Bi jedli sir? Potem morate v dolino Soče, kjer bo zadišalo po friki!

Prihaja poseben dan užitkov za ljubitelje sira in frike v Tolminu. Drugi vikend oktobra prihaja FrikaFest 2025!

Kako zelo radi jeste sir? 11. oktobra 2025 bo na glavnem trgu in ulicah Tolmina dišalo kot v planinah – po kravah, siru in drugih dobrotah. Na ta vikend se letos simbolično vračajo pastirji z visokogorskih pašnikov, kjer so v majhnih skupnostih na planinah vse poletje sirili mleko, medtem ko je živina na prostem zobala najboljše rastje med Alpami in Mediteranom.

“Wheeeej”, zakličejo pastirji kravam v čredah, ki jih poznajo po imenih in značajih. Tradicija živih planin v Posočju je stara tri tisočletja. Ves ta čas tiktaka za pastirje in izdelovalce sira naravni koledar. Ob koncu junija se živina že pase na višjih planinah. Tam pastirji in mlekarji ostanejo do začetka oktobra, ko se cikel zaključi.

Slovenski siri s Tolmincem na čelu

Tolminci so tradicionalni Kmečki praznik povezali še s praznikom posoške specialitete frike in oboje združili v FrikaFest. Na prireditvi bo mogoče okusiti edinstvene sire Doline Soče na čelu s Tolmincem, ki je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi avtohtonim siri.

Sir in skuta, to naša sta aduta, se pogosto sliši v Dolini Soče, kjer so mlečne dobrote na mizi vsak dan. Tolminski kravji sir (Tolminc) ter albuminska skuta in bovški ovčji sir so najbolj prepoznavni lokalni proizvodi.

Kaj je frika in kako jo pripravimo?

Najpogosteje se v dolini Soče friko pripravi iz sira in krompirja ali sira in jajc, včasih tudi v kombinaciji vseh treh sestavin. Vsaka vas in celo vsak posameznik ima svoj recept in pristop za pripravo frike. Friko lahko ponudimo kot samostojno jed, pogosto pa se jo ponudi skupaj s polento. Kot priloge se k friki podajo tudi enostavne sezonske solate, ki jedi dodajo potrebno svežino.

Bi recept? Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe, solimo in spečemo v ponvi na ogreti maščobi ali narezani slanini. Dodamo na koščke narezan ali nariban sir Tolminc in premešamo. Ko se popeče na eni strani, celo friko obrnemo in popečemo še na drugi strani. Mmm, dober tek!

FOTO: 2Lindens/TIC Tolmin

PREBERITE ŠE: Izlet v idilo: V osupljiva Tolminska korita in na t’minsko friko

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Pobeg iz mesta: Kmetija v Prekmurju, kjer lahko hraniš alpake

Na obrobju krajinskega parka Goričko v Dolencih pri Šalovcih leži Kmetija Mali Raj in je še eden tistih kotičkov Slovenije, kjer si lahko privoščite kratek oddih v objemu prekmurske narave, kjer lahko ob gozdu opazujete divje živali kot so srne, jeleni in fazani.

Prav na tej kmetiji se pase več kot 170 različnih živali, med ovcami, burskimi in nemškimi kozami se znajde tudi osel, največja atrakcija pa so zagotovo alpake. Alpake so v Sloveniji prava redkost, Mali raj pa je ena redkih kmetij, ki se ukvarja z njihovo vzrejo. Te mirne in inteligentne živali na kmetiji lahko pomagate hraniti, preizkusite pa se lahko tudi v molži koz.

Vandraj priporoča // Družinski izlet v Prekmurje

Na turistični kmetiji od leta 2012 pridelujejo tudi kozje mleko, sire, sirne namaze, sirotko in albuminsko skuto. Sire v sodobni prekmurski sirarni pridelujejo tudi z dodatki orehov, drobnjaka, popra, bučnih semen, čilija, jedilnih konopljinih semen in toskanskih zelišč. Preizkusite jih lahko na kmetiji, po naročilu pa jih dostavijo tudi na dom.

Ljubitelji gozdnih poti boste tu našli nešteto mest za nabiranje borovnic, divjih jagod, gob in še česa, kolesarji pa si lahko na kmetiji sposodite kolesa za vožnjo po hribovitih ali ravnih poteh. In najboljši del? V Malem raju ponujajo tudi prenočišča. Že veste, kam greste na naslednji izlet?

Foto: Facebook/Turistična kmetija Mali raj

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.