7 glasbenih festivalov, ki jih letos ne smeš zamuditi

Z majem se začenja tudi sezona open air dogodkov in medtem, ko je Coachella na ameriškem kontinentu že izzvenela, se v Evropi počasi pripravljajo prizorišča za glasbene spektakle. Katerih festivalov letos nikakor ne smeš zamuditi? Da bo odločitev, katero festivalsko vstopnico kupiti, lažja, smo zate pripravili seznam bližnjih in bolj oddaljenih festivalov ter glavna imena bogatih line upov, ki jih obljubljajo.

#1 Sea Star festival, Umag, Hrvaška

Komaj čakaš poletje? V Umagu se prične že maja! Ekipa, ki že leta več kot uspešno realizira festival EXIT, letos namreč prihaja tudi na Hrvaško. V njihovi režiji se bo med 26. in 27. majem odvil festival Sea Star festival, kjer bo na šestih odrih nastopilo več kot 70 glasbenih izvajalcev, med katerimi ne bodo manjkali The Prodigy, Fat Boy Slim, Dubioza Kolektiv in drugi.

Vandraj priporoča//Poišči ugodno nastanitev za čas festivala v Umagu!

#2 INmusic, Zagreb, Hrvaška

Letos se bo na zagrebškem Jarunu odvila že dvanajsta epizoda festivala InMusic, ki letos že tradicionalno obljublja zveneča imena svetovne glasbene scene. Tokrat nas bodo med 19. in 21. junijem navduševali Kings of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Kasabian, Michael Kiwanuka, Flogging Molly in drugi. Vstopnice so na voljo že za 60 evrov in ker gredo za med, si nikakor ne privošči, da se razprodajo!

Vandraj priporoča// Hotelska nočitev z zajtrkom za dve osebi v času festivala le 43 evrov!

#3 Primavera Sound, Barcelona, Španija

Med 31. majem in 4. junijem se lahko udeležiš festivala Primavera Sound, ki te bo gotovo navdušil z norim ambientom, toplim podnebjem in hudim line upom. Naj omenimo samo The XX, Francka Oceana, Arcade Fire, Bon Iver… Si že prepričan? Ne odlašaj z nakupom, vstopnice najdeš tukaj.

#4 Fresh Island, Pag, Hrvaška

Od 11. do 13. julija se bo letos že šestič zabavalo v paških Zrćah na festivalu Fresh Island, kamor prihajajo zveneča imena rap, trap in R’n’B scene. Gostovali bodo Rae Sremmurd, Young Thug, Sean Paul, French Montana in mnogi drugi, tridnevne vstopnice za prebivalce ozemlja bivše Jugoslavije pa so na voljo že za 45 evrov!

Vandraj priporoča// Najemi apartma za celo družbo v Novalji kar 52% ceneje!

#5 Glastonbury, Bristol, Velika Britanija

Eden največjih festivalov v Evropi velja za britansko različico Coachelle, karte za petdnevni festival, ki se letos prične 21. junija, pa se vsako leto razprodajo v nekaj tednih. Letošnja edicija se ponaša z bogatim line upom, na katerem ne manjka zvenečih imen glasbenega sveta, med drugim bodo v bližini Bristola letos odzvanjali Radiohead, Ed Sheeran, Foo Fighters in drugi.

#6 Sziget, Budimpešta, Madžarska

Festival ob Donavi bo letos gostil izvajalce kot so Flume, Rita Ora, Wiz Khalifa, Alt-J in drugi. Celoten line up si lahko ogledaš tukaj, kjer si lahko zagotoviš tudi festivalsko vstopnico za celotno dogajanje med 9. in 16. avgustom.

Vandraj priporoča// Hotel v Budimpešti kar 50% ceneje!

#7 Openair Frauenfeld, Frauenfeld, Švica

The Weeknd, Travis Scott, Nas, G-Eazy – to so le nekatera izmed zvenečih imen, ki bodo med 6. in 8. julijem nastopili na švicarskem glasbenem festivalu Frauenfeld. Več o festivalu si lahko prebereš tukaj.

Foto: arhiv festivalov, Shutterstock

Izbira bo težka! Ptuj vabi s tremi festivali

Na Ptuju bodo to poletje trije festivali, zaradi katerih je vredno razmisliti o obisku najstarejšega slovenskega mesta. Poletje na Ptuju bo namreč vroče, ne le zaradi stopinj, temveč tudi dogajanja. Med srednjeveškimi stavbami in rimskimi spomeniki se odvijajo trije mednarodno uveljavljeni festivali in mnogi drugi glasbeni dogodki. Ptuj je to poletje vrelišče kulturnega dogajanja.

Glede na zanimanje lahko izbereš sebi najljubši razlog za obisk Ptuja:

Festival sodobne umetnosti Art Stays – še do 16. julija
Mednarodni glasbeni festival Arsana – 22. – 30. julij
Dneve poezije in vina – 24. – 27. avgust

ptuj_shutterstock_253818919

Kaj si lahko obetate od poletja z besedami organizatorjev

»Trgi in stavbe najstarejšega slovenskega mesta bodo tudi letos prizorišče razstav, performansov, delavnic, koncertov, kino projekcij in drugih dogodkov z najaktualnejšo mednarodno produkcijo sodobne, predvsem vizualne umetnosti. Ljubiteljem umetnosti to poletje na Ptuju torej zagotovo ne bo dolgčas. Ne zamudite,« vabi Jernej Forbici, umetniški vodja festivala sodobne umetnosti Art Stays.

Umetniški direktor glasbenega festivala Arsana Mladen Delin obljublja, da se bo Ptuj prelevil v glasbeno metropolo. »Čudovita dvorišča, trgi in dvorane najstarejšega slovenskega mesta, se spremenijo v poletno glasbeno metropolo, ki privablja umetnike in občinstvo iz vseh koncev sveta in postaja vrelec ustvarjalnosti in inkubator novih mednarodnih idej in projektov«

Ljubitelji poezije pa se zagotovo strinjajo z vodjem festivala Dnevi poezije in vina Alešem Štegerjem, ki pravi, da ni lepšega kot sedeti na trgu najstarejšega slovenskega mesta s kozarcem vina v roki. »In se na pozni avgustovski večer prepustiti poeziji, ki ti jo šepeta pesnik sam.« Bo držalo, kajne?

Zato že danes premisli, kaj si želiš videti in s čim nahraniti svojo dušo. Če bi ob tem poskrbel še za svoje telo in ga sprostil na najboljši možen način, pa preveri ponudbo Grand hotela Primus, kjer te bodo razvajali iz vseh strani.

grand_hotel_primus

Kam se odpraviti v čudovitem maju

»Če boste za potovanje izbrali mesec maj, vas bo zadovoljstvo spremljalo na vsakem koraku,« zatrjuje Lonely Planet, ki je pripravil listo predlogov za majske potepe. Še posebno za navdušence nad novimi kulturami in antičnimi mesti.

Obiščite antično svileno pot v Bukhari

Pozna pomlad je idealen čas za obisk Uzbekistana. Belo in ledeno zimo nadomestijo cvetoči tulipani in drevesa obtežena z marelicami, orehi in pistacijami. Bazarji po dolgi zimi oživijo in prodajalci še bolj okrasijo ozke uličice s pisanimi začimbami ter svilo.

Bukhara, mesto v osrčju Uzbekistana, je velikokrat zaznamovano kot eno najsvetejših mest v Centralni Aziji. V času 9. in 10. stoletja je predstavljalo središče filozofije, religije in poezije. Vsako leto v maju se Bukhara ponaša s festivalom – Silk and Spices Festival, ki slavi tradicijo uzbekistanske kulture in umetnosti. Staro mestno jedro preplavijo glasbeniki in plesni nastopi. Na ulicah Bukhare, ki postanejo zavite v tančico srednjeveškega duha, so predstavljene obrti kot so izdelovanja keramike in nakita. Da o bazarju sploh ne govorimo.

Sončni spomladanski dan lahko doseže tudi 30 stopinj, ampak v mestu se vedno najde kakšen kotiček za oddih. Morda ena najstarejših mošej v Centralni Aziji ali mogočno obzidje iz 5. stoletja. Vendar, ko noge postanejo utrujene, okupirajte mizo na strešni terasi Minzife. Očarala vas ne bo le večerja, temveč tudi pogled na značilne z modrimi ploščicami okrašene kupole, ki se dvigajo v nebo.

uzbekistan_shutterstock_107073344

Pridružite se slavju v norveškem Bergnu

Obiščite norveško mestece Bergen v maju in priča boste mescu praznovanj. 17. maja se Norvežani zberejo, da proslavijo Dan ustave. Na ta slavnosten in vesel dan se s prijatelji in družinami podajo na ulice, oblečene v nacionalne kostume bunader. Z norveško zastavo v roki praznujejo njihovo samostojnost, občudujejo parade in drug drugega zasipavajo z voščili.

Kljub temu, da na ta dan potekajo proslave in festivali po vsej državi, pa je doživetje še bolj posebno, če ga doživite prav v Bergenu. Mesto je namreč z lesenimi hiškami v pristanišču, ki dajejo poseben videz, pod Unescovo zaščito. Po sladolednem priboljšku ali z okusom po vafljih, se lahko popeljete na goro Fløyen, od koder se razprostira razgled na celotno mesto.

Sicer pa se 25. maja v Bergenu prične mednarodni festival umetnosti. V dveh tednih se bodo na prizorišču zvrstili številni dogodki zapolnjeni z glasbo, plesom, opero, gledališčem in vizualno umetnostjo.

bergen_shutterstock_299211620

Naj vas očara spiritualna glasba v Fezu

Maj je vsekakor najprimernejši čas za obisk Maroka. Letošnji maj pa prav tako sovpada z festivalom – Fez Festival of World Sacred Music, ki povezuje vse kreativne duše iz vsega sveta.

Ravno v teh dneh so se v Fezu, mestu z 1200 let zgodovine, zbrali glasbeniki, umetniki in intelektualci iz vsega sveta. Njihov namen je, da  mesto napolnejo z glasbo, spiritualnostjo in umetnostjo. Festival poganja misel, da glasba lahko zdravi svet in podre ovire, ki so med nami.

Vsak večer se koncerti priznanih mednarodnih glasbenikov odvijajo na dvorišču palače Bab al Makina iz 14. stoletja. Tudi na drugih prizoriščih v mestu potekajo še ostali dogodki vezani na sam festival.

fez_shutterstock_66236014

Zavijte v Vojvodino

Severni del Srbije, nam bolj znan pod imenom Vojvodina, so lahko sanje za vsakega miru željnega popotnika. Vojvodino je najbolje raziskovati z avtomobilom ali s kolesom po kolesarski poti ob Donavi, ki včasih skrene med  sončnična polja. Alternativa je gostoljubnost Novega Sada, ki je odlična lokacija in izhodišče za lagodne enodnevne izlete. Obiščite podeželje in doživite salaše, stare dvorce, popeljite se s kočijo, okrepčajte se z ribo, med tem ko vam bo na uho igrala lutnja v čardi.

Spoznajte dediščino in zgodovino Vojvodine vse od prihoda Rimljanov pa vse do avstro-ogrskih časov v Subotici. Preizkusite svoje spretnosti jezdenja v 240 let stari kobilarni Zobnatica ali se podajte v ribiške in ptičje vode na območju redkih mokrišč naravnega rezervata Carska Bara. Ali pa preprosto preživite dan v vinogradih in samostanih posejanih na gričih Fruške Gore. Možnosti so neskončne, kakor je neskončen pogled na ravnine panonske ravnice.

novi_sad_shutterstock_328583132

Poiščite si svoj festival v Chicagu

V mesecu maju so v Chicagu vsi polni pričakovanja in vznemirjenja, saj je poletje pred vrati.  Otresajo se plasti zimskih flanel in flisa. Množice se zgrinjajo na odprtih prostorih, kjer se odvijajo festivali in na veliko srkajo še tako potreben vitamin D.

Festival piva – The Chicago Beer Classic, se bo odvijal ta konec tedna. Na Soldier Fieldu se bodo predstavili novi in lokalni varilci piva. Manjkala ne bo niti ogrlica iz prest, ki se k pivu najbolje poda.

Konec maja, ma Summer Camp glasbenem festivalu se bo v treh dneh zvrstilo 100 nastopajočih. Ljubitelji filma, boste lahko polnili vitrine prizorov na filmskem festivalu – Chicago Critics Film Festival. In vsi smeha željni se boste lahko nasmejali improvizatorjem – The Chicago Improv Festival. Mesec maj se v Chicagu konča ponovno s smehom z festivalom komedije – Annual Comedy Festival. Pravijo, da je smeh pol zdravja. Vsekakor je Chicago pravšnjo mesto, ki vas bo v mesecu maju pozdravilo z veliko smeha.

chicago_shutterstock_83783248

Maj je tu in z njim prijetni spomladanski dnevi, ki so v ljudeh naselili več igrivosti in sončne norčavosti. Marsikdo že danes premišljuje, kam bo pobegnil. Morda pa se je kakšna ideja že porodila.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.