MINI potep po »slovenski Toskani«: iskanje tartufov in degustacija olivnega olja

Imamo novo idejo za izlet! Na tokratni mini potep gremo na zahod Slovenije, na Primorsko, natančneje na Kras in v Goriška brda! Pripravite se na čudovite razglede, dolgčas pa ne bo niti brbončicam.

Tokrat nas pot vodi na sončno Primorsko, kjer bomo raziskovali dve čudoviti, a zelo različni pokrajini. Robustni Kras in slikovita Goriška brda. Na Krasu, kjer burja oblikuje kamnito krajino, bomo med ličnimi vasicami in rdečo zemljo iskali dragocene tartufe in okušali avtentične kraške dobrote. Kras leži južneje, bližje Trstu, razteza se med Vipavsko dolino, Tržaškim zalivom in Pivko. Je apnenčasta planota z značilno kamnito, bolj suho pokrajino.

Nato se bomo – kar čez Italijo in nazaj v Slovenijo – zapeljali v Goriška brda, v srce »slovenske Toskane«. Med vinograde, zelene gričke, oljčne nasade in imenitne razglede. Goriška brda so del Goriške regije in ležijo severno od Krasa, čisto ob meji z Italijo, med reko Sočo in italijansko Gorico.

Čeprav sta relativno blizu – kakšnih 30–45 minut vožnje, nista geografsko, kulturno ali zgodovinsko isto območje. Vsako ima svojo tradicijo, jezikovne posebnosti in kulinariko. Na mini potep smo se tokrat odpravili na povabilo MINI Slovenija in svojo pot začeli v MINI salonu Wallis Motor Ljubljana, kjer so nam posodili elekrično MINI floto, s katero smo se po vijugastih primorskih cestah zapeljali v stilu. Vse tri modele – MINI Cooper E, MINI Aceman SE in MINI Countryman SE ALL4 – poganja elektrika. Da je bila izkušnja še bolj posebna, smo se izognili večjemu delu primorske avtoceste in prve gokart zavoje naredili po regionalni cesti prek Vrhnike, »kačjih rid«, proti Planini in do prve postojanke.

Na Kras v lov za tartufi s kužki

Prva postaja: Kras! In tartufi! Matjaž Beznik je strasten lovec na tartufe. Takoj ko spregovori o njih, je jasno, da je strokovnjak, ki o teh cenjenih gomoljih ve VSE. Stoji za podjetjem Mati Truffle, in organizira prave love za tartufi. Na takšnem lovu se vam na drugi strani povodca pridružita Erik ali Fendi, kužka z izjemnim radarjem za tartufe. Poleg tega pa z gosti deli vse skrivnosti o tem dragocenem zakladu, ki jih drugi ne želijo razkriti. Lov na tartufe traja 1 do 1.5 ure, s kulinaričnim doživetjem pa 3 do 3.5 ure.

Matjaž prisega na uporabo in pripravo tartufov na naraven način, brez umetnih arom. Ena od zmot o naravnih tartufih je namreč, da so za »običajne smrtnike« predragi. A Matjaž trdi, da to ni res. Beli tartuf sicer lahko dosega vrtoglave cene. Gomolje razvrščajo v tri razrede – prvi so veliki in nepoškodovani, tretji pa so majhni in ti na kilogram stanejo okoli tisoč evrov. Če upoštevamo, da za jed potrebujemo le kakšnih 10 gramov, krožnik na osebo ni več tako nedstopen – kakšnih 10 evrov za tartufe, torej!

Tartufi rastejo v simbiozi z drevesi, zato jih najdemo le v bližini določenih vrst dreves, rastejo pa nekaj centimetrov pod zemljo. Čeprav so po njih najbolj znani v Istri, na Krasu, v Franciji in Italiji, tartufi rastejo po vsem svetu, obstaja pa jih 180 vrst. Od tega jih je samo pri nas več kot 20! Kot nam je zaupal Matjaž, obstaja velika verjetnost, da ste nad njimi že kdaj hodili, pa tega sploh niste vedeli.

Ste vedeli, da lahko tartufe tudi gojite? Če boste imeli srečo, boste na enem od njihovih polj srečali nono Francko – za prijatelje Fani. Gospa ima 95 let, še vedno obdeluje njivo in pridelke prodaja na tržnici. Vozi Ferrarija – traktor in jo najdete celo na Instagramu (@fani_granny_nature).

Hiša Krasna, ki jo priporočajo tudi pri Michelinu

Blizu polja, kjer Mati Truffle gojijo tartufe, stoji Hiša Krasna. To sta butični gourmet hotel in restavracija, kjer so nam pripravili tartufe, ki smo jih s pomočjo Matjaža in njegovih labradorcev našli v gozdu. Hišo Krasna sta lastnika Dajana in Boris Škibin odprla leta 2016, njihova restavracija pa se lahko pohvali s tremi zaporednimi priznanji Michelin. Michelin Plate v 2020 in 2021 ter Michelin Priporočilo v 2022, 2023 in 2024. Obisk vsekakor priporočamo tudi ob drugih priložnostih!

Goriška Brda: Villa Eva in poskušanje domačih olivnih olj

Sledi še ena imenitno slikovita panoramska gokart vožnja po gričkih, ovinek čez Italijo in nazaj v Slovenijo. V kraje, ki jim rečejo tudi »slovenska Toskana«. Gorice se barvajo v zeleno, glicinije razpenjajo svoje vijoličaste slapove in Goriška brda so pripravljena na novo vinsko sezono!

Tokrat smo kot odgovorni vozniki preskočili degustacijo vin in raje zavili v Villo Eva, ki kraljuje sredi oljčnih nasadov. To je pravi (k)raj za raziskovanje oljčnega olja. Vila leži v osrčju pristne briške vasi Kozana in v njej lahko tudi prespite – imajo izjemen razgled in bazen, ki prek gričev gleda vse do zasneženih vrhov. Imajo tudi istoimensko znamko ekstra deviškega olivnega olja, s katerim na mednarodnih ocenjevanjih pobirajo najvišja priznanja za kakovost. Uvrščeni so med 500 najboljših pridelovalcev na svetu, sicer pa gre tudi tu za družinsko podjetje.

V vili nas je sprejel Timon Brataševec, nam pojasnil, kako takšno olje sploh nastaja, nato pa nam nekaj različic postregel v elegantnih modrih kozarčkih, v katerih olje pred degustacijo s toploto dlani rahlo ogreješ, povonjaš in nato okušaš. Če morda niste vedeli, da, tudi olivno olje je lahko zelo pikantno!

Tavarneta Estate pod taktirko mlajše generacije družine Bužinel

Zadnja postaja? Tavarneta Estate se nahaja na Plešivem, v bližini najprepoznavnejših briških vinarjev in ponuja butični hotel z restavracijo, vinskim barom ter sezonskimi meniji. Za njo stojijo Wine Brothers, trije bratje iz vinarske družine Bužinel. V Brdih jih seveda srečate tudi na Bužinel Estate. Trenutno se z nadaljevanjem družinskega posla ukvarjata le dva od bratov, dvojčka Jaka in Jure, ki ste ju zelo verjetno že kdaj ujeli tudi na družbenih omrežjih.

Nova generacija vinarjev se namreč poslužuje svojevrstnega sodobnega digitalnega oglaševanja, kjer z zabavnimi videi na družbenih omrežjih ne le promovirajo svojo blagovno znamko, temveč tudi izobražujejo občinstvo o vinu, njegovem nastanku in kulturi pitja. Tu tu smo se odžejali z brezalkoholnim domačim sokom iz kopriv, po pozdravu iz kuhinje pa zmazali govejo tagliato, hobotnico izpod peke, krompir in masleno špinačo, za sladico pa smo si razdelili chefov tris – tiramisu, creme brulee in cheesecake. In kot se za Brda spodobi, vsaj domov odnesli vsak svojo buteljko!

FOTO: Žiga Intihar in Maja Fister

PREBERITE ŠE: KRAS, Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

MINI roadtrip: Do Otoka ljubezni in mlina na Muri

Nad roadtripi se na Vandraj navdušujemo že od malih nog, od časov, ko smo se z družino do zob založili v majhnih avtomobilih, ki so med potjo prav tako kot mi potrebovali nekaj postankov, da s(m)o prišli do sape. Naš tokratni mini roadtrip je bil precej drugačen. Smer? Prekmurje. Prevoz? MINI Countryman priključni hibrid. Družba? Fotogenična.

MINI roadtrip smo začeli v Ljubljani z zajtrkom pri Avto Aktivu v salonu MINI BTC City, nato pa se podali na panoramsko vožnjo proti Prekmurju. Pa ne po ustaljeni poti. Za ogrevanje smo namesto na avtocesto zavili proti Trzinu in skozi Domžale, flota kakšnih dvajsetih MINI-jev pa je na cesti obračala poglede mimoidočih.

Letos MINI namreč praznuje 60 let svoje večne mladosti. 60 let brezčasne elegance, visoke stopnje ohranjanja vrednosti in nezmotljivo prepoznavne oblike ter – šestdeseti svečki navkljub – večne mladostniške narave. In težko bi rekli ne na takšno vabilo na izlet. Ne le zaradi destinacije, ampak predvsem zaradi poti do tja.

Končna postaja? Otok ljubezni.

Po panoramski vožnji mimo Maribora, nekaj postojankah za kavo in obvezne selfieje, smo enega redkih sončnih dni v maju sončne žarke lovili ob reki Muri. Ta priljubljena izletniška točka se nahaja v neposredni bližini Beltincev. Otok ljubezni leži v Ižakovcih, od “kopnega” pa ga loči rečni rokav, ki ga prečkate čez mostičke. Pripovedi od kod otoku takšno ime je več. Ena na primer govori o ljubezenski romanci med beltinsko grofico in mlinarjevim sinom …

Prav tu pa najdete tudi plavajoči mlin na reki Muri in brod, ki ohranja starodavni način prečkanja reke Mure. Brod v Ižakovcih in brod v Melincih sta dva od skupno štirih brodov, ki še vozijo po reki Muri v Sloveniji. Brod sestavljata dva plitva čolna – kumpa, povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo. Ploščad z ograjo je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka. In – ja, z njim se prav zares lahko zapeljete na drugi breg mogočne Mure in nazaj!

Kot mlinar na Muri

A vrnimo se k mlinu. Ob pogledu nanj si ne moremo kaj, da se nam nekje v glavi ne bi odvrtel Mlinar na Muri Tomaža Domicelja. Še pred nekaj desetletji je na Muri delovalo preko 40 plavajočih mlinov, ki so energijo za mletje pridobivali iz reke in jo preko vodnih koles prenašali na mlevne dele mlina.

Mlin v Ižakovcih je bil zgrajen leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri. Mlin je v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih. V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, pšenično, rženo, pirino in koruzno moko. Tega sicer ne počnejo več, saj nova zakonodaja prodaje takšne moke več ne dovoljuje, občasno pa lahko ujamete še kakšen prikaz mletja, zgolj za radovedneže. Tu vas čaka tudi razstava pridelave in predelave lanu v Ižakovcih.

Jelo brez dela: büjranje več ni potrebno, büjraška malica pa ostaja

V Brežni hiši ob mlinu lahko ujamete tudi stalno razstavno zbirko Büjraštvo na reki Muri. Mura včasih ni imela svoje stalne struge in je pogosto poplavljala. Ljudje, ki so ob Muri živeli, so se ji morali prilagajati, prav tako pa so reko prilagajali sebi. Zato so utrjevali brežine in usmerjali strugo reke. Ljudje, ki so to počeli, so se imenovali büjraši, opravilo pa büjranje.

Danes ima Mura svojo stalno strugo in büjranje ni več potrebno. V spomin na težko delo v preteklosti na Otoku ljubezni prikazujejo büjranje reke Mure na tradicionalni prireditvi v mesecu avgustu, na Büjraških dnevih. Na ogled so še vedno orodja, predmeti in pripomočki, ki so jih büjraši uporabljali pri svojem delu, ogledate pa si lahko tudi film, ki prikazuje to težaško delo.

Delo büjrašev je bilo vse prej kot lahko. Med opravilom so si v naravi pripravili tudi malico. In prav to büjraško malico ali “pajani krüj” lahko na otoku tudi poskusite. V pokritem kurišču si na ognju popečete rženi kruh, ga nato podrgnete s česnom in namažete z zaseko. Domačini se radi pošalijo, da mora biti plast zaseke vsaj tako debela, kot je kos kruha. In ne pozabite vsega skupaj poplakniti z ljubezenskim napojem! A preden greste po tem nazaj za volan, priporočamo še kakšen krožnik bograča.

Več MINI utrinkov v fotografiji:

Foto: Tomaž Kemperl, Maja Fister

Roadtrip: MINI potep na Obalo v družbi znanih Slovenk in osmih jeklenih zapeljivcev

Katera je najboljša pot iz prestolnice do Obale? Takšna, ki jo preživite v dobri družbi, z najljubšo poletno glasbeno playlisto, v ravno prav ohlajenem avtomobilu, ki se poslušno odziva na vaše ukaze, prijetno zaprede, ko ga poženete proti cilju in za nameček še obrača poglede. Sploh, če jih je v vrsti v vseh barvnih lestvicah in aktualnih modelih kar osem!

MINI potep z Almo M. Kochavy in Niko Ambrožič Urbas

Ekipa Vandraj se je do morja tokrat podala prav tako, s kultnimi jeklenimi člani družine MINI in v prijetni družbi. V naši floti vozil znamke MINI so kraljevali aktualni modeli znamke, prenovljeni trovratni in petvratni MINI Cooper, pa Cabrio, Clubman in Countryman, pod pokrovom motorja pa so bili prav vsi športne različice S, kar smo s pridom izkoriščali. Na potepu sta se nam pridružili tudi MINI ambasadorka Alma M. Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne in Nika Ambrožič Urbas, modna oblikovalka in žirantka v oddaji Zvezde plešejo, ki sta se izkazali za nadvse zabavni sopotnici, na pot pa se je z nami podal tudi nov skrbnik urbanih malčkov, MINI brand manager za slovenski trg – Uroš Dolenc in še šopek do ušes nasmejanih voznic ter manjšina voznikov.

2 uri do morja z MINI-jem?!

Poletna sezona se bliža, nepopisne gneče na primorski avtocesti ob koncih tedna prav tako, zato smo svoj morski roadtrip prestavili kar na sredino tedna, pot iz Ljubljane do Kopra pa preizkušali delno po avtocesti in delno mimo nje. Pa ne zato, ker bi se bali zastojev. Cilj v takšnih avtomobilih pravzaprav niti ni najbolj pomemben del potepa, pravi užitek je v resnici pot do njega. Zato nima smisla, da bi jo krajšali. Prej bi si želeli, da se nikdar ne konča.

Po prvem šarmiranju po ulicah Ljubljane in uvodnih pospeških na avtocesti smo z nje zavili že na Vrhniki, izvedli prvo menjavo avtomobilov in že zarohneli prek Kačjih rid, ovinkih, kjer se lahko resnično prepustite vožnji. Toliko bolj, če je flota opremljena z radijskimi postajami, prek katere prvo vozilo opozori na morebitne bližajoče se motoriste, na katere moramo biti v tem delu leta še posebej pozorni. Avtomobile smo vozniki med seboj še enkrat zamenjali v Postojni in na Črnem Kalu, med postanki posneli desetine selfiejev, vozniki cabria so si popravili razmršene pričeske in pot smo že nadaljevali proti morju. Po dveh urah norega roadtripa smo prispeli do Kopra, pogosto spregledanega obalnega mesta, ki ponuja veliko več kot le pristanišče in krožišča, kjer se tudi Ljubljančani prepogosto izgubijo. Priznamo.

Več o tem, kaj imenitnega še lahko počnete v Kopru, preberite TUKAJ.

Mi smo se zapeljali pod koprskimi palmami, parkirali ob pristanišču, se oglasili v MINI Cubu, kjer si lahko ogledate vintage model legendarnega malčka, ki je danes precej odrasel in preverite, kaj novega ustvarjajo. In kam na kosilo? V Kopru se je pred kratkim tik ob morju odprla nova restavracija Savor, ki je kulinarično letvico postavila precej visoko. Okrepčali smo se potovanju primerno, vsrkali morske sončne žarke in vonj soli, prisluhnili krikom galebov in se vrnili k zvoku, ki nam je še ljubši – ogretim motorjem naših konjičkov, ki so nas v slogu pripeljali nazaj v kotlino. Do prihodnjič!

Foto: Žiga Intihar

 

PREBERITE ŠE:

KOPER: Na Odprto kuhno, razgled z zvonika in sončni zahod

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.