Poln vrt paradižnikov? Tu je RECEPT za popolno poletno solato!

Že imate svoj najljubši recept za popolno poletno solato? Preizkusite tega! Še posebej, če ste eni tistih, ki jim je domač vrt letos obrodil sočne paradižnike!

Tokrat nas navdušuje recept za popolno poletno solato, ki sta ga sestavila Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

ZA ČILI OLJE:
– 2 dcl olivnega olja
– 2 žlici čilija v kosmičih
– po želji še kakšen sušen čili, narezan na manjše kose
– 4 stroki česna, narezani na rezine
– ščep soli

OSTALO:
– velika pest češnjevih paradižnikov, narezanih na polovice
– nekaj žlic jabolčnega kisa
– 1/2 pomaranče, olupljene in narezane na kose
– 1/2 mozzarelle, natrgane
– ščep grobe soli
– bazilikino olje (če ga imate, če ne, res priporočava, da si ga naredite)
– sveža zelišča (v najinem primeru meta in koriander)

POSTOPEK

– Olivno olje segrejemo. V skodelici zmešamo čili, česen in sol. Prelijemo z vročim oljem, premešamo in ohladimo.
– Paradižnike prelijemo z jabolčnim kisom in premešamo ter pustimo nekaj minut.
– Paradižnike premestimo na krožnik in dodamo pomarančo ter mozzarello.
– Posipamo z grobo soljo, prelijemo z bazilikinim oljem (če ga imamo) ter z našim čili česnovim oljem. Obvezno damo tudi koščke čilija in česna, saj to doda neverjeten okus in teksturo.
– Posujemo s svežimi zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Španija: Tako je videti tradicionalno obmetavanje s paradižniki

V mestece Bunol v Španiji že več kot 70 let vsako zadnjo sredo v avgustu priredijo priljubljeni festival Tomatina. Po čem je znan? Po obmetavanju s paradižniki, seveda!

Španija slovi po kar nekaj nenavadnih festivalih, eden od njih je Tomatina, obmetavanju s paradižniki, ki se ga je letos udeležilo več kot 20 tisoč ljudi! Mestece Bunol se je tako obarvalo v rdečo, po ulicah je tekla paradižnikova mezga, ljudje pa so si dali duška.

V eni uri zmetali 145 ton rdečih sadežev

Letos so obiskovalci največjega obmetavanja s paradižniki na svetu v dobri uri zmetali 145 ton rdečih sadežev. Zrele paradižnike so med obiskovalce v Bunol pripeljale mestne oblasti in boj se je začel. Ulice, preplavljenje z mezgo, nato sperejo s pomočjo gasilcev.

PREBERITE ŠE: Barcelona in Costa Brava za krompirjeve počitnice

Zaradi velikega navala omejili vstop in zaračunali vstopnino

Nekaj let je bilo enourno obmetavanje s paradižniki celo tako priljubljeno, da je mestece z 9000 prebivalci preplavilo tudi po 50 tisoč obiskovalcev. Oblasti so zato udeležbo omejile na 22 tisoč, že pet let pa je festival plačljiv za vse, ki niso domačini. Vstopnica za rdečo zabavo stane 10 evrov.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/ibiza-zurerski-oktober-na-otoku-ze-za-35-evrov/

 

Viška pogača, Dalmacija iz tvoje kuhinje

Če se je tvoj dopust že zaključil, ti pa si še kar želiš morja in sonca, lahko ta vikend malce morskega vzdušja prirediš kar v svojem domu. Dalmatinska kuhinja slovi po odličnem okusu, ki na dan prikliče spomine na brezskrbne počitniške dni, vsak otok, pa ima svojo specialiteto, na katero so njegovi prebivalci še posebej ponosni.

Danes se bomo “oglasili” na otoku Vis, ki je najbolj znan po svoji slastni pogači, katere recept je precej preprost. Skrivnost prave viške pogače so skrbno izbrane domače sestavine – na vročem soncu zorjeni paradižniki, sardele iz Jadranskega morja in sveže začimbe. Seveda pa ne smemo pozabiti na hladno stiskano oljčno olje, ki je še posebej močnega okusa, kadar je lokalno pridelano.

Za pripravo slastne pogačo bomo potrebovali približno 45 minut, pečena pa bo v pičlih 30 minutah.

sardele

Testo za pogačo pripravimo iz:

700 gramov pšenične moke
2 vrečk suhega kvasa
3 velikih žlic oljčnega olja
in vode.

Za nadev pa potrebujemo:

12 očiščenih svežih sardelic
250 gramov čebule
150 gramov paradižnika
15 kaper
pest svežega peteršilja
100 gramov izkoščičenih črnih oliv
olivno olje, sveže mlet poper in sol po občutku.

Viška-pogača-06

Postopek:

Zmešamo sestavine za testo ter ga mesimo dokler ne postane elastično. Postavimo ga v posodo, ter pustimo počivati, dokler ne vzhaja na dvojno velikost. Medtem na ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, da se razpusti in narežemo sardele in paradižnik.

Nato testo prerežemo na dva dela – eden naj bo malce večji. Tega razvaljamo in položimo na pekač ter ga prekrijemo s paradižnikom, sardelami in čebulo ter vse skupaj posipamo z nasesekljanimi olivami, kaprami in peteršiljem. Po želji prelijemo z malce oljčnega olja ter začinimo po občutku. Nato nadev prekrijemo s preostalim razvaljanim testom, ter zavihamo robove spodnjega in zgornjega dela testa navzgor.

Premažemo s še malo olja ter pito ponovno pustimo počivati, tokrat le 10 minut, da se okusi dobro vpijejo v testo. Nato jo postavimo v pečico in pečemo 30 minut.

Vandraj nasvet: viški domačini pečeno pogačo ponovno prelijejo z oljčnim oljem (s katerim nikakor ne skoparijo, saj je zelo zdravo) ter jo pustijo “počiti” za 10 minut pred zaužitjem. Nato jo narežejo na trikotnike kot pico in postrežejo.

Naj vam tekne!

Foto: Shutterstock, Heneedstoeat

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.