Potovalni dnevnik za otroke in 9 izletov po Sloveniji za raziskovanje #INTERVJU

Nastja Stropnik Naveršnik in Klemen Kramar sta učiteljica slovenščine in učitelj angleščine, ki obožujeta potovanja po svetu, pa tudi krajše izlete po domačih krajih. Pred kratkim sta obe svoji ljubezni – poučevanje in pohajkovanje – združila v krasnem projektu, ki sta ga poimenovala Bobrov svet.

Bobrov svet je kotiček za mlade popotnike in raziskovalce, v sklopu katerega sta Nastja in Klemen otrokom od 5. do 11. leta starosti namenila prvi slovenski potovalni dnevnik. Potovalni dnevnik jih odpelje na 9 zanimivih, a malo manj znanih kotičkov v Sloveniji. No, točno tja jih odpeljejo starši, na sami destinaciji pa lahko vsi skupaj s pomočjo dnevnika skupaj rešujejo miselne igre, s katerimi spoznavajo Slovenijo in pridobivajo nova znanja s področja naravoslovja, geografije, zgodovine, jezika in etnologije. Nenazadnje je znanje, ki ga pridobimo skozi igro, najlažje usvojeno, poleg tega pa so trenutki in spomini, ki jih ustvarimo skupaj, največ, kar lahko podarimo otrokom.

Nastja in Klemen sta nam Bobrov svet in potovalni dnevnik podrobneje predstavila v tokratnem Vandraj intervjuju, govorili pa smo tudi o njuni ljubezni do potovanj in kotičkih po Sloveniji, ki ju najbolj navdušujejo.

Kako bi se predstavila tistim, ki vaju še ne poznajo?

Sva Nastja in Klemen, Štajerka in Dolenjec, učiteljica slovenščine in učitelj angleščine. Sicer sva si precej različna, povezuje pa naju ljubezen do poučevanja (svoji službi obožujeva) in potovanja. Če le imava čas, se rada odpraviva na izlet, raziskovanje še neznanih kotičkov. Zase bi rekla, da sva deloholika, ki ne marava rutine in vedno znova iščeva izzive.

Pred kratkim sta izdala prav poseben projekt – prvi slovenski potovalni dnevnik za otroke. Povejta nam več o tem, kaj ga dela posebnega?

Res je, v času pandemije sva pogosto slišala vprašanje: “Kaj naj delamo doma z otroki? Zmanjkuje nam idej”. Tako je nastala ideja za otroški potovalni dnevnik. Ob redni službi sva zadnjih 14 mesecev razvijala to idejo, ilustrirala, oblikovala, pisala besedila, pripravljala uganke in naloge, popravljala, izboljševala. K sodelovanju sva povabila mojo prijateljico ilustratorko Nejo Kaligaro, ki je narisala čudovito naslovnico. Ko sva bila končno zadovoljna z izdelkom, sva ga poslala v tisk. Rekla bi, da je ta izdelek nekaj posebnega, ker je premišljeno dodelan, prilagojen za osnovnošolce, besedila so kakovostna in poučna, hkrati pa primerne zahtevnosti. Vsaka destinacija je interdisciplinarno obravnavana, kar pomeni, da otrok na eni lokaciji povezuje znanje družbe, naravoslovja, zgodovine, jezika. Pobarvanke, uganke, rebusi in logične naloge pa so pika na i. Še ena velika prednost tega dnevnika je, da ga otrok z družino soustvarja; čez leta pa služi kot spominska knjiga skupnih doživetij.

Od kod ideja za ime Bobrov svet?

Ko sva iskala ime podjetja, sva želela nekaj, kar bi bilo otrokom blizu. Bober je simpatična žival, ki ima lastnosti, kot so delovnost, iznajdljivost, ustvarjalnost, radovednost. Vse te vrednote pa predstavljajo tudi vizijo podjetja.

Potovalni dnevnik bralca odpelje na 9 zanimivih, a malo manj znanih izletov po Sloveniji. Zakaj sta izbrala ravno te lokacije?

Prepričana sva, da so destinacije, kot so Bled, Bohinj, Piran in Ljubljana že dobro poznane in raziskane. Midva pa sva želela približati obiskovalcem manj znane destinacije, ki so ravno tako zelo zanimive in skrivajo veliko potenciala.

Oba sta učitelja, skupaj imata več kot 15 let izkušenj dela z otroki. Kako dobro gresta učenje in igra z roko v roki?

Odlično! Usvajanje znanja v prvi triadi v osnovni šoli temelji na igri, kasneje pa šola postaja (pre)resna. Vse prevečkrat se nam odraslim (tako učiteljem kot staršem) zdi, da v šoli ni prostora za igro. Pa vendar je učenje veliko več kot le pomnenje faktografskih dejstev. Učimo se tudi voziti s kolesom ali speči palačinke. In to je zabavno, kajne?

Kaj bi rekla, da je obvezna oprema za izlet za vsako družino?

Ni ravno oprema, a zelo pomembni pri družinskih izletih sta dobra volja in čas. Čas! Čas za igro, druženje, povezovanje, zato je najino glavno vodilo družinam: naj se jim na izletih ne mudi in naj izkoristijo ta dragoceni čas. Otroci tako hitro odrastejo in ne želijo več preživljati časa s starši, zato je obdobje otroštva tako dragoceno.

Pri opremi pa bi izpostavila primerno obutev, rezervna oblačila in malico. Z dnevnikom želiva mlade raziskovalce spodbujati tudi k samostojnosti, da si bodo ob slikovnem prikazu sami pripravili nahrbtnik za izlet.

Se vama zdi, da dobro poznamo slovenske bisere, tudi tiste bolj skrite in manj turistično oblegane?

Zagotovo vsi dobro poznamo največje turistične bisere Slovenije, k njihovi prepoznavnosti pripomorejo turistične kampanje, oglasi, tudi šolski sistem pri vsebinah geografije, družbe. Manj turistično poznane destinacije pa so zanimive predvsem tistim, ki si tega želijo in imajo posluh za to. Dandanes nam so v veliko pomoč pri tem splet, google maps aplikacija in instagram. Še vedno pa je najboljše, da sledimo smerokazom ali povprašamo domačine. Tako navadno dobimo najlepše zgodbe in odkrijemo odlične kotičke.

Kam po Sloveniji se sama najraje odpravita na aktiven izlet?

Najina najljubša, največkrat obiskana, pa tudi s športom povezana destinacija je zagotovo Gorenjska.

Katere kotičke vašega kraja bi pokazala tistim, ki ga še ne poznajo?

Prihajava s Štajerske in z Dolenjske. Nastja bi jih povabila na Velenjsko jezero, v muzej premogovništva, nato pa na domačijo z jeleni v neokrnjeni naravi na kosilo ali pijačo. Klemen pa bi jim razkazal ruševnine kakšnega dolenjskega gradu in jih odpeljal do izvira ene izmed ponikalnic.

Kateri del Slovenije poznata kot svoj žep?

Meniva, da Dolenjsko, kjer trenutno živiva in delava. Ko le imava prosto popoldne, pa rada sedeva v avto ali na kolo in raziskujeva okolico.

Kakšen tip izletnikov sta sama in kako izbirata naslednjo destinacijo?

Imava seznam, kamor vpisujeva destinacije, ki si jih želiva obiskati. Pa naj bo to v Sloveniji ali v svetu. Izlete in potovanja si vedno skrbno načrtujeva vnaprej. Prebereva bloge na spletu, pobrskava po instagramu, si izposodiva turistične vodnike. Načrtovanje nama je všeč in četudi nama vzame ogromno časa, ni to nikoli stran vržen čas. Pripraviva si tudi zemljevid, na katerem si označiva destinacije, zanimivosti, restavracije, lokale. Kljub vsemu pa včasih na sami destinaciji namenoma izbereva manj oblegano pot, se izgubiva v ulicah, slediva domačinom. Rada poskušava nove okuse, spoznavava drugačne kulture, običaje, zgodovino, arhitekturo in umetnost. Popotniške izkušnje Nastja deli tudi na blogu Razglednice iz kovčka.

HITRIH 7

Najljubši kotiček v Sloveniji: jezero Jasna

Najljubše mesto: Edinburg, Škotska

Najljubša plaža: Myrtos beach, Kefalonija

Najljubša kulinarika: morska hrana

Naljubši način transporta: letalo

Najljubši jezik: slovenščina

FOTO: Osebni arhiv

Potovalni dnevnik in Bobrov svet najdete tudi na spletni strani (tu), Instagramu (tu) in Facebooku (tu).

PREBERITE ŠE: Slovenka, ki je kot prostovoljka skrbela za geparde v Afriki #INTERVJU

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

“Želiva, da se ljudje odlepijo od pametnih telefonov in se ponovno nadihajo svežega zraka.” – Intervju s snovalcema igre Lov za zakladom

Žiga Kranjec in Kristina Etling zelo uživata v ustvarjanju in razvijanju različnih projektov. Sta samoiniciativna in zagnana posameznika, ki sta se odločila, da bosta usodo vzela v svoje roke in si poizkušala ustvariti življenje o katerem sanjata. Ljudem želita dati nekaj, kar bi jih vzpodbudilo, da ponovno pričnejo na izletkanje in druženje z družino in prijatelji gledati malo drugače.

Žiga in Kristina, kako bi se predstavila tistim, ki vaju še ne poznajo?

Sva mlad par iz Ivančne Gorice. Kar nekaj let sva preživela na obali (v Kopru), kamor se v prihodnje želiva vrniti. Preprosto obožujeva vse, kar je povezano z morjem. Sva preprosta, delavna in sproščena. V prostem času rada preizkušava nove kuharske recepte (Kristina), hodiva na različne izlete po Sloveniji, večino prostih dni (dopust) pa izkoristiva v poletnem času na morju. Porabljanje dopusta v katerihkoli drugih letnih časih je pri nama na seznamu »nesprejemljivo«. Imava psička po imenu Kai, ki poskrbi, da nama nikoli ni dolgčas in da se ne posvečava preveč delu. Zelo rada imava šport (plavanje, kolesarjenje, ples, rolanje, hoja v hribe…). Sva zelo družabna in željna vedno novih izkušenj in doživetij. Opisala bi se kot samozavestni osebi, ki z veseljem zreta v prihodnost. . Lov za zakladom

Kaj je Lov za zakladom? 

Knjižica Lov za zakladom po Sloveniji je igra, ki nas popelje na vsaj 8 različnih koncev Slovenije z glavnim ciljem sestaviti 8 mestno geslo in odkleniti dolgo izgubljeno skrinjo z zakladom. Knjižica vsebuje zanimivo zgodbo, ki celotno doživetje oz. izziv poveže v smiselno celoto. Oseba, ki rešuje izziv bo z vsakim rešenim izzivom zgodbo počasi odkrivala in bo po uspešno rešenem izzivu tudi nagrajena. Knjižica vsebuje torej 8 glavnih lokacij na katerih se nahajajo uganke (uganke so zapisane v sami knjižici). Uganke niso preveč zahtevne, zato meniva, da so primerne tudi za mlajše otroke (ob pomoči staršev). Ocenjujeva, da bi uganke lahko rešili otroci starejši od 6 let. Uganke so praktične narave in so neposredno vezane na posamezno lokacijo.

Kaj se na lokaciji dogaja in kje se skriva zaklad?

Na vsaki izmed lokacij si bo moral bralec vzeti čas, uganko razvozlati in tako bo prišel do posameznega dela skritega gesla. Znana je le prva lokacija , za vsako naslednjo pa bo bralec moral rešiti »domači izziv«, ki mu bo razkril naslednjo lokacijo, ki jo bo moral obiskati. Poleg vsake glavne lokacije so v knjižici zapisani tudi drugi predlogi za obisk oz. ogled zanimivosti, ki se nahajajo v bližini. Lokacije sva izbrala po najini lastni presoji – vpisala sva le tiste, ki so nama osebno všeč in se tja rada vračava na enodnevne izlete. Ko bralec uspešno reši vse izzive in pridobi 8 mestno geslo je čas, da obišče spletno stran in odklene skrinjo z zakladom. Po uspešno rešenem izzivu bo bralec ustrezno nagrajen, pridobil pa bo tudi pravico sodelovanja v naslednjem nagradnem žrebanju.

Od kje ideja za Lov za zakladom?

Sama zelo rada hodiva na različne izlete in po določenem času sva ugotovila, da vse skupaj postaja precej monotono in da bi bilo zelo dobrodošlo, če bi vse skupaj lahko nekako popestrila. Prav tako sva tudi začela opažati, da se (predvsem mladina) bistveno manj giblje na prostem in da čedalje manj svojega prostega časa namenjajo druženju s prijatelji in družino. Ljudem sva želela dati nekaj, kar jih bo »prisililo«, da se odpravijo ven, da se ponovno navdušijo nad raziskovanjem lepot Slovenije in da ponovno spletejo močna prijateljstva in pričnejo ustvarjati nepozabne spomine. Želiva, da se odlepijo od pametnih telefonov in računalnikov in se ponovno nadihajo svežega zraka.

Zakaj ravno teh 8 lokacij? 

Dobro vprašanje. Če pogledamo celoten seznam lahko rečeva, da so to najine najljubše oz. ene najljubših lokacij za enodnevni izlet. Te so pritegnile največ pozornosti in verjetno sva jih tudi največkrat obiskala. So pa tudi takšne lokacije, ki so dejansko zanimive oz. se dobro prepletajo z zgodbo same knjižice, zato sva se odločila, da jih vključiva. So pa to tudi lokacije, kjer je veliko zanimivega tudi v okoliških krajih in bodo imeli bralci veliko možnosti za aktivno preživljanje izleta.

Katera je vajina najljubša lokacija na Lovu za zakladom?

Ne smeva izdati.  Presenetljivo ni tista, ki se nahaja na slovenski obali, ampak tista, ki se nahaja nekoliko bolj severno. Gre za prvo lokacijo v knjižici, ki je kot prva tudi takoj zapisana. Vse ostale bodo bralci morali šele odkriti. Govorimo o Štanjelu, ki je za naju zares nekaj posebnega. Še iz časov najinih prvih zmenkov.

Zbrala sta tudi kulinarične ponudnike. Kaj sta pri izbiri upoštevala? 

Vsaka izmed 8 glavnih lokacij ima pripisano tudi najbolj značilno jed za tisti okoliš. Lahko rečeva, da sva nekatere tudi sama šele prvič poizkusila takrat, ko sva lokacije obiskala z namenom sestavljanja ugank. Ljudem želiva približati neke naše običaje in vsekakor verjameva, da je kulinarika dober način spoznavanja navad v določenem kraju.

Zakaj je danes knjižica posebej lepo darilo?

Ravno zaradi tega, ker želiva, da se ljudje (predvsem mladi) ponovno odpravijo večkrat ven, da se ponovno zberejo v živo, da se družijo s prijatelji, družinskimi člani itd. Knjižica je tudi poučna in dobra motivacija za razmigavanje možgančkov. Knjižica je izvrstno darilo tudi zato, ker jo lahko bralec sam ustvarja. Vse strani so namreč črno bele in iz papirja, ki omogoča pisanje, barvanje, risanje… Na voljo so tudi strani za lepljenje fotografij iz izletov. Na takšen način si bo oseba lahko knjižico okrasila po svojem okusu in to jo bo naredilo lep spomin še mnoga leta. Zelo primerna je predvsem za osnovnošolske otroke, ki bodo verjetno nad lovom za zaklad še toliko bolj navdušeni, vsekakor pa je primerna tudi za kakšne pare, ki bi skupaj s svojim partnerjem radi preživeli nekaj lepih, razburljivih dni med izletkanjem po Sloveniji.

Imata v planu še kakšno knjižico? 

Ja, vsekakor. Glede na prve odzive sva kaj hitro pričela razmišljati o nadgradnjah, spremembah… Imava kar nekaj idej, kako celotno zgodbo zapeljati naprej. Imava tudi precej idej o tem, kakšne vrste izzivov bi še lahko pripravila, tako da resnično upava, da se bo ta knjižica dobro prijela, da bova imela kot prvo sredstva in tudi čas, da se lotiva pisanja naslednjih knjižic.

Še 5 hitrih vprašanj:

Od kod prihajata? Kam bi tam popeljala goste, ki kraja še niso obiskali?

Jaz (Žiga) prihajam iz Postojne, kjer sem živel vse do svojega 19. leta, nato pa sem se zaradi študija preselil na obalo. Gosta, ki bi prišel v Postojno bi vsekakor najprej odpeljal v Postojnsko jamo, nato bi se odpravili na Nanos in pa v Predjamo na ogled Predjamskega gradu.

Jaz (Kristina) pa prihajam iz Škofljice, kjer sem živela do svojega 20. leta, nato pa sem se tudi jaz odpravila na obalo po nova študijska znanja. Obiskovalce bi odpeljala na grad Lisičje, odpeljala bi jih v skrivni kamnolom z jezerom, kjer se domačini v poletnih mesecih zelo radi kopajo. Povzpeli bi se tudi na bližnji hrib Krim in dan končali v dobri gostilni s še boljšo hrano.

Najljubši kraj za oddih v Sloveniji? 

Bohinj.

Najljubša gostilna v Sloveniji? 

Gostilna Jezeršek na Blejskem gradu.

Najmanj raziskan kraj v Sloveniji? 

Koroška.

Najljubši nedeljski izlet? 

Obisk obale…Sprehod ob morju, kavica s prijatelji, dobro kosilo z morskim pridihom in obvezno kozarec dobrega vina ob pogledu na sončni zahod.

Foto: Osebni arhiv

PREBERITE ŠE: INTERVJU z Mami blogerkami: “Družinski hotel? Ja, lepo prosimo!”

INTERVJU: Velenjčanka, ki jo je igra odnesla v Hollywood

Maja Smajilović je gospodična, ki prihaja iz Velenja, a jo je življenje odneslo čez lužo. V Los Angelesu je končala študij igre na The American Academy of Dramatic Arts, z Vandraj pa je poklepetala o mestnih kotičkih, grajenju kariere v Hollywoodu, pasteh in radostih filmske idustrije, razvratnih hollywoodskih zabavah in še čem … Preberi več

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.