprožili senzorje na kamerah in jim tako omogoči, da v nekaj minutah naredijo na stotine tisoč fotografij.

Vsak lahko pomaga

Četudi vam tehnologija ni blizu, lahko vsi pomagamo pri ohranjanju zelenega planeta. Ko boste naslednjič pakirali za potovanje, vzemite s seboj stekleničko za večkratno uporabo, smeti odvrzite samo v smetnjake in s svojim obiskom ne počastite kletk z divjimi tigri ali sloni.

Foto: Unsplash

Preberite še: Slovenka v Bruslju: Kljub vsej izbiri v prestolnici EU včasih pogrešaš zeleno Slovenijo

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.