Islandija: ”Otoku vladajo škratje.” – Intervju z Barbaro Kovačič

Barbara Kovačič skoraj vsako prosto sekundo izkoristi, da jo mahne na potep po svetu, januarja letos pa jo je popolnoma prevzela Islandija, dežela škratov, severnega sija, ledu in ognja. Ujeli smo jo v Piranu, kjer živi, dela in študira turistiko. Potuje s prijateljicami ali pa kar sama. Na vsako potovanje s seboj vzame beležko, kamor zapisuje vse prigode.

Preberi več

Doživi čar Južne Amerike v Prekmurju

Na obrobju krajinskega parka Goričko, v Dolencih pri Šalovcih, nekje na odmaknjenem koncu sveta, leži Kmetija Mali Raj. Majhna vasica Dolenci je ena takšnih, kjer skupaj z naravo postanete eno.

Na kmetiji se lahko naužijete ogromne doze svežega zraka, se odpravite po gozdnih poteh, ali se sprostite ob prijaznem klepetu s katerim od domačinov. Kmetija Mali Raj vabi na obisk vse tiste, ki se radi odmaknete od mestnega direndaja. Pokrajina je namreč zelo privlačna za vse ljubitelje narave in živali. Kandidati, ki si želite preizkusiti v kmečkih opravilih, lahko skočite na pomoč pri molzenju kozic, obiranju buč, pospravljanju drv in še kaj bi se našlo. Tudi za otroke je zelo zabavno, saj se lahko pozabavajo s hranjenjem številnih živali, ki domujejo na kmetiji, ali se zapodijo na otroško igrišče.  Tisti, ki radi kolesarite, si lahko pri gostiteljih sposodite kolesa in se podate v raziskovanje Goričkega, ki je kolesarjem pisano na kožo.

Gostitelji vas bodo med vašim obiskom razvajali z domačimi bio prekmurskimi izdelki in pridelki, kot je domači prekmurski kruh iz krušne peči, domača marmelada, bučno olje, domača šunka, bio sok ipd.

Pristno prekmursko pogostitev pa še bolj obogati degustacija domačih kozjih sirov lastne proizvodnje. Na kmetiji imajo namreč sodobno sirarno z lastno pridelavo in proizvodnjo, kjer se dnevno prideluje sveže kozje mleko, raznorazni siri, sirni namazi, sirotka in albuminska skuta.

Posebnost sirov iz kmetije Mali Raj je, da so vsi pridelani iz polnovrednega mleka, kar pomeni, da mleku ničesar ne odvzamejo in tudi ničesar ne dodajo razen kulture in sirišča. Za odlične mlečne dobrote iz kozjega mleka skrbi izkušena sirarka Jožica.  Torej, govorimo o idealnem kraju za vse ljubitelje sira in mlečnih dobrot.

O alpakah v Sloveniji

Na kmetiji so poleg ovac, koz in osla, doma tudi alpake. Alpake so v Sloveniji prava redkost, saj je Mali raj ena izmed redkih kmetij, ki vzreja alpake. Alpaka je udomačena vrsta južnoameriške kamele. Podobna je majhni lami. Da bi jo videli v živo, vam ni potrebno zaviti v Južno Ameriko, dovolj bo Prekmurje.

Alpake so čredne živali in zato je najbolje, da živijo najmanj v paru. Človeku zaupajo in se v njegovi bližini počutijo dobro in varno. So inteligentne živali, ki so krotkega in mirnega značaja. So zelo pozorne in radovedne, prav zaradi tega so zelo primerne za razne terapije. Njihova radovednost do tujih obiskovalcev je velika, in sicer se postavijo na razdaljo dolžine rok ter tako opazujejo. Imajo velike, izrazite oči, ki izžarevajo prijaznost.

Socialni kontakt alpaka neguje s pomočjo govorice telesa, včasih tudi s pomočjo oglašanja. Mama in mladič komunicirata predvsem s tihim brenčanjem. Prav tako lahko v ekstremni nevarnosti spustijo opozorilne glasove, kar pa se dogaja zelo redko. Včasih uporabijo tudi učinkovito metodo pljuvanja. Vsekakor pa so njihovi zvoki zelo umirjeni.

Alpake so živali, ki obstajajo v svetovnem merilu v največ raznolikih barvah. Krasi jih lahko kar 22  barvnih odtenkov – od belega, bež, rjavega, sivega, vse do črnega. Enkrat na leto oz. vsaj na dve leti jih je potrebno obriti. Njihova volna spada med dragocenejša naravna vlakna kot so svila in kašmir, zato iz volne alpak izdelujejo kvalitetne in drage tekstilne izdelke.

Alpake so na travnikih Malega Raja zelo zadovoljne, saj ljubijo življenje na prostem in lahko tam preživijo kar celo leto. Pridružite se jim pri njihovem zadovoljstvu in pobegnite v Mali Raj. Dve nočitvi za dve osebi lahko doživite za 89€. Manjkalo ne bo sirnih dobrot, dobrovoljnih živali in pozitivnih prekmurskih vibracij.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.