Pod plahto: Intervju z Gorenjcema, ki po svetu potujeta s šotorom

Tokrat sta se nam skozi intervju predstavila popotnika Lara in Boštjan, ki ju lahko spremljamo na blogu Pod plahto. Po svetu namreč potujeta s šotorom, zase pa pravita, da sta avtohtona Gorenjca. Po izobrazbi sta oba učitelja, zelo rada imata živali, obožujeta kuhanje in se ves čas potepata naokrog. Najraje od vsega pa nekje sredi ničesar zakurita ogenj, postavita šotor in uživata. Preberi več

Šotor, ki ga pospravite v žep hlač in se postavi sam

Španski oblikovalec Martin Azua je oblikoval samonapihljivo zatočišče iz prevlečenega poliestra, ki v mrazu zadržuje toploto in v vročini ohranja temperaturo. Najboljši del? Spravite ga lahko kar v žep hlač!

Čudežni šotor z imenom Basic Home pa je za zdaj na žalost le umetniški prototip, razstavljen v muzeju moderne umetnosti MoMA v New Yorku, a potencial, da bi ga nekoč dejansko razvili v uporaben produkt, ostaja.

Kot pravi oblikovalec iz Barcelone, Basic Home ni produkt, ampak bolj koncept ekstremne redukcije, življenja brez materialnih stvari, saj za preživetje ne potrebujemo veliko, dizajnerji pa imajo to moč, da s takšnimi prototipi radikalno skromnost naredijo bolj privlačno.

 

Foto: Martin Azua

Ekološka hiša, ki potuje z vami in je pravzaprav šotor

Kako je videti premična hiša, ki je pravzaprav šotor? Newyorški arhitekturni biro SO-IL je na milanskem tednu oblikovanja predstavil prototip prav posebnega doma, ki ga lahko med selitvijo na hitro spakirate in postavite kje drugje.

Dom, ki filtrira zrak, ne pa pogledov sosedov

The Breathe je okolju prijazna valjasta struktura, sestavljena iz šestih mini sob in zaseda 80 kvadratnih metrov. Sprejme tri stanovalce, ki jih ne sme motiti dejstvo, da so stene sestavljene iz posebnega blaga, ki pa je prosojno, kar pomeni, da se goli po stanovanju pravzaprav ne morete sprehajati. Razen, če vas ne moti, da ste na ogled tudi sosedom.

Prosojen tekstil opravlja tudi funkcijo filtriranja onesnaženega zraka iz zunanjosti. Hiša je sestavljena iz okolju prijaznih materialov, ki gredo lahko v reciklažo, napaja pa jo generator.

Prototip brez stranišča

V pritličju valjaste hiše se nahaja kuhinja, spiralasto stopnišče vodi do spalnice, kjer namesto postelj najdete viseče mreže, na vrhu odprte strehe pa lahko uredite zeleno oazo. Vodovod je odvisen od deževnice na strehi, cevi pa vodijo do kuhinje in kopalnice – kjer sicer najdete tuš, ni pa stranišča. O nadgradnji projekta, ki bi vključeval tudi stranišče, arhitekti (še) niso razpravljali.

Prototip hiše-šotora se bo iz Milana preselil še na nekaj drugih lokacij, o ceni morebitnega končnega produkta pa arhitekti še niso govorili.

Foto: SO-IL

 

 

Šotorsko naselje ali kultni motel ob Route 66

S prihodom avtomobilov se je razširil tudi koncept rekreacije in prostega časa. V nasprotju potovanja z vlakom, ki je bil desetletja najbolj uveljavljen način transporta za dolge razdalje, je vožnja z avtomobilom sama po sebi že del počitniškega dogajanja in ne le sredstvo za dosego želenega cilja.

V zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja so kot odgovor na nove vzorce potovanja po državi kot gobe po dežju začeli rasti tako imenovani »autocampingi« ter obcestni moteli. Predvsem ameriška celina je znana po svojih relacijah, najbolj poznana pa je gotovo cestna pot Route 66, o kateri poslušamo ikonične pesmi in kultne filme.

Ob razvpiti poti se nahaja tudi ljubko motelsko naselje, sestavljeno iz posamičnih betonskih šotorov.

wigwam hotel

California Wigwam Motel je bil zgrajen v dobi prostranih citrusovih nasadov leta 1949 znotraj urbanega območja okrožja San Bernardino v Kaliforniji, le nekaj minut oddaljen od ostalih mest v San Bernardinu. Je zadnji izmed sedmih zgrajenih Wigwam motelov, od katerih so danes ohranjeni le še trije.

wigwa

Motel WigWam sestavlja 19 šotorov v indijanskem slogu, ki so zgrajeni iz lesenega okvirja, betona ter štukature ter v višino merijo nekaj manj kot 10 metrov. Vsak šotor je skrbno opremljen z vsemi nujno potrebnimi potovalnimi pripomočki, na območju motela pa najdeš tudi večje travnato območje, zunanji žar ter bazen.

Wigwam-Motel.mp4.Still010

 

Foto: spletna stran motela, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.