Kitajska: Nebotičnik z največjim umetnim slapom, ki sploh ne bo deloval

Po spletu je zakrožila nova kitajska arhitekturna pogruntavščina. V mestu Guiyang so si omislili 121 metrov visok nebotičnik, s katerega teče 108 metrov visok slap. Po trditvah lastnika zgradbe je to največji umetni slap na svetu. A v resnici ga ne bomo videli prav pogosto.

Žal je stvar bolj smešna kot osupljiva. Njegovo obratovanje namreč stane 100 evrov na uro, kar pomeni, da ga bomo videli bolj redko. Nebotičnik Liebian International Building je sicer še v procesu gradnje, slap pa je končan že dve leti.

V dveh letih so ga prižgali šestkrat

Doslej so ga zagnali le šestkrat. Črpanje vode za slap namreč stane dobrih 100 evrov na uro, zato bo ta, kot kaže, padal le ob posebnih priložnostih. Kitajska arhitekturna mojstrovina je zato že tarča posmeha na družbenih omrežjih, kjer jo označujejo za potrato denarja.

NE ZAMUDITE: 7 dejstev, ki jih morate prebrati, preden odpotujete na Kitajsko

Predsednik: “Dovolj je te čudne arhitekture!”

Kitajska sicer še vedno doživlja gradbeni razcvet, njegova posledica pa so nenavadne zgradbe. Nekateri jih ljubijo, drugi se zgražajo. Na to temo se je že leta 2014 oglasil celo kitajski predsednik Xi Jinping, ki je gradbince pozval, da je “Dovolj je te čudne arhitekture!” A Kitajci se ne dajo.

 

Foto, video: YouTube/PressTV

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.