To je mesto z najboljšo kakovostjo življenja na svetu

Mesto je lovoriko osvojilo že deseto leto zapored!

Ko potujemo, nas zanima, kakšno arhitekturo, infrastrukturo, kulturne in naravne znamenitosti ima mesto, ki ga želimo obiskati. Če pa menjamo svoje stalno prebivališče, nas bo najbolj zanimalo, kakšna je kakovost življenja v določenem mestu.

Svetovno znana organizacija Mercer, ki vsako leto pod drobnogled vzame več kot 230 mest, je tudi letos preverila, v katerem izmed njih je življenje najboljše. Tako je bila pred kratkim objavljena uradna lestvica mest z najvišjo kakovostja bivanja na svetu.

Ko govorimo o razvrščanju, moramo seveda najprej poznati kriterije. Organizacija Mercer je namreč preučila predvsem kakšna je infrastruktura za udobje bivanja v mestih. Preučila je, kakšne imamo v posameznem mestu možnosti za uspeh in kakšne za udobno življenje.

Zmagovalec?

V svetovnem merilu je zmagovalec te lestvice bližnji Dunaj. Za petami mu sledi švicarski Zurich, na tretjem mestu pa skupaj tičijo Auckland, Munchen in Vancuver.

Dunaj je tovrstno lovoriko osvojil že deseto leto zapored, prav tako se je Vancuver že 10. leto zapored znašel kot mesto z najvišjo kvaliteto življenja v Severni Ameriki.

Najboljša mesta v Aziji in Afriki pa so ostala Singapur, Montevideo in Port Louis, saj so enake pozicije obdržale od lanskega leta. V splošnem se je kakovost življenja v ameriških mestih poslabšala, nekaj mest višje kot lani, je splezal le New York.

Foto: Unsplash

Preberite še: Pod plahto: Intervju z Gorenjcema, ki po svetu potujeta s šotorom

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.