Notre Dame v plamenih, Pariz v solzah: 10 dejstev o slavni katedrali, ki jih morda še ne poznate

Pariz in ves svet sta obstala, ko je v znameniti katedrali Notre Dame ta aprilski ponedeljek izbruhnil požar. Gotsko katedralo z neprecenljivo dediščino so zalili visoki plameni ognja in gost dim. Žrtev ni zahteval, je pa uničil 93 metrov visok zvonik, streho katedrale, grozilo je uničenje celotne mojstrovine in dragocenih umetnin v njej.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nekaj pred polnočjo na prizorišču požara potrdil, da so se izognili najhujšemu, vendar pa bitka še ni dobljena in bodo prihodnje ure kritične. Po več urah boja z ognjem so gasilci zgodaj zjutraj sporočili, da je požar pod nadzorom.

Pariška katedrala Notre Dame de Paris ali krajše Notre Dame je ena največjih znamenitosti francoske prestolnice. Stoji v samem osrčju Pariza na otoku Ile de la Cite sredi Sene. Od leta 1991 je del svetovne kulturne dediščine pod zaščito Unesca.

Ravno minuli teden so s stolpiča katedrale, ki se dviguje nad križiščem transepta in glavne ladje, zaradi restavriranja odstranili 16 bronastih kipov. Ta stolpič se je v ognju porušil.

Cerkve niso upali gasiti s pomočjo letala, saj bi tvegali, da se poruši celotna zgradba. Gasilci so sicer za oceno razmer uporabili drone, v notranjost cerkve so poslali tudi posebnega robota.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. V notranjosti je med drugim eden največjih mozaikov na svetu, kjer je upodobljen Kristus z iztegnjenimi rokami.

Katedrala Notre Dame, ki je bila večinoma dokončana leta 1260, je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi. Vsako leto jo obišče okoli 13 milijonov turistov.

Do francoske revolucije se je cerkev imenovala Palais de la Cite. Napoleon jo je leta 1802 vrnil Cerkvi. Njeni prostori so bili priča številnim kronanjem, med drugimi so tu okronali Napoleona Bonaparteja.

Nazadnje je katedrala utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

Notre Dame je dal ime tudi enemu največjih francoskih literarnih mojstrovin – Notredamskemu zvonarju Victorja Hugoja iz leta 1831. Po njeni objavi se je oblikovalo gibanje za obnovo poškodovane katedrale. Obnove so se lotili v 19. stoletju.

Foto: Shutterstock, Breaking News Feed/Twitter

PREBERITE ŠE:

Ne le London, tudi Pariz je sit turistov, ki pozirajo za Instagram

Šest katastrof na potovanjih, ki jih lahko preprečiš

Potovanja so ponavadi tudi malce stresna, sploh njihovi začetki in konci. Spontanost je sicer nadvse zaželjena, a pakiranje v preveliki naglici lahko kasneje na potovanju povzroči kar nekaj preglavic. Zate smo predvideli šest najpogostejših zapletov na potovanjih in pripravili seznam opravil, ki jih moraš odkljukati, preden se odpraviš na pot, da preprečiš morebitno katastrofo.

#1 Zapravil si ves denar

Si pred potovanjem določil budget? Če je odgovor negativen, se lahko na potovanju hitro znajdeš v škripcih, razen, če s seboj nimaš neomejenih vsot denarja. Majhen suvenir tu, slaščica tam in kaj hitro ti na kartici lahko zmanjka denarja za prevoz domov. Zato si vedno pred odhodom določi vsoto denarja, namenjenega potovanju, pripravi pa si tudi rezervo, ki jo boš uporabil, če se znajdeš v škripcih.

#2 Izgubil si potni list

Te katastrofe seveda ne moraš preprečiti, lahko pa si pred odhodom na pot pripraviš plan B za ta primer. Poleg potnega lista s seboj nujno vzemi tudi njegovo kopijo ali pa si sliko dokumenta shrani v telefon. Tako boš ob morebitni izgubi potnega lista lažje dokazal svojo identiteto ter preprečil zmedo na policiji.

#3 Nisi sklenil zavarovanja za tujino

Nesreča nikoli ne počiva in tudi v najbolj rajskem resortu se lahko zgodi, da zboliš, padeš ali si zlomiš kakšno kost. Vsote na zdravstvenih računih so lahko astronomsko visoke in nočne more o finančni nesposobnosti lahko čez noč postanejo resničnost. Za take primere že pred potjo skleni zavarovanje za tujino, kjer boš poleg svojega zdravja zavaroval tudi svojo prtljago.

#4 Svoje rezervacije nisi preveril dvakrat

In spregledal si, da si hotelsko sobo rezerviral le za eno osebo namesto dveh. Ali pa bookiral letalo za napačen termin. In sedaj si v težavah. Da bi se takšnim in drugačnim nevšečnostim izognil, vsako opravljeno rezervacijo vedno dvakrat preveri. Hvaležna ti bo tudi denarnica, saj tovrstni pripetljaji namreč zahtevajo dodatne stroške.

#5 Ostal si brez prevoza

Ker si izgubil vozovnico za vlak ali letalo. Napaka. Vozovnice, rezervacije in podobne dokumente si vedno natisni dvakrat ter drugi izvod shrani na drugo mesto. Prihranil boš nepotrebne stroške, predvsem pa ti bodo hvaležni živci, ki jih ne boš zasul z nenadnim stresom, ki ga takšna situacija gotovo povzroči v velikih količinah.

#6 Nisi se pozanimal o posebnostih države, v katero potuješ

Sploh, če potuješ v državo, ki ni del Evropske Unije, je več kot priporočljivo, da preveriš njene posebnosti in osnovno zakonodajo, predvsem pa se pozanimaj o njenem stališču do alkohola in oblačil. Steklenica vina v prtljagi v kateri izmed držav Bližnjega Vzhoda te lahko namreč stane celo zapora!

Foto: Pexles, Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.