Se nam letalska vozovnica upravičeno zdi draga?

Večina ljudi misli, da so letalske vozovnice drage zaradi stroškov goriva, vendar pa temu ni čisto tako. Če bi na primer leteli iz Ljubljane do Londona, bi strošek goriva predstavljal le 2,5 evra. Cena, ki jo v resnici nosi letalska vozovnica pa znaša mnogo več. Zakaj je tako?

Vsi vemo, da so letala draga, na primer Airbus a320, ki je eno izmed najpogostejših letal, stane 103 milijone evrov. Njegova življenjska doba je ocenjena na 60.000 poletov. Na njem pa je prostora za 154 potnikov. Če torej delimo ceno letala z maksimalnim številom poletov in številom potnikov, ugotovimo, da letalo predstavlja malo več kot 10 evrov zneska, ki ga nosi letalska vozovnica.

Temu strošku moramo poleg goriva dodati še ceno posadke. Ta znaša približno 240 evrov za eno uro letenja, torej za enourni polet pri polnem letalu. To predstavlja okoli 1,5 evra na uro letenja pri naši karti. Letalski prevozniki pri vsaki vozovnici plačajo še približno 15 evrov dajatev, 13 evrov letaliških pristojbin ter dodatnih 14 evrov za vzdrževanje letala. Ko pa vštejemo še osebje podjetja, torej vse zaposlene pri letalski družbi, lahko ceni dodamo še dodatnih 10 evrov po vozovnici.

Preberi še: Zakaj z nizkocenovnimi prevozniki lahko letimo tako poceni?

Vsi zgornji stroški so obračunani ob predpostavki, da je letalo polno zasedeno, kar pa se ne zgodi vedno. Kadar letalo ni zasedeno, morajo stroške praznih sedežev pokriti preostali potniki, zato so takrat letalske vozovnice dražje.

Seveda govorimo o osnovnem izračunu, ki je pri vsaki letalski družbi malce drugačen glede na poslovni model podjetja, a sedaj lahko razumemo, da v resnici letenje za potnike ekonomskega razreda v zadnjih letih nikakor ni drago – za vožnjo z avtom bi večinoma porabili več že samo za gorivo in cestnine, letenje pa je vsekakor tudi hitreje. Čas je namreč – sploh v današnjem času – velikokrat vreden več kot denar.

Preberite še: Osem nizozemskih navad za lepše življenje

Povzeto po: Wendover Productions

Foto: Pexles

Preberite še:

Najhujše stvari, ki so jih v preteklem letu zagrešili turisti in kazni, ki so jih doletele

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.