Na kulinarično pot okoli sveta: 5 okusnih idej za domače kosilo

Če nam v enem dnevu ne uspe prepotovati vsega sveta v dobesednem pomenu, to ne pomeni, da na potovanje ne morejo vsaj naše brbončice! Gremo na kulinarično pot okoli sveta!

Tu so recepti, ki jih lahko preizkusite. Gremo na kulinarično pot okoli sveta!

Predjed: humus in guacamole, obvezni pomaki ob slanih prigrizkih  

Pomake so tiste omake, v katere nekaj pomakate, seveda! Ob posebni priložnosti, ko si pogledate skozi prste, so to lahko slani prigrizki, kot je tortilja čips. Lahko ga nadomestite z grisini s sezamom ali še najboljše – v pomake namakate korenček, papriko ali drugo zelenjavo.

Guacamole je tista zelena omaka iz avokada, ki prihaja iz Mehike. Zrel avokado zmečkate, mu dodate sol in poper, limonin sok, sesekljan paradižnik in papriko ter čisto drobno nasekljano čebulo.

Ob tej priložnosti vam bo všeč tud egipčanski humus. Tega naredite tako, da v mešalniku do gladkega zmešate čičeriko (iz pločevinke ali skuhano), strok česna, par kapljic sezamove paste, limonin sok in začimbe. Podrobnejša recepta najdete TU.

Paella – tista iz ponve

Španska paella je nekakšna rižota, ampak ne zares. Tradicionalno je narejena v težki železni ponvi, v kateri jo tudi postrežemo. Povsem v redu je, če se na dnu lepo zapeče, skoraj zažge in malo prime. Brez skrbi, ne bo veliko dela pri pomivanju posode, saj je ta del najboljši za “sladico”. Osnova paelle je riž, pred svojo slavo pa je bilo njeno bistvo to, da vanjo dodamo “ostanke” iz hladilnika. Zelenjavo, meso IN morske sadeže, ki jih prepražimo na olivnem olju, glavna začimba pa je zagotovo žafran. Če že ne na ognju, lahko paello po vrhu gratinirate kar v pečici.

Rumeni kari s piščancem in zelenjavo

Poenostavljena različica rumenega karija s piščancem in veliko zelenjave je okusna in nasitna jed, ki ni preveč zahtevna za pripravo. Njena najboljša lastnost (poleg okusa) pa je tudi to, da je odlična za krepitev imunskega sistema. Trik pri okusu je mešanica karija, čilija in dišečih začimb.

Čeprav je izvorni recept prilagojen na njihovo lokalno zelenjavo, lahko uporabite tisto, ki jo najpogosteje najdemo v naših hladilnikih (in vrtovih) – kot so paprike, bučke, ohrovt, korenje, brokoli, por … Dodajte piščanca (ali rakce, lahko je tudi vegetarijanski) in zalijte s kokosovim mlekom. Dodajte še skledico riža in uživajte v okusih. Podroben recept s seznamom sestavin in navodili za pripravo najdete TU.

Chilli con carne, enolončnica iz mletega mesa

Čili z mletim mesom – chili con carne je priljubljena mehiška enolončnica iz mletega govejega mesa, čilijev, rdečega fižola, paradižnika in začimb. Za začetek na olju prepražite narezano čebulo, dodajte česen, papriko v prahu in mleto meso. Ko porjavi, dodajte sesekljan sušen paradižnik, pelate in čili. Čisto na koncu dodajte še rdeč fižol iz konzerve (ali prej kuhan) in postrezite. Dodate lahko žlico kisle smetane.

Falafel za prste obliznit 

Falafel je stara bližnjevzhodna jed, ki načeloma velja za hitro hrano, predvsem pa so njene sestavine zelo ugodne. Falafli so zlato ocvrte in hrustljave kroglice z mehko sredico, ki jih oblikujete iz mase iz čičerike. Poleg čičerike lahko vmešate tudi druge stročnice, česen, peteršilj, glavna začimba pa je koriander. Dodajte še sol in poper ter kurkumo. Suho čičeriko dan prej namočite v vodi, ki jo nato odcedite, čičeriko pa na grobo zmeljete. Iz mase nato oblikujete kroglice in jih ocvrete.

Falafle lahko postrežete samostojne, na krožnik pa dodate še kepico čičerikinega namaza – humusa (recept zgoraj) in zelenjavo. Poleg gre še arabski kruh, ki ga lahko nadomestite tudi s tortiljami. Druga možnost pa je, da falafle s humusom in zelenjavo v kruh ali tortiljo že zavijete in pojeste z rokami.

Pad thai s šparglji

Pad thai je priljubljena tajska jed, ki temelji na ploščatih riževih rezancih s sladko čili omako, ki jim dodamo v vročem voku na hitro prepraženo zelenjavo, koščke tofuja, po želji tudi meso in/ali rakce ter potresemo z arašidi. Ko se bliža sezona špargljev, lahko tudi pri tem receptu izbor zelenjave malo prilagodite na lokalno in sezonsko ter uporabite, kar trenutno raste v naravi. Recept in navodila za pripravo pah thai riževih rezancev že dišijo od TUKAJ.

Foto: Pixabay, Unsplash

PREBERITE ŠE:
Edini pravi recept: Tako nastanejo slavni idrijski žlikrofi
Preizkušeno v Prekmurju: Langaš, paprikaš in bezgov sladoled #recept

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Zdravo kosilo: curry s piščancem in zelenjavo

Spet ne veš, kaj bi kuhal in se želiš izogniti ponavljajočim se špagetom z omako, krompirju in drugim klasičnim jedem?

Mi smo navdih zopet poiskali v azijski kuhinji in se odločili za preprost a nadvse zdrav tajski obrok z rumenim curryjem, piščancem in veliko zelenjave. V tem prehodnem vremenskem obdobju je namreč pomembno, da okrepimo imunski sistem, nadvse blizu pa je tudi poletje, zato lahka hrana zares ni slaba odločitev. Preizkusi spodnji recept in verjemi, da boš brez težav pozabil na belo moko, krompir in mastne jedi.

Za štiri osebe potrebujemo:

  • 400 gramov piščanjega mesa brez kosti in kože
  • 1/2 čebule (rdeče ali bele)
  • eno veliko rdečo zvonasto papriko
  • 1/2 brokolija
  • eno bučko
  • 400 mililitrov kokosovega mleka (lahko iz pločevinke ali tetrapaka)
  • rumen curry prah (lahko tudi curry pasta)
  • žlica ribje omake (opcijsko)
  • žlička kokosovega sladkorja (opcijsko)
  • čili
  • sol

Postopek priprave je nadvse preprost. Piščanca narežemo na kose ter ga mariniramo v olju, čiliju in curry prahu. Med tem na ponvi prepražimo čebulo, dodamo marinirano meso ter ga odstavimo takoj, ko je pečeno, da ostane mehko. Nato na ponvi prepražimo narezano zelenjavo ter prelijemo s kokosovim mlekom. Dodamo začimbe (dodano količino curryja lahko prilagodimo svojemu okusu), meso ter žličko ribje omake.

Za prilogo postrežemo basmati riž. Po želji lahko eksperimentiramo tudi z drugo zelenjavo in oreščki.

Pa dober tek!

Foto: Shutterstock

Čičerikin kari po receptu Bazilike … Pardon, Darje!

Darjo Končarevič mnogi kličejo Bazilika, kar le pove, koliko sebe je predala v svoje lokale. Pred kratkim pa je izdala še knjigo receptov Toplo priporočam, iz katere z vami deli recept.

Kje je dobila navdih zanj, lahko le ugibate, potovanja so namreč tista, ki ji dajo polno idej in zamisli. Na potepanjih po azijskih državah dobi kulinarično inspiracijo, v Italiji in Franciji pa pravi, da si najraje ogleduje ambient lokalov in trgovin.

Čičerikin kari s sladkim krompirjem

»Okoli besede kari je v naših krajih kar precej zmede,« pravi Darja. »Kari je indijska mešanica začimb, vsaka indijska gospodinja jo pripravlja drugače, obvezne sestavine pa so kumina, koriander in kurkuma. V Indiji kari označuje tudi jedi, ki vsebujejo to mešanico. Potem je tukaj še tajski kari, ki je jed na osnovi kokosovega mleka in karijeve paste. Ta z indijsko mešanico nima nobene zveze. Vmes je še cela vrsta indonezijskih, filipinskih in vietnamskih karijev. Potem imamo še karijeve liste, ki jih praviloma ne vsebuje nobena od omenjenih začimbnih mešanic. Sem vam rekla, da je zmeda.«

kari_MG_0310

Po tem receptu bo kari gosta, hranljiva juha, ki si je za osnovo sposodila zelišča in začimbe iz cele Azije.

V blenderju ali s paličnim mešalnikom bomo najprej naredili pasto. Če slučajno nimamo pri roki nič podobnega, lahko vse res fino narežemo.

Za pasto potrebujemo:

– ½ glave česna
– 2 čebuli
– za palec velik kos ingverja
– lupinico ½ limone ali še bolje limete
– 1 steblo zelene
– po želji še čili

Pasto na hitro popražimo na kokosovem maslu, posolimo in dodamo:

– 1 žličko karijeve začimbne mešanice
– 1 žličko kurkume
– 1 žličko mletega kumina
– 2 korenčka, narezana na kolobarčke
– 1 grobo nasekljano rdečo čebulo
– 2 sladka krompirja, narezana na kockice
– po želji še drugo zelenjavo: cvetačo, brokoli, stročji fižol …

Zalijemo s kakšnim litrom vode in kuhamo do mehkega. Po dobrih 15 minutah dodamo še:

– 2 pesti kuhane čičerike
– 1 grobo narezan paradižnik
– 1 pločevinko kokosovega mleka

Za bolj kremasto strukturo lahko kakšno zajemalko juhe zblendamo. Po vrhu bo prijal svež koriander.

Foto: Manca Jevšček

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.