Los Angeles: Nov način, kako do napisa Hollywood

Tako kot se na Ljubljanski grad lahko namesto kratkega sprehoda odpeljeta kar z vzpenjačo, boste čez lužo lahko točno tako kmalu odšli do slovitega napisa Hollywood.

Le kdo ne pozna ikoničnega napisa Hollywood, ki ga vsako leta obišče več turistov. Produkcijska hiša Warner Bros je razkrila načrte za 100 milijonov dolarjev vreden projekt vzpenjače, ki bo turiste do napisa prepeljala kar od njihovega sedeža. Kot kaže, bodo prevzeli celotno investicijo za novo turistično atrakcijo. Izkupiček od kart pa bodo delili z mestom.

6 minut vožnje z vzpenjačo do napisa Hollywood

Sodeč po načrtih, ki so jih razkrili, gre za 1,6 dolgo pot od sedeža Warner Bros v Burbanku do centra za obiskovalce na Mount Lee, ki stoji blizu slavnega napisa. Vožnja z vzpenjačo naj bi trajala 6 minut. S tem bodo tudi zmanjšali promet, saj stanovalce ogroža gneča, ki se vije po bližnjih naseljih. In kdaj bo vzpenjača zapeljala prve turiste? Kot kaže, bo projekt nastajal kar pet let.

Sloviti znak, ki ga poznamo vsi

Znak Hollywood, ki leži visoko na losangeleških gričih, poznamo vsi. A ni bil vedno takšen. Postavili so ga leta 1923, ko je na njegovem mestu pisalo Hollywoodland in je bil v resnici oglas za nepremičnine. Napis so leta 1987 spremenili v Hollywood in dobil je novo zgodbo. Znak je bil v svoji slavi tudi tarča potegavščin. Lani ga je na primer lokalni umetnik spremenil v Hollyweed. Leta 1940 je črko H podrl skrbnik napisa, saj se je pijan zaletel vanj. Prav s te črke je leta 1932 v smrt skočila filmska igralka Peg Entwistle. Nove črke so visoke skoraj 14 metrov, napis pa je pod videonadzorom. Po svetu danes najdemo kup kopij, nekaj podobnega imamo tudi Slovenci – napis Tito nad Novo Gorico.

PREBERITE ŠE: INTERVJU: Velenjčanka, ki jo je igra odnesla v Hollywood

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Laro je iz Slovenije v Los Angeles odnesel film

INTERVJU: Velenjčanka, ki jo je igra odnesla v Hollywood

 

Vandraj insider: Laro je iz Slovenije v Los Angeles odnesel film

Vandraj insider je kotiček, kjer mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, z nami delijo svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Tokrat nas je v Los Angeles popeljala Lara Bunta Črnigoj, Slovenka, ki jo je pred tremi leti odneslo čez lužo, tam pa se ukvarja z igro in filmom. Kaj nam je povedala o svojem skoku v Ameriko in kje so najboljši predeli mesta, kjer je našla nov dom, preverite v tokratnem Vandraj insiderju.

Od kdaj živite v Los Angelesu in kaj vas je tja odneslo?

V Los Angelesu živim že tri leta in delam to, kar ljubim. Sem me je prinesla ljubezen do filma. Vrata se v Hollywoodu vedno bolj odpirajo in tu je zagotovo moje mesto.

S čim se tam ukvarjate in preživljate?

Sem igralka in se ukvarjam z igro in snemanjem filmov ter reklam. Med zadnjimi projekti je bil film, v katerem igra tudi Jake Gyllenhaal, pred kratkim pa sem nastopila še v videospotu Princa Royca.

Kakšne so možnosti za igralsko kariero? Kam ciljate v prihodnje? 

Ni ravno lahko, ampak s trdim delom je vse mogoče, kar sem izkusila na lastni koži. Ker pa je mesto ogromno, je tudi dela ves čas kar precej.

Nam lahko zaupate kakšno posebno prigodo, ki se vam je pripetila v LA-ju? 

Ko sem šla na snemanje neke serije v Fox Studios, sem prišla na napačen set in to ugotovila šele čez nekaj časa. Seveda je bilo zelo neugodno, ampak smešno. 

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo? Vas kdaj ujame domotožje?

Zelo uživam v Los Angelesu in všeč mi je tamkajšnji način življenja, vendar bo dom vseeno dom in seveda sem vedno vesela, ko pridem domov.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Hrano in družino! Če bi lahko združila oba svetova, bi bilo super!

[O mestu:]

Kako bi opisali Los Angeles?

Zelo, zelo raznolik. Pisan!

Pa tamkajšnje ljudi?

Ljudje so zelo prijazni, odprti in ti radi pomagajo. So precej nasmejani in veseli vsakega novega dne. So pa tudi deloholiki. Delo in kariera jim pomenita ogromno.

Katera je najbolja nadležna stvar mesta?

Tu je res veliko brezdomcev, kar je precej težko gledati. 

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo? 

Kot turist vidiš samo lepe lokacije, je pa na žalost tudi veliko umazanije in nevarnosti. Ni dobro pozno zvečer hodit sam okoli.

Mesto je najlepše … 

… podnevi, ker se ves čas nekaj dogaja in si v pogonu. 

Katere so stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Vreme, veliko možnosti za delo in odprtost ljudi.

 

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Ležanje ob bazenu.

Najboljšo kavo potrežejo v: Mama’s Shelter.

Najboljše kosilo najdete pri: Bossa Nova.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Mel’s – tradicionalen zajtrk.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: LACMA.

Park, kjer najraje poležavate: Runyon Canyon.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Downtown.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Je ni.

Najboljša zabava v mestu: 1oak, Reserve club.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Coachella.

 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu? 

Uber ali pa podzemni vlak.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Z letalom in sicer od Zagreba do Münchna in potem do Los Angelesa.

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Hrano ti prinesejo na dom iz trgovine, če jo naročiš. In psa lahko vzameš poleg praktično kamorkoli! Slabosti so, da je zelo umazano in nevarno mesto, zato ne moreš zaupati vsakomur. Veliko je napetosti in tekmovalnosti, kdo je v čem boljši. 

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednosti so, da je veliko možnosti za delo. Tudi to, da se naučiš tujega jezika in spoznaš različne kulture. Slabosti pa, da je življenje v Sloveniji bolj naravno in tam še vedno vemo, kaj pomeni imeti prave prijatelje.

 

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 4

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 3

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 4

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 3

 

Foto: osebni arhiv Lare Bunta Črnigoj

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

PREBERITE ŠE:

INTERVJU: Velenjčanka, ki jo je igra odnesla v Hollywood

Vandraj insider: Slovenka, ki v BiH študira igro in ve, kje v Sarajevu najdete najboljšo kavo in ‘čevape’

 

Boemska prikolica v Malibuju, ki jo lahko najamete prek Airbnb

Na Airbnb, spletnem portalu, kjer lahko oddajate, oziroma najemate prenočišča, se skriva marsikaj. Na primer osamljena prikolica v Malibuju, ki je stacionirana streljaj iz Los Angelesa in nudi udobje hotela, a ne na račun svobode.

Med raziskovanjem zahodne obale čez lužo lahko civilizaciji ubežite v objem narave, z izjemnim razgledom z gigantske terase. Ta leži pred boemsko prikolico v Malibuju – lahko jo najamete, ter jo imate čisto zase!

Pogled na planine Santa Monice in Tihi ocean

Prikolica je last dizajnerja iz Malibuja, ki jo je zgradil za lastne pobege v naravo. Prikolico je predelal v velik studio s steklenimi paneli, ki se odpirajo na veliko leseno teraso. Na njej najdete udobne blazine in ležalnike, gleda pa na planine Santa Monice in Pacifik.

Srečate lahko kojote

Od tod lahko ujamete sanjske sončne zahode, nebo, posuto z utrinki, najverjetneje pa boste ponoči slišali (ali celo videli) kakšen krik kojotov. Najemodajalci opozarjajo, da morate biti kot gostje resnično ljubitelji narave, saj v hribih živi veliko različnih živali. Obisk mišk, če ne pospravite hrane, ni redkost. Po okolici skakljajo tudi zajčki, do sedaj pa se še nihče od gostov ni pritožil, da bi naletel na kačo – ki sicer za ta del sveta niso redkost.

Če se zbudite dovolj zgodaj, lahko s terase ujamete meglice in oblake, ki se počasi dvigujejo v nebo in dobite občutek, da ste edini človek na tem imenitnem planetu.

Ne spreglejte: INTERVJU: Velenjčanka, ki jo je igra odnesla v Hollywood

Foto: Airbnb

PREBERITE ŠE:

INTERVJU: Velenjčanka, ki jo je igra odnesla v Hollywood

https://www.vandraj.si/sest-stvari-o-americanih-ki-se-evropskim-turistom-zdijo-cudne/

 

INTERVJU: Velenjčanka, ki jo je igra odnesla v Hollywood

Maja Smajilović je gospodična, ki prihaja iz Velenja, a jo je življenje odneslo čez lužo. V Los Angelesu je končala študij igre na The American Academy of Dramatic Arts, z Vandraj pa je poklepetala o mestnih kotičkih, grajenju kariere v Hollywoodu, pasteh in radostih filmske idustrije, razvratnih hollywoodskih zabavah in še čem … Preberi več

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.