Šest katastrof na potovanjih, ki jih lahko preprečiš

Potovanja so ponavadi tudi malce stresna, sploh njihovi začetki in konci. Spontanost je sicer nadvse zaželjena, a pakiranje v preveliki naglici lahko kasneje na potovanju povzroči kar nekaj preglavic. Zate smo predvideli šest najpogostejših zapletov na potovanjih in pripravili seznam opravil, ki jih moraš odkljukati, preden se odpraviš na pot, da preprečiš morebitno katastrofo.

#1 Zapravil si ves denar

Si pred potovanjem določil budget? Če je odgovor negativen, se lahko na potovanju hitro znajdeš v škripcih, razen, če s seboj nimaš neomejenih vsot denarja. Majhen suvenir tu, slaščica tam in kaj hitro ti na kartici lahko zmanjka denarja za prevoz domov. Zato si vedno pred odhodom določi vsoto denarja, namenjenega potovanju, pripravi pa si tudi rezervo, ki jo boš uporabil, če se znajdeš v škripcih.

#2 Izgubil si potni list

Te katastrofe seveda ne moraš preprečiti, lahko pa si pred odhodom na pot pripraviš plan B za ta primer. Poleg potnega lista s seboj nujno vzemi tudi njegovo kopijo ali pa si sliko dokumenta shrani v telefon. Tako boš ob morebitni izgubi potnega lista lažje dokazal svojo identiteto ter preprečil zmedo na policiji.

#3 Nisi sklenil zavarovanja za tujino

Nesreča nikoli ne počiva in tudi v najbolj rajskem resortu se lahko zgodi, da zboliš, padeš ali si zlomiš kakšno kost. Vsote na zdravstvenih računih so lahko astronomsko visoke in nočne more o finančni nesposobnosti lahko čez noč postanejo resničnost. Za take primere že pred potjo skleni zavarovanje za tujino, kjer boš poleg svojega zdravja zavaroval tudi svojo prtljago.

#4 Svoje rezervacije nisi preveril dvakrat

In spregledal si, da si hotelsko sobo rezerviral le za eno osebo namesto dveh. Ali pa bookiral letalo za napačen termin. In sedaj si v težavah. Da bi se takšnim in drugačnim nevšečnostim izognil, vsako opravljeno rezervacijo vedno dvakrat preveri. Hvaležna ti bo tudi denarnica, saj tovrstni pripetljaji namreč zahtevajo dodatne stroške.

#5 Ostal si brez prevoza

Ker si izgubil vozovnico za vlak ali letalo. Napaka. Vozovnice, rezervacije in podobne dokumente si vedno natisni dvakrat ter drugi izvod shrani na drugo mesto. Prihranil boš nepotrebne stroške, predvsem pa ti bodo hvaležni živci, ki jih ne boš zasul z nenadnim stresom, ki ga takšna situacija gotovo povzroči v velikih količinah.

#6 Nisi se pozanimal o posebnostih države, v katero potuješ

Sploh, če potuješ v državo, ki ni del Evropske Unije, je več kot priporočljivo, da preveriš njene posebnosti in osnovno zakonodajo, predvsem pa se pozanimaj o njenem stališču do alkohola in oblačil. Steklenica vina v prtljagi v kateri izmed držav Bližnjega Vzhoda te lahko namreč stane celo zapora!

Foto: Pexles, Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.