11 trikov letalskega osebja, ki bo olajšalo tvoj naslednji let

Skoraj vsako potovanje se prične na letališču in tamkajšnji nepredvidljivi zapleti lahko kaj hitro pokvarijo njegovo nadaljevanje. V resnici pa se veliki večini neprijetnih situacij lahko izognemo. Če pred potovanjem pomislimo nanje. Stevardese in drugi uslužbenci letališča so portalu Insider zaupali enajst trikov, ki bodo olajšali tvoj naslednji let in preprečili morebitne letališke nevšečnosti.

Preberi več

10 stvari, ki jih moraš urediti, preden odpotuješ

Velikokrat se tako veselimo potovanja, da na nujne obveznosti kar pozabimo, zaradi njih pa se kasneje lahko kaj hitro znajdemo v škripcih. Da bi se v prihodnje izognil neprijetnim situacijam, ki jih prinese nepremišljenost, pred naslednjim potovanjem, obvezno preveri spodnjo lestvico desetih stvari, ki jih moraš nujno urediti, preden odpotuješ.

#1 Preveri veljavnost osebnih dokumentov

Bodisi potuješ z osebno izkaznico ali potnim listom, z neveljavnim dokumentom ne boš prišel daleč. Zato vsaj nekaj dni pred začetkom dopusta preveri datum veljavnosti – tako boš lahko v primeru, da se življenjska doba tvojega dokumenta izteka, še pravočasno lahko uredil novega.

#2 Preveri pogoje svoje bančne kartice

V tujini seveda ne želiš ostati brez denarja, zato pred odhodom preveri pogoje uporabe svoje bančne kartice. Morda ti prav pride tudi povečanje limita.

#3 Kupi adapter

Preden potuješ v novo državo, preveri, kakšne tamkajšnje vtičnice in še pred odhodom kupi adapter, če je to potrebno.

#4 O daljšem potovanju moraš obvestiti svojo banko

Bančne kartice se kaj hitro znajdejo v napačnih rokah, zato ima večina bank urejenih kar nekaj varovalk, ki preprečujejo krajo. Ena izmed njih je tudi blokada kartice v tujini. Da se izogneš zagati, je dobro, da o svojem potovanju predhodno obvestiš svojega bančnika.

Vandraj nasvet // Prav tako se pozanimaj, kako je najbolj ugodno priti do denarja, so to bankomati ali morda menjalnica? Bankomati so zagotovo najbolj priročni, a pozanimaj se, kakšen je menjalni tečaj.

#5 Na svoje elektronske naprave naloži glasbo, filme in knjige

Če je pred tabo dolga pot, ti bodo prav prišle slušalke z dobro glasbo ter kakšen film, ki ti bo skrajšal čas poleta.

Preberi še: Popotniška zavarovanja od A do Ž

#6 Plačaj položnice

Če potuješ za dlje časa, se lahko zgodi, da pozabiš plačati kakšno položnico. Da ti med potjo ne bi izklopili telefona ali da se ne vrneš v stanovanje brez interneta, pred odhodom plačaj položnice ali načrtuj samodejno plačilo.

#7 Preveri možnosti svojega mobilnega operaterja

V Evropski uniji so pred kratkim začeli delovati novi pogoji porabe mobilnih podatkov, ki ti omogočajo rabo interneta tudi v tujini. O takšnih in drugačnih možnostih in paketih se je pred potovanjem dobro posvetovati s svojim mobilnim operaterjem, s tem pa se boš izognil tudi morebitnim visokim položnicam, ki bi jih povzročila nevednost.

Vandraj nasvet // V državah izven Eu ti priporočamo, sploh, če boš tam ostal dalj časa, da si kupiš tamkajšnjo predplačniško sim kartico in brezskrbno uporabljaš dostop do interneta.

#8 Preveri vremensko napoved

Sliši se klišejsko, a dobro je vedeti, kakšno vreme lahko pričakuješ. Preventivno pa s seboj zapakiraj tudi kakšno toplo oblačilo in pelerino za enkratno uporabo.

Preberi še: Seznam stvari, ki jih potrebuješ za backpackersko potovanje po Aziji

#9 Naroči sosedu, naj pazi tvoje domovanje

To seveda ne pomeni, da mora stati pred tvojimi vhodnimi vrati, a dobro je, če ti vsakih nekaj dni izprazni nabiralnik ter preveri okna in vrata.

Vandraj nasvet // Se zavedaš, da z nenehnimi deljenjem fotografij na družabnih omrežjih morebitnim vlomilcem zlahka pokažeš, da te ni doma? Sploh, če je tvoj profil javno dostopen.

#10 Ne pozabi na pisalo

Pisalo je tista potrebščina, na katero velikokrat pozabimo, čeprav nam marsikdaj pride prav. Torej, v prihodnje – ne pozabi na pisalo in kakšno beležko.

Povzeto po Huffington postu.  

Foto: Pexles

Pet nasvetov, kako leteti manj stresno

Čeprav letenje smatramo za najbolj udoben način potovanja, se velikokrat izkaže, da je celoten proces potovanja z letalom precej utrudljiv. Težki kovčki, izgubljene letalske vozovnice, check in, turbolenca… Kaj hitro lahko postanemo precej živčni, zato smo pripravili pet nasvetov, ki bodo naslednji let nekoliko olajšali in potovanje naredili manj stresno.

#1 Za letenje si vzemi celoten dan dopusta

Tudi če tvoj let traja le dve uri, boš v resnici potoval precej dlje. Letu moraš namreč prišteti pot do letališča, čakanje v vrsti za vkrcanje, pregled prtljage… Na cilj boš gotovo prispel precej utrujen, zato si za pot do izbrane destinacije vzemi celoten dan in si po letu nekoliko spočij.

#2 Uporabi letališki longue

Potniki z vozovnicami višjega razreda ter potniki z nekaterimi karticami ugodnosti lahko v letališko longue cono vstopijo brezplačno, če pa moraš tudi ti na letališču čakati dlje časa, lahko kljub temu uporabiš prostore za počitek, seveda z določenim doplačilom. Ponavadi cena za dan v longueu znaša nekaj manj kot 50 evrov, v vstopnino pa je vključena tudi hrana in pijača, ki si jo lahko tam postrežeš, medtem, ko udobno čakaš na svoj let.

#3 Spočij si v letališkem hotelu

Če moraš na let čakati čez noč in potrebuješ prenočišče, boš najudobneje prenočil v letališkem hotelu. Morda se ti bo cena nočitve zdela malce za soljena, a če poiščeš hotel izven letališča in za prevoz do tja uporabiš letališki taksi, boš za nastanitev skupaj plačal enako ali celo več, pri tem pa zgubil tudi veliko časa in živcev.

Preberi še: Tri skrivnosti nakupovanja cenejših letalskih vozovnic

#4 Udobno se namesti in zaspi

Ko se vkrcaš na letalo, poišči čim bolj udobno pozicijo in poskusi zaspati. Če imaš težave z živčnostjo, poskusi z branjem knjige, ki te bo gotovo sprostila, ali pa si na ušesa nadeni slušalke s pomirjujočo glasbo. Ko boš zaprl oči, te bo enakomerno vibriranje letalskega motorja gotovo zazibalo v sladke sanje. In brez skrbi, ob pristanku te bodo stevardese zagotovo zbudile.

#5 Letalsko vozovnico si natisni doma ter jo skupaj s potnim listom pospravi v potovalno denarnico

Medtem, ko panično tekaš po letališču in iščeš pravo številko terminala, se kaj hitro zgodi, da založiš katerega izmed pomembnih dokumentov, ki jih potrebuješ za letenje. Zato je najbolj praktično, da si pred potovanjem omisliš potovalno denarnico, kjer boš lahko hranil potni list, denar ter letalsko karto – na enem mestu.

Preberi še: Zakaj z nizkocenovnimi prevozniki lahko letimo tako poceni?

Foto: Shutterstock, Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.