Kitajska: Nebotičnik z največjim umetnim slapom, ki sploh ne bo deloval

Po spletu je zakrožila nova kitajska arhitekturna pogruntavščina. V mestu Guiyang so si omislili 121 metrov visok nebotičnik, s katerega teče 108 metrov visok slap. Po trditvah lastnika zgradbe je to največji umetni slap na svetu. A v resnici ga ne bomo videli prav pogosto.

Žal je stvar bolj smešna kot osupljiva. Njegovo obratovanje namreč stane 100 evrov na uro, kar pomeni, da ga bomo videli bolj redko. Nebotičnik Liebian International Building je sicer še v procesu gradnje, slap pa je končan že dve leti.

V dveh letih so ga prižgali šestkrat

Doslej so ga zagnali le šestkrat. Črpanje vode za slap namreč stane dobrih 100 evrov na uro, zato bo ta, kot kaže, padal le ob posebnih priložnostih. Kitajska arhitekturna mojstrovina je zato že tarča posmeha na družbenih omrežjih, kjer jo označujejo za potrato denarja.

NE ZAMUDITE: 7 dejstev, ki jih morate prebrati, preden odpotujete na Kitajsko

Predsednik: “Dovolj je te čudne arhitekture!”

Kitajska sicer še vedno doživlja gradbeni razcvet, njegova posledica pa so nenavadne zgradbe. Nekateri jih ljubijo, drugi se zgražajo. Na to temo se je že leta 2014 oglasil celo kitajski predsednik Xi Jinping, ki je gradbince pozval, da je “Dovolj je te čudne arhitekture!” A Kitajci se ne dajo.

 

Foto, video: YouTube/PressTV

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Najdaljši zaobljen nebotičnik na svetu bo zrastel v New Yorku

Arhitekti studia Oiio so razkrili načrte za zaobljen nebotičnik z imenom The Big Bend, ki naj bi zrastel na Manhattnu.

Tekma, kdo bo zgradil najbolj spektakularen nebotičnik na svetu, se je še bolj zaostrila. Linija obzorja na Manhattnu v New Yorku bo v prihodnosti najverjetneje bogatejša za prav poseben nebotičnik. Ambiciozen projekt pa seveda ne bo nekaj povsem običajnega.

Arhitekti iz biroja Oiio so zgradbo označili za najdaljšo na svetu, saj se na vrhu ukrivi in obrne nazaj proti tlom. The Big Bend bo namreč zaobljen nebotičnik, zrastel pa naj bi na 57. ulici slavnega Manhattna. Stolpa, ki se na vrhu srečata v zavoju, bi potrebovala sistem dvigal v dveh tirih, ki bi lahko prešla skozi zavoje in se pomikala tudi horizontalno.

Arhitekti bi s takšno zgradbo dobesedno obšli zakone o gradnji v višino, z zavojem nazaj proti tlom pa vseeno pridobili na dolžini nebotičnika. Več kot 1200 metrov dolga zgradba bi bila sestavljena iz steklenih ploskev, največji arhitekturni izziv pa bo zagotovo sistem dvigal, ki se bo moral prilagoditi njeni nenavadni obliki.

Foto: Oiiostudio.com

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.