Britanski princ Charles ni več v samoizolaciji, a s kraljico nima stikov

Britanski princ Charles po okužbi z novim koronavirusom zdaj ni več v samoizolaciji, njegovo počutje pa je dobro.

Enainsedemdesetletnibritanski prestolonaslednik princ Charles je po posvetu s svojim zdravnikom končal samoizolacijo. To je zadnjih sedem dni prestajal v svojem domu na Škotskem. Imel je blage simptome, testi pa so pokazali, da je okužen. Kje se je okužil z virusom, ni znano, saj je imel v tednih pred testiranjem številne obveznosti in javna srečanja.

Z dvora so zdaj sporočili, da se princ Charles počuti dobro in bo še naprej upošteval navodila in varnostne ukrepe vlade. V skladu s temi morajo vsi oboleli za koronavirusom v samoizolacijo za sedem dni.

Camilla ni okužena, a ostaja v izolaciji

Tudi tisti, ki živijo v skupnem gospodinjstvu z okuženimi, morajo po navodilih vlade v samoizolacijo za dva tedna. V samoizolaciji na njunem domu je tako še vedno tudi njegova žena Camilla, ki glede na opravljene teste sicer ni okužena.

Kraljica Elizabeta II in princ Philip sta se umaknila v grad Windsor

Pa kraljica? Charles je bil nazadnje v fizičnem stiku s svojo materjo 12. marca. Da bi pred virusom zaščitili kraljico Elizabeto II., se je monarhinja sredi marca preselila v rezidenco v Windsorju, kjer se ji je pridružil njen tudi njen mož 98-letni princ Philip.

Foto: Instagram @kensingtonroyal

PREBERITE ŠE: To so znani obrazi, ki so zboleli za koronavirusom

Zdaj lahko na Malti kupite nekdanji dom kraljice Elizabete

Če razmišljate o nakupu nepremičnine in imate v žepu kakšen milijon ali šest odveč, naj vam zaupamo, da je na Malti naprodaj nekdanji dom britanske kraljice Elizabete. Vilo so zgradili leta 1900, danes pa je pogled nanjo bolj klavrn.

Kraljica Elizabeta ima zavidljivo število mogočnih nepremičnin. To so Buckinghamska palača, grad Windsor, Holyroodhouse v Edinburgu, Sandringham v Norfolku, Balmoral v škotskem višavju in grad Hillsborough na Severnem Irskem. Nekoč pa je živela tudi v vili na Malti, ki jo je imel v najemu oče princa Filipa.

Elizabetina vila za šest milijonov

Še preden je postala kraljica in podedovala vso bogastvo, sta s princem Filipom živela v idiličnem domu na Malti. Vilo Guardamangia, kjer sta živela med letoma 1949 in 1951, nepremičninska agencija prodaja za skoraj šest milijonov evrov.

Elizabeta je na Malti živela s pricem Filipom, ko je bil ta še aktiven v britanski mornarici. Vila ima šest spalnic, salon, dnevni prostor, jedilnico in veliko dvorano za srečanja. Pred njo je tudi velik vrt s pogledom na zaliv Marsamxett. Vila sicer že leta propada, nov lastnik pa bo imel z njo precej dela.

Propadajoča vila bi lahko postala muzej in turistična točka

Organizacije za varovanje kulturne dediščine FAA zato poziva nove lastnike in malteški urad za dediščino, naj najdejo skupno rešitev za vilo. Po njihovi oceni je zelo pomembno, da se zgodovinsko stavbo restavrira in preuredi v muzej, ki bo tako na ogled javnosti. Je namreč del nacionalnega spomina in kot muzej bi bila odličen magnet za turiste, so prepričani.

Nepremičnina je trenutno v zasebni lasti, nazadnje pa je v njej živela starejša ženska. Elizabeta je vilo nazadnje videla na obisku pred štirimi leti, ko je v poklon dobila tudi sliko z njeno podobo, nad stanjem nekdanjega doma pa ni bila najbolj navdušena.

Foto: Shutterstock

London: Zakaj praznijo Buckinghamsko palačo?

Buckinghamska palača, domovanja britanske kraljice Elizabete II., je pred 369 milijonov vredno prenovo, ki pa bo verjetno trajala celo desetletje!

Buckinghamska palača, oziroma njeno vzhodno krilo, je pred veliko prenovo. To je del, ki gleda na The Mall, ulico, ki od palače vodi do Trafalgar Squara. Neverjetnih 369 milijonov funtov – kar je okoli 419 milijonov evrov – vredna prenova naj bi po načrtih trajala kar 10 let!

Kot pravijo kraljevi uradniki, je prenova že nujna, saj stara električna napeljava, ki je bila na več mestih že močno načeta, predstavlja preveliko možnost požara.

Spraznili bodo kar 200 sob v šestih nadstropjih. Ob začetku prenove so iz palače tako začeli odnašati umetniška dela, lestence in kose pohištva. To vključuje kar 200 slik, 40 lestencev, 100 ogledal, 30 ur, 200 knjig, 40 zgodovinskih kosov tekstila in 560 kosov drugega pohištva, ki, verjemite nam na besedo, zagotovo ni iz Ikee.

PREBERITE ŠE: London in 11 dejstev, ki jih o njem še ne poznate

V naslednjih desetih letih obnove bodo izmenično prešli še čez ostala krila, državne prostore in del, ki je odprt za obiskovalce ter formalne bankete. Čisto na koncu, kar bo okoli leta 2025, se bodo lotili dela palače, kjer se nahajajo kraljičini zasebni prostori. 92-letne britanska kraljica pa se bo takrat primorana začasno preseliti v drugo krilo palače, ki je ne želi zapustiti.

Buckinghamska palača je rezidenca britanske kraljice Elizabete II. in uradno domovanje britanske kraljeve družine že vse od leta 1837 ter ima kar 775 sob.

Foto: Pixabay

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Maša Boh, Ljubljančanka, ki je nov dom našla v Londonu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.