7 začasnih služb v tujini, ko potrebujete oddih od doma

Na Otoku in čez lužo je gap year ustaljena praksa med mladimi. Ti prehode med srednjo šolo in fakulteto izkoristijo za leto nabiranja izkušenj v nekoliko drugačnem okolju. Ne gre le za pobeg v tujino, nabiranje izkušenj, ampak tudi za osebnostno rast, osamosvojitev, širjenje obzorij in spoznavanje novih ljudi in kultur.

Gap year ni le za študente

Mladi to leto večinoma izkoristijo za potovanja, prostovoljna ali priložnostna dela. Pa nič hudega, če ste faks že zdavnaj končali, oziroma skozi njegova vrata niti nikoli niste stopili. Gap year (ki ne traja nujno celo leto) si privošči vedno več ljudi. Tudi tistih, ki niso več v študentskih letih. V času preobremenjenih urnikov in hitrega ritma življenja niso prebliski o pakiranju kovčkov in iskanju začasne službe nekje, kjer lahko lažje zadihate, nobena redkost. Pa so takšne sanje sploh uresničljive?

Če nimate težav s tem, da za nekaj tednov ali mesecev vse pustite za seboj in si privoščite delovni odklop – kar ne šteje za pravi dopust – imamo nekaj idej, kako si lahko napolnite mentalne baterije in hkrati še kaj zaslužite – ali vsaj ne zapravite vseh prihrankov.

PREBERITE ŠE: Intervju: Gap year v Avstraliji Lane Mazzini

Delo v hostlu

Če ste že kdaj spali v hostlu, zagotovo veste, da večina zaposlenih navadno sploh ni lokalcev. Pogosto so to navadni turisti ali popotniki, ki so se v kakšno mesto preprosto zaljubili – ali pa jim je na poti zmanjkalo denarja – zato so tam začasno kar ostali kot pomoč v hostlu. Ravno zaradi fluidnosti zaposlenih se v hostlih vedno najde kakšno delovno mesto – od dela na recepciji in pospravljanja sob do vodenja ogledov mesta, ki jih ponujajo nekateri hostli in drugih animacijskih del. Poznavanje več jezikov, v čemer smo Slovenci dobri, pa tu nikakor ne škodi.

Čuvaj hiše in hišnega ljubljenčka

Prav ste prebrali. Podobno kot ljudje iščejo varuške za svoje otroke, jih iščejo tudi za svoje pse, mačke in domovanja. Tu gre načeloma za daljša obdobja, oziroma za čas, ko gredo lastniki na dopust – tedenski, mesečni ali letni – in tja ne morejo vzeti tudi svojega hišnega ljubljenčka. Zanj zato (večinoma sicer brezplačno) skrbite vi, istočasno pa (prav tako brezplačno!) bivate v njihovem stanovanju ali hiši, za katero prav tako skrbite – zalivate rože, kosite travo in brišete prah. Takšne ponudbe najdete na primer na spletni strani TrustedHouseSitters, kjer pasje varuške iščejo ljudje iz 138 držav po vsem svetu!

Au Pair

Razlika med varuško in au pair je v tem, da v drugem primeru pri družini, katere otroke pazite, tudi živite in nekako postanete del družine. Večinoma to pomeni tudi, da nimate stroškov s prenočiščem in hrano. Poleg tega so au pair navadno mlajše gospodične in gospodiči, brez večjih izkušenj s tovrstnim delom. Delo z otroki, menjava okolja in utrjevanje tujega jezika so lahko odlična priložnost za nov začetek. Veliko je tudi slovenskih družin v tujini, ki si želijo slovenske varuške, s katero bo otrok lahko utrjeval naš jezik. Ogromno povpraševanja najdete na straneh kot so Go Overseas, AuPairCare, Interexchange, the International Au Pair Association ali GreatAuPair.

Delo na kmetiji

Spletni strani kot sta Workaway ali WWOOF sta odlični za iskanje fizičnega dela na farmi, kjer imate navadno brezplačno prenočišče in hrano. Fizično delo kljub naporom včasih deluje antistresno – še posebej, če je narava vašega dela sicer predvsem psihično naporna. Veliko takšnih ponudb se nahaja v Avtraliji in na Novi Zelandiji, v določenih sezonah (obiranje jabolk, jagod, grozdja …) pa je ponudba pestra tudi po Evropi.

Delo v počitniškem resortu

Vse od Azije do Južne Amerike lahko najdete resort, kjer bodo iskali pomoč. Ta delovna mesta so pogosto sezonska – naj bo to pomoč pri urejanju okolice ali pospravljanje bungalovov. V takšnih resortih pogosto iščejo tudi reševalce iz vode. Seveda je pri tem nujno, da znate plavati in reševati življenja, za kar boste najverjetneje morali opraviti tudi tečaj in izpit.

Turistični vodič

Če vam ustreza delo z ljudmi, vam ležita geografija, zgodovina in/ali jeziki, ali pa se o določenih krajih le radi naučite vse, kar je o njih za vedeti, poletje lahko preživite med deljenjem teh modrosti z drugimi popotniki. V številnih državah kot turistični vodič tudi ne potrebujete več uradne licence.

Prostovoljstvo

Čeprav gre za neplačano delo, pa je prostovoljstvo vseeno omembe vreden del iskanja svežega pogleda na življenje in raziskovanja kultur ter samega sebe. Tu gre za različna dela – delo z otroki iz ogroženih družin ali s sirotami, pomoč pri grajenju domov tistim, ki nimajo ničesar ali delo s starejšimi. V jugovzhodni Aziji je pestra tudi ponudba prostovoljstva v sirotišnicah za živali – na primer za slone. V večini takšnih poleg tega, da delate brezplačno, celo plačate simboličen prispevek, ki gre za oskrbo živali, poleg tega pa v zameno dobite prenočišče in hrano. Veliko idej lahko najdete na spletnih straneh Working Abroad in Helping Abroad.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Egipt skozi oči Ljubljančanke, ki je tam živela tri leta

Podopustna žalost: Kako se vrniti v službo in preživeti

Poletni dopust je bil najbolj imeniten na svetu, a njegov konec je tu in vi morate nazaj v službo. Kako preživeti prvi dan (teden in mesec) po dopustu in v september zakorakati dobre volje

Počitnice in dopusti so naš najljubši del leta, a dan, oziroma teden, ki pride z njihovim koncem, je lahko hitro tudi eden najbolj stresnih in žalostnih. Tudi, če svojo službo obožujete! Vrnitev v realnost je lahko težka, a Vandraj se poslužuje nekaj spodnjih trikov, s katerimi je dan na delu lahko čisto v redu. Ni popoln, je pa … no, čisto v redu.

Naredite si načrt in se ga držite

Sestavite si seznam opravil, ki vas ta dan čakajo in se ga držite. Resnično, napišite si ga na list papirja in stvari odkljukajte, ko jih enkrat opravite. Ker vam bo v glavi verjetno še vedno šumelo morje, koža pa dišala po kokosu, se boste zbrali precej težje kot sicer, zato so TO DO seznami zelo praktična reč, če želite narediti vse, kar bi morali.

Prižgite si glasbo!

Če je to le mogoče, si nekaj pozitivnih vibracij prinesite z glasbo, najbolje tisto, ki ste jo poslušali že na dopustu. Za vsak primer vzemite slušalke!

Za malico naj bo tisto, kar so jedli lokalci v *vstavi dopustniško destinacijo*

Če ste dopustovali kje, kjer imajo kakšno tradicionalno jed – seveda jo imajo! – jo prinesite v službo. Ne le, da boste občutek dopusta malo podaljšali, lahko jo razdelite s sodelavci in še malo poklepetate o vaši poti. Da bo prehod lažji in da imate izgovor, da z delom začnete še par minut kasneje.

Začnite pogovor o dopustu

Sodelavci vas bodo najverjetneje tako ali tako vprašali, kako ste se imeli. Če ne, temo lahko načnete vi – tako, da sodelavca vprašate, kam se bo odpravil on. Če se ne odpravlja nikamor, ga vprašajte, kam bi se ŽELEL odpraviti. Če vas na hitro odpravi, poiščite novo žrtev. To počnite toliko časa, dokler vas šef ne okrca, da začnite z delom!

Naredite si načrte za po službi

Na dnevnem redu prvega dne po dopustu naj ne bo le SLUŽBA in potem domov. Žalost bo na domačem kavču le vzhajala, zato si dan zapolnite z bolj ali manj prijetnimi opravili. Obiščite starše in jim nesite magnetek za na hladilnik, perilo boste pač oprali konec tedna. Tudi pivo s sodelavci po službi bo dovolj za začetek.

Privoščite si domače kosilo

Če ste dopustovali kje, kjer ni bilo domače goveje juhe in solate z babičinega vrta, se pocrkljajte z domačim obrokom, ki vas bo spomnil, da je najlepše v resnici doma. No, skoraj.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Egipt skozi oči Ljubljančanke, ki je tam živela tri leta

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.