Vandraj insider: V Münchnu je našla samo sebe in povsem nov poklic

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Vandraj insider tokrat raziskuje München, kraj, kjer si je življenje na novo zgradila Ljubljančanka Dajana Podgorelec. Prav na današnji dan minevajo tri leta, odkar sta se z možem odločila, da je čas za novo poglavje. Dajana se nam je opisala kot družabna, komunikativna in malo komplicirana perfekcionistka, ki v novem mestu pogreša “našo” kavo, še vedno sovraži nemščino, priznava pa, da je ob selitvi iz Slovenije končno našla samo sebe.

S čim se v Münchnu trenutno ukvarjate in preživljate? 

V München sem se preselila malo po diplomi iz Fakultete za upravo v Ljubljani. Ker sem takrat znala točno štiri nemške besede, zaradi jezika v svojem poklicu na žalost nisem našla dela. Zato sem iskala kakršnokoli delo v trgovini in ga na srečo tudi hitro dobila. Tam sem delala do lani, nato pa končno zbrala pogum in uresničila svoje dolgoletne sanje. Šla sem na trimesečno izobraževanje za umetnico ličenja, trenutno pa se izobražujem za kozmetičarko. Povsem druga smer od tega, kar sem študirala v Sloveniji, ampak končno sem našla poklic, ki ga opravljam z veseljem. Konec koncev pa bom imela po koncu izobraževanja kar tri nazive, kar zagotovo ne škodi.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo? 

Nikoli. Najverjetneje ne bom ostala niti v Münchnu. Nekega dne bi spet rada imela svojo hišo, kar pa je tukaj nemogoče. Razen, če si milijonar.

Vas kdaj ujame domotožje?

Ne. V Slovenijo pridem v povprečju šestkrat na leto, tako, da ni hudega.

[O mestu:]

Kako bi opisali mesto?

Zelo je čisto. Ponuja veliko atrakcij in na vsakem vogalu se vedno nekaj dogaja. Obenem pa ponuja številne parke, kjer ljudje poležavajo na odejah in se sproščajo. Na žalost pa je to tudi najdražje mesto v Nemčiji. Nepremičnine so nesramno drage.

In kako bi opisali njegove ljudi?

Zelo, zelo so zaprti. Ne pogovarjajo se o svojem zasebnem življenju, višina plače je zanje tabu tema. In včasih so zelo neučakani v prometu.

Trije razlogi za obisk mesta so … Olympiapark, Marienplatz in okrožje Biergarten!

Mesto je najlepše … poleti, ker je veliko zelenic, parkov in jezer, ki v tem času najbolj zaživijo.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Vsi parki, poleti pa na odeji ob Isarju.

Najboljšo kavo potrežejo v: McCafe! Drugod so tako drage in zanič, pogrešam našo kavo!

Najboljše kosilo najdeš v: skoraj vseh grških restavracijah, ki jih je ogromno!

Tradicionalna jed, ki je navdušila: Nisem ravno ljubiteljica njihove hrane, če že, potem sta to velika presta in weißwurst.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Bmw Welt – vsakič, ko dobim obiske.

Park, kjer najraje poležavate: Minutko od mojega stanovanja je Ostpark.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Je ni.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Oktoberfest!

Najboljša zabava v mestu: Na vsakem kotičku se nekaj dogaja.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Koncerti v Olympiaparku!

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

6,50 evra stane dnevna karta za vse: avtobus, tram, U-bahn (podzemna) in S-bahn (hitri vlak – kombinacija podzemne in po površju).

Najugodnejša pot iz Slovenije?

Flixbus za 19 evrov v eno smer, vožnja traja 5 ur. Moraš pa ga malo prej rezervirat.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Ob nedeljah je čisto vse zaprto, prej se mi je to zdelo grozljivo, zdaj pa štejem kot ogromen plus, saj si družine vzamejo čas zase in ne lezejo v šoping centre. Tukajšnji način hitrega življenja onemogoča navezovanje novih prijateljstev.

Slabosti? Neznanje nemškega jezika mi je zaprlo številne možnosti v kariernem razvoju. Na začetku mi je bila nemščina nočna mora. No, še vedno jo sovražim.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednost sta hitro napredovanje in karierni razvoj, zelo cenijo končano šolsko izobrazbo. V plači je velika razlika med tistimi, s končano srednješolsko izobrazbo ter tistimi, ki so naredili višjo oziroma master. V Sloveniji je pri tem neka minimalna razlika. Slabost je delovni urnik, ki je nekje med 9. in 18. uro.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10: 20! Prej dobiš službo, kot stanovanje! Kar se nama je tudi zgodilo.

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Občutek varnosti od 1 do 10: Prej 10, zdaj 8.

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 7

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

    

Foto: Osebni arhiv Dajane Podgorelec

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.