Islandija: ”Otoku vladajo škratje.” – Intervju z Barbaro Kovačič

Barbara Kovačič skoraj vsako prosto sekundo izkoristi, da jo mahne na potep po svetu, januarja letos pa jo je popolnoma prevzela Islandija, dežela škratov, severnega sija, ledu in ognja. Ujeli smo jo v Piranu, kjer živi, dela in študira turistiko. Potuje s prijateljicami ali pa kar sama. Na vsako potovanje s seboj vzame beležko, kamor zapisuje vse prigode.

Kje ste do sedaj že bili? Islandija.

Večinoma po Evropi. Sicer še ne povsod. Vsako leto gremo s prijateljicami za en teden. Letos sem bila prvič zunaj Evrope – v Maroku. Prva na seznamu zunaj Evrope je Južna Amerika. Zelo si želim tja. To je sicer malo večji projekt, malo več kot en teden! (smeh).V januarju pa je prišla na vrsto Islandija, ki sem jo želela obiskati že nekaj časa.

Od kod odločitev za pot na Islandijo?

Prijateljica, ki sem jo spoznala na Erazmusu, mi je povedala, da s prijateljicami načrtujejo pot na Islandijo. Oče ene izmed njih tam namreč živi in dela. Odločila se je, da ga obišče in zraven povabila še nas. Tako sem začela iskati letalske karte in jih dobila po zelo ugodni ceni. Letela sem iz Ljubljane preko Londona do Reykjavika. V resnici je bilo vse precej spontano. Dogovorile smo se v dveh tednih in čez štiri mesece odpotovale.

Kako bi opisali svojo izkušnjo obiska Islandije?

Neverjetno je bilo. Kar malo sem se zaljubila. Čudovita pokrajina in narava. Počutila sem se kot na drugem planetu. Kot da sploh ne bi bila več na Zemlji. Narava je tam mogočna in veličastna. Na enem mestu led in ogenj. Ko obiščeš slapove in gejzirje ter izvire se zaveš, kako majhen si kot človek.

Kakšni so ljudje tam?

Ljudi nisem veliko spoznavala, saj sem bila tam s prijateljicami s Portugalske. Ker pa prijateljičin oče na Islandiji živi že nekaj časa, nam je povedal, da so na začetku nekako zaprti. Šele čez čas se odprejo in sprostijo.

Kakšen je islandski način življenja?

Predvsem zelo veliko delajo. Ob nedeljah imajo navado obiskovanja term. To je njihov način sproščanja in druženja. Tak način je bolj običajen, kot pa večerja v restavraciji ali pijača v baru. Islandija je precej draga država. Celo za ljudi, ki tam živijo.

Kakšen proračun ste imeli?

Vse skupaj je precej smešno. To je bilo moje najcenejše potovanje v najdražjo državo v Evropi. Letalske karte sem dobila zelo ugodno. Povratna karta je stala 180 evrov. Leteli smo z nizkocenovnim prevoznikom, a je kljub temu je to zelo ugodna cena. Poceni je bilo tudi prebivališče. Stanovale smo pri prijateljičinem očetu, ki nam je tudi posodil avto. Tako smo plačale le za gorivo. Hrano smo kupovale v marketu in kuhale doma. Vse skupaj me je stalo okoli 300 evrov.

Ali imate navadno med potovanji določen proračun?

Okvirno. Z denarjem ne ravnam razsipno, se pa niti ne omejujem. Če mi je kaj všeč, si bom to kupila. Če bom želela nekam, bom šla.

Torej ste se po otoku večinoma vozile?

Odpravile smo se na ‘road trip’ po Zlatem krogu. To je pot, kot je recimo Cesta 66 v Ameriki. Med vožnjo po Zlatem krogu lahko občuduješ glavne znamenitosti na Islandiji. Videla sem naravni park Pingvellir. Tam je jezero, okrog pa gore. Odpeljale smo se do gejzirja, kjer vrela voda na vsakih nekaj minut brizgne v zrak. Pa slapove Gullfos. Noro je bilo. Voda tam teče z neverjetno silo. Res je bilo lepo. Še posebej, ker smo šle januarja in je bilo vse zasneženo in ledeno. Slap je bil prav zato neverjetno lep. Tudi islandske konje smo videle, ki živijo kar na prostem. Je pa res, kar pravijo o islandskem vremenu. Vsakih nekaj minut imaš lahko drugačno vreme. Islandija je kljub temu čudovita v vseh pogledih.

V katerem letnem času se obisk Islandije najbolj izplača?

V obeh ima Islandija svoj čar. Pozimi je polarna noč. Dnevna svetloba je od 11. do 16. ure, slabih pet ur. Pa še ta je kot zimska svetloba pri nas proti večeru. Niti za pohode ni najbolj primerno. Poleti  je popolnoma druga zgodba. Zaradi polarnega dne je tudi ponoči svetlo.

Žal mi je le, da nam ni uspelo ujeti severnega sija. Zadnjo noč smo se odpravile na drugi road trip. Najprej smo obiskale Blue Lagoon, potem pa mestece Vik s črno plažo. Zvečer smo se v lovu za severnim sijem odpeljale čisto nekam na samo. Pa nam jo je zagodlo vreme. Lovile smo jasno nebo in bežale pred oblaki. Nismo obupale do dveh zjutraj. Ravno v tistem večeru je bil severni sij najmočnejši. Na koncu nam žal ni uspelo. Bom morala ponoviti potovanje, je že v načrtu! (smeh).

Se vam je zgodila kakšna zanimiva ali presenetljiva prigoda?

V nedeljo smo šle v toplice. Modra laguna je bila predraga, zato smo se odločile za cenejšo možnost. Vse je na prostem, razen olimpijskega bazena. Tam imajo jacuzzije s temperaturo vode od 36 – 40 stopinj. Nisem dolgo zdržala notri. Tudi v savno sem šla. Kljub januarju in 5 stopinjam me niti zunaj ni zeblo. Zanimivo mi je bilo, da imajo kar stroga pravila. Preden greš na bazen, se moraš obvezno gol stuširati. Moške in ženske kopalnice so ločene, ampak je bilo kljub temu neobičajno.

Zanimivost. Na Islandiji ljudje verjamejo v škrate. To smo izvedeli ob nekem kamnu na sredini travnika, ki naj bi pripadal škratom. Ljudje verjamejo, da se ga nihče ne sme dotakniti, je povedal vodič. Dodal je, da seveda vsak lahko poskusi, poslediec pa ne pozna nihče. Previdnost ni odveč! To je pač Islandija.

Nam zaupate nekaj manj znanih dejstev o Islandiji?

1. Ogrevajo se na termalno vodo. Voda iz pipe je tako vroča, da smo si zjutraj lahko naredile čaj brez kuhanja. Voda ima vonj po žveplu. Čez nekaj dni se privadiš.
2. Vikinštvo je tu poklic.
3. Na Islandiji nimajo vojske. Na otoku je okoli 600 policistov.
4. Mormoni, ptiči iz družine njork, so ogrožena vrsta. Islandci jih ne jedo. Prav tako morskih psov.
5. Islandiji vladajo škratje.
6. Na otoku imajo vsako leto tekmovanje za najboljše drevo. Drevesa so tam redka.
7. Vreme se spreminja vsakih nekaj minut.
8. Pivo je bilo na Islandiji prepovedano do leta 1989. Danes je tam ogromno malih domačih pivovarnic s kraft pivi.
9. Na sredini otoka nihče ne živi. Prebivalci živijo ob robu otoka.
10. Ni bilo tako hladno, kot sem pričakovala.

3 najboljše lokacije:

1. Mestece Vik s črno plažo – Black Sand Beach. Pesek je vulkanski, od tod barva. Bilo je noro. Črn pesek, morje in skale. Kot da so v morju troli. Buri domišljijo.
2. Na poti do Vika je ob cesti ledenik. Zaradi megle ga sicer nismo videle. Toda že sam občutek, da si zraven ledenika, je prav neverjeten.
3. Ob poti Zlati krog je bila pred časom letalska nesreča in razbitine so še vedno vidne.

 V kakšnem smislu se vam je Islandija zdela drugačna od evropskih krajev in mest?

Celoten videz mest je popolnoma drugačen. Skandinavska arhitektura ima drugačen način gradnje. Prav občutek imaš, da si v Skandinaviji. Islandija ima še svoj poseben čar. Kljub januarju so na primer še povsod gorele božične lučke. Vse je bilo razsvetljeno. Ker so polovico leta v temi, si ljudje na tak način ustvarjajo svetlobo. Tudi hiške so pisane, vsaka je druge barve. Tudi na tak način si ljudje popestrijo na trenutke turobno vzdušje.

Travel nasvet za Islandijo?

Samo pojdite. A pozor. Islandija je draga država. V restavraciji stane obrok za enega okoli 30 evrov. Razen tega so sveže ribe tam zelo dobre. Izplača se vzeti si čas. Dobro je tudi iti v skupini, saj lahko najameš avto in vidiš še več. Reykjevik je zelo zanimiv in veliko stvari lahko vidiš. Še več pa zunaj mesta. Najbolj osupljive so naravne znamenitosti. Tja ne greš žurat, greš zaradi narave. Oblačila in obutev prilagodite vremenu. Postavite proračun in se ga držite. Skandinavske dežele so najbolj zanimive ravno zaradi narave. Zame je bila to čudovita izkušnja. Zagotovo se bom še vrnila.

FOTO: Barbara Kovačič

PREBERITE ŠE: Finska: “Preden se tja preseliš, te vsi svarijo pred mrzlo zimo, meni pa se sploh ne zdi grozna.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.