Ideja za izlet: Čudoviti razgledi in ledeniška mumija Ötzi

Zagotovo ste že slišali za čudovite Dolomite. Pa ste jih tudi že obiskali?

Dolomiti so apnenčasti grebeni v severovzhodnem delu Italije, znani po svojih spektakularnih planotah, skalnih stebrih in vrhovih ter edinstvenih geoloških značilnostih. Raztezajo se preko petih italijanskih pokrajin, med katerimi so najbolj znane Belluno, Bolzano, Trento in Udine. Med najbolj znanimi vrhovi v Dolomitih so Marmolada, Tofana, Langkofel, Sella in Civetta.

Nepremagljivi razgledi in bogata kulturna dediščina

Poleg razgledov na gore in planote, Dolomiti ponujajo številne aktivnosti na prostem, kot so smučanje, deskanje na snegu, plezanje, pohodništvo in kolesarjenje. Na območju Dolomitov se nahaja več narodnih parkov in zaščitenih območij, ki ponujajo edinstvene naravne lepote.

Med najbolj znanimi turističnimi destinacijami v Dolomitih so Cortina d’Ampezzo, Val Gardena, Alta Badia in Arabba. Vsak od teh krajev ima edinstven značaj, ki ponuja bogato kulturno dediščino in okusno hrano.

Udeležite se organiziranega izleta Dolomitov

Dolomiti so vsekakor eno od najbolj edinstvenih in spektakularnih naravnih območij v Evropi. Obiščite jih z organiziranim avtobusnim prevozom in turističnim vodičem. Tako boste lahko uživali samo v lepotah, brez stresa ob organizaciji.

Organizatorji so spisali ta program: 

“Odhod avtobusa z obračališča na Dolgem mostu v Ljubljani ob 3.45 uri zjutraj. Vožnja proti Fernetičem v Italijo, proti Bellunu v osrčje Dolomitov, v zimsko športno središče Cortina d’ Ampezzo.

Sprehod po prijetnem mestu, obdanem z gorami. Čas za kavo in okrepčilo, nato pa bomo vstopili na veliko dolomitsko cesto in uživali na paradi najlepših alpskih panoram. Čez slikoviti prelaz Falzarego, na višini 2.105 m se bomo po serpentinah spustili proti Buchensteinu, nad katerim se dviguje Col di Lana, prizorišče najhujših bojev med prvo svetovno vojno. Kratek postanek v smučarskem središču Arraba, nato pa se bomo čez preval Campologno na 1.845 m podali mimo Val Badie v Val Gardeno, dolino, ki v svojih nedrjih pod mogočnimi vrhovi pestuje znamenita in mondena športna središča, mimo Ortiseia v Bocen – Bolzano. Hudomušneži pravijo, da je to pravo mesto razcepljene osebnosti; razdvojena zgodovina Južne Tirolske se zrcali na vsakem koraku. Nemško in italijansko veje iz vsake kavarne, imena ulic, arhitektura, hrana in jezik pa temu le pritrjujejo.

V muzeju nas bo pogled skozi majhno okno presunil! Ötzi, ledeniška mumija iz časa bakrene dobe, ki se je zaradi izjemnih okoliščin ohranila vse do danes. Po naključju je ledenega moža odkril nek pohodnik. Izjemna najdba, saj je Ötzi starejši od egipčanskih piramid in bil je … umorjen! Proti večeru vožnja mimo Merana in Brunecka, Innichena in Silliana, Lienza in Beljaka proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v poznih večerno-nočnih urah.

Izlet je še ugodneje na voljo na Megabonu TUKAJ.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: TOP 15 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate doživeti to pomlad

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

V kopalkah rezervirajmo smučarske počitnice

Verjamemo, da v teh dneh objokuješ dejstvo, da se poletje izteka in da te ob misli na krajše dni, toplejša oblačila in padec temperatur obdajajo mešani občutki. A konec poletja si lahko polepšamo z rezervacijo smučarskih počitnic. Ja, prav zdaj je čas za razmislek o tem, saj se kapacitete že polnijo. »Zdaj je na voljo več različnih kapacitet in če želimo biti nastanjeni v neposredni bližini smučišča, imamo sedaj večjo izbiro. Zgodnja rezervacija je priporočena tudi za večje skupine smučarjev, izbira apartmajev za veliko oseb je izredno majhna in seveda se ti hitro napolnijo. Moramo vedeti, da so v Alpah vsi objekti relativno majhni. Kasneje kot bomo rezervirali, težje bomo dobili točno tisto, kar si želimo,« pravi Dejan Romih iz agencije Mount Vacation.

Če smo poleti navajeni last minute ponudb, ki nas razvajajo, da lahko z izbiro dopusta odlašamo do zadnjega, pa pri smučanju takšnih ponudb praktično ni. Se pa izplača rezervirati prej. »Razlike v cenah med rezervacijo zdaj in sredi zime so lahko tudi 30-odstotne,« pravi Romih.

Zimska sezona ima dva vrhunca – novoletne praznike in zimske šolske počitnice. »Kapacitete za to obdobje bodo do 30. septembra zagotovo razprodane.«

smucanje_dolomiti_shutterstock_223330297

Dolomiti, Italija.

In kam naj se odpravimo?

Če obožuješ smučanje po ‘celcu’ potem sogovornik priporoča Chamonix v Franciji, Passo Tonale in Livigno v Italiji, v Avstriji pa Saalbach Hinterglemm.

Za družine so najbolj prijazna smučišča Bad Kleinkirchheim v Avstriji, v Franciji Puy Saint Vincent in v Italiji Passo Tonale.

Najbolj zahtevni smučarji boste na svoj račun prišli v Val Thorens v Franciji, v Avstriji v Schladmingu in v Italiji v Arrabi, ki je del Dolomitov.

smucanje_chamonix_shutterstock_282046424

Chamonix, Francija.

Dva raja za smučarje

Prav posebno doživetje predstavlja smučanje v francoskem Megevu. Megeve je prestižno smučarsko središče ob Mont Blancu. O kakšnem prestižu govorimo? Cena za najem apartmaja za en teden se prične pri 10.000 in konča pri 80.000 evrih. »Gre za posebne destinacije, ki bi si jih zagotovo vsak želel enkrat doživeti,« pravi Romih.

Če lahko o Megevu za enkrat samo sanjamo, pa je o smučanju v Chamonixu vredno razmisliti. »Med slovenskimi smučarji ta destinacija še ni tako zelo priljubljena, a je ekstremno drugačna in bi jo vsak smučar moral spoznati,« priporoča Dejan Romih.

VANDRAJ priporoča: preveri bogato ponudbo

smucanje_megeve_shutterstock_141161614

Megeve. Francija.

Torej, izberi smučišče, preveri, če je tvoja smučarska oprema pripravljena in začni nabirati kondicijo! Smučanje je tik pred vrati.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.