To so največja jesenska praznovanja po svetu

Različne države in kulture praznujejo jesen na svoj unikaten način. Preberite si, katera so največja jesenska praznovanja in jih dodajte na seznam želja za naslednja potovanja.

Oktoberfest – Munchen, Nemčija

Čeprav letos Oktoberfest ponovno odpade, upamo, da je to zadnjič. Oktoberfest je največji praznik piva na svetu. Dogodi se med poznim septembrom in zgodnji oktobrom. Festival poteka po celi Nemčiji, a največji dogodek se odvije v Munchnu. To je praznovanje na katerem se spije veliko piva in poje veliko dobre hrane, dogajanje pa dopolnijo nastopi glasbenikov, športna tekmovanja in karaoke. Nujno dodajte na svoj bucket list za jesenska praznovanja, če imate radi pivo in druženje ob glasbi.

Dia de los muertos (dan mrtvih) – Mehika

1. novembra je tako kot pri nas tudi v Mehiki dan mrtvih. A njihovo praznovanje se od našega precej razlikuje. Pisano praznovanje v maskah, s številnimi paradami in zabavami, traja kar dva dneva. Za vsem živahnim dogajanjem pa bistvo ostaja enako: spominjanje preminulih. Oblečeni v tradicionalne maske se ljudje z družinami odpravijo na pokopališča, kjer prižigajo sveče na grobovih svojih bližnjih.

Praznovanje popestrijo čudovite dekoracije in maske okostnjaka Catrine, simbola dneva mrvih. Obisk Mehike v času Dia de los muertos je nepozabna izkušnja.

Diwali – Indija

Petdnevni praznik luči Diwali praznujejo Sikhi, Jaini, Hindujci in nekateri Budisti. Praznik predstavlja zmago luči nad temo oz. zmago dobrega nad zlim. Festival poteka v novembru, po celi Indiji, in predstavlja najsvetlejšega med vsemi prazniki. V tem času prižigajo svečke v glinenih posodicah in pripravljajo različne cvetlične aranžmaje. Čeprav vsaka od ver praznik praznuje malo drugače, je vsem skupno, da se enkrat v tem času zberejo ob družinskem obroku, spremljajo ognjemet, pripravijo različne razsvetljave in pojejo veliko sladkih dobrot. Praznik velja za enega najbolj čarobnih.

Lunin festival – Kitajska

Lunin festival, festival Mooncake ali festival srednje jeseni praznujejo na Kitajskem, na petnajsti dan osmega meseca luninega koledarja, ko je luna na najvišji svetilnosti. To je polna luna med septembrom in oktobrom. Festival, na katerem, podobno kot pri Diwaliju, v večjih mestih poskrbijo za posebne razsvetljave, traja tri dni. Družine se zberejo, nikakor pa ne smejo manjkati kolački Mooncakes, ki se jejo samo ob tej priložnosti. Mnogi verjamejo, da je to obdobje, ki prinaša veliko sreče.

Loy Krathong – Tajska

Loy Krathog ali festival lantern je eden izmed najbolj spektakularnih festivalov na svetu. Ob polni luni v 12. mesecu po tajskem luninem koledarju (ponavadi v novembru) v nebo ali v reke izpustijo prižgane lanterne. Te simbolizirajo nove začetke, ljudje pa si ob tem zaželijo veliko sreče in obilja. Vsi turisti, ki Tajsko obiščejo v tem času (še posebej lepo je v Chiang Maiu), so vabljeni, da tudi sami prisostvujejo dogodku in v zrak ali reko izpustijo svoje lanterne.

Nuit Blanche (bela noč) – Pariz, Francija

Bela noč v Parizu je unikaten jesenski festival, ki praznuje umetnost. Običajno v začetku oktobra Pariz za eno noč odpre svoje muzeje, galerije in druga kulturna prizorišča. Obiskovalci lahko brezplačno prisostvujejo na posebnih dogodkih, predstavah in koncertih po celem mestu. To je idealen čas za raziskovanje nočnega Pariza. Celo noč je na voljo javni prevoz. Obvezen obisk za vse, ki obožujejo umetnost in kulturo.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 6 jesenskih slovenskih festivalov, ki jih ne smete zamuditi

6 jesenskih slovenskih festivalov, ki jih ne smete zamuditi

Jesen v Sloveniji je polna čudovitih festivalov. Ker so lansko leto odpadli, jih letos še bolj komaj čakamo! To je 6 jesenskih slovenskih festivalov, ki jih ne smete zamuditi.

1. Razstava buč v Mozirskem gaju (do 10. oktobra!)

Velika jesenska razstava buč in cvetja v Mozirskem gaju bo potekala do 10. oktobra. Čeprav so tekmovanje za najtežjo bučo že izvedli, šla je v roke Janka Lovšeta iz okolice Trebnjega, bo razstava na ogled še en teden. Lovše je z letošnjo bučo presegel svoj lanskoletni rekord. Letos je namreč njegova buča po uradnih podatkih tehtala kar 719 kg. Na razstavi boste lahko videli tudi najdaljšo in najlepšo bučo. Sprehod po jesenskem Mozirskem gaju, med bučami in toplimi barvami dreves, je eden od najbolj slikovitih. To je tisti od slovenskih festivalov, s katerega boste prišli z najlepšimi fotografijami.

2. Martinovanje na Krasu (5.-14. november)

Martinovanje na Krasu poskrbi za zabavo, kulinarično razvajanje ter seveda pokušino kraških vin. Med odprtimi kletmi je organiziranim prevoz z avtobusi “skoči gor – skoči dol”. Okušanje mladega vina in odlične kraške jedi očarajo vsakega obiskovalca te edinstvene kulinarične prireditve. Bogato martinovo kulinarično ponudbo boste našli na številnih kmetijah vzdolž Kraške vinske ceste, zanimiv program pa vas pričaka tudi v Sežani in Štanjelu. To je tisti od slovenskih festivalov, za katerega si rezervirajte tudi nočitev.

3. Festival slovenskega filma (12.-17. oktober)

Festival slovenskega filma je pregled nove avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in ustvarjalce. Je vsakoletno srečanje, na katerem se v šestih zaporednih dneh odvrti sveža produkcija igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih, celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov. Po projekcijah se ob prisotnosti številnih filmskih ustvarjalcev zvrstijo novinarske konference in pogovori o filmih. Na festival so povabljeni različni gostje iz Slovenije in tujine, prav tako pa je poskrbljeno za sprostitev, saj je festival namenjen tudi neformalnemu druženju, ki je pomemben vir pretoka informacij tako med filmskimi ustvarjalci kot tudi ostalo javnostjo.

4. Ljubljanska vinska pot (13. november)

V soboto, 13. novembra, bo ulice in trge v stari Ljubljani preplavilo največje slovensko Martinovanje. Na festivalu se predstavi več kot 100 vinarjev in kulinaričnih ponudnikov, na voljo pa je več kot 450 vinskih vzorcev iz vseh vinorodnih regij Slovenije. Organizatorji vabijo: “Ker so slovenska vina zaradi svoje pestrosti in kakovosti deležna velike pozornosti, vas tudi letos vabimo, da nas obiščete in se prepustite vonju in okusu te plemenite kapljice, potrdite stara spoznanja in odkrijete kaj novega.”

5. Okusi Radol’ce (november)

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra. Okusi Radol’ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje. Vključene gostilne prepoznate po napisu na vhodih, lokalne jedi pa so v jedilnih listih označene s stilizirano radolško čebelico. Izkušnja bo še posebej zanimiva, če se v Radovljico odpravite kar z vlakom.

6. Slovenski knjižni sejem (23.-28. november)

Jeseni ni brez udobne odeje, toplega napitka in dobre knjige! Med 23. in 28. novembrom bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 37. Slovenski knjižni sejem. Slovenski knjižni sejem je vsakoletni sejem, na katerem se predstavljajo slovenski knjižni založniki. Za sejem pripravijo posebne popuste, prodajni program pa spremlja bogat kulturni program za otroke, mladostnike in odrasle. Koncerti, predstave, delavnice, okrogle mize, pogovori s strokovnjaki… komaj čakamo letošnji program!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 stvari, ki jih morate doživeti v Sloveniji še to jesen

7 glasbenih festivalov, ki jih letos ne smeš zamuditi

Z majem se začenja tudi sezona open air dogodkov in medtem, ko je Coachella na ameriškem kontinentu že izzvenela, se v Evropi počasi pripravljajo prizorišča za glasbene spektakle. Katerih festivalov letos nikakor ne smeš zamuditi? Da bo odločitev, katero festivalsko vstopnico kupiti, lažja, smo zate pripravili seznam bližnjih in bolj oddaljenih festivalov ter glavna imena bogatih line upov, ki jih obljubljajo.

#1 Sea Star festival, Umag, Hrvaška

Komaj čakaš poletje? V Umagu se prične že maja! Ekipa, ki že leta več kot uspešno realizira festival EXIT, letos namreč prihaja tudi na Hrvaško. V njihovi režiji se bo med 26. in 27. majem odvil festival Sea Star festival, kjer bo na šestih odrih nastopilo več kot 70 glasbenih izvajalcev, med katerimi ne bodo manjkali The Prodigy, Fat Boy Slim, Dubioza Kolektiv in drugi.

Vandraj priporoča//Poišči ugodno nastanitev za čas festivala v Umagu!

#2 INmusic, Zagreb, Hrvaška

Letos se bo na zagrebškem Jarunu odvila že dvanajsta epizoda festivala InMusic, ki letos že tradicionalno obljublja zveneča imena svetovne glasbene scene. Tokrat nas bodo med 19. in 21. junijem navduševali Kings of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Kasabian, Michael Kiwanuka, Flogging Molly in drugi. Vstopnice so na voljo že za 60 evrov in ker gredo za med, si nikakor ne privošči, da se razprodajo!

Vandraj priporoča// Hotelska nočitev z zajtrkom za dve osebi v času festivala le 43 evrov!

#3 Primavera Sound, Barcelona, Španija

Med 31. majem in 4. junijem se lahko udeležiš festivala Primavera Sound, ki te bo gotovo navdušil z norim ambientom, toplim podnebjem in hudim line upom. Naj omenimo samo The XX, Francka Oceana, Arcade Fire, Bon Iver… Si že prepričan? Ne odlašaj z nakupom, vstopnice najdeš tukaj.

#4 Fresh Island, Pag, Hrvaška

Od 11. do 13. julija se bo letos že šestič zabavalo v paških Zrćah na festivalu Fresh Island, kamor prihajajo zveneča imena rap, trap in R’n’B scene. Gostovali bodo Rae Sremmurd, Young Thug, Sean Paul, French Montana in mnogi drugi, tridnevne vstopnice za prebivalce ozemlja bivše Jugoslavije pa so na voljo že za 45 evrov!

Vandraj priporoča// Najemi apartma za celo družbo v Novalji kar 52% ceneje!

#5 Glastonbury, Bristol, Velika Britanija

Eden največjih festivalov v Evropi velja za britansko različico Coachelle, karte za petdnevni festival, ki se letos prične 21. junija, pa se vsako leto razprodajo v nekaj tednih. Letošnja edicija se ponaša z bogatim line upom, na katerem ne manjka zvenečih imen glasbenega sveta, med drugim bodo v bližini Bristola letos odzvanjali Radiohead, Ed Sheeran, Foo Fighters in drugi.

#6 Sziget, Budimpešta, Madžarska

Festival ob Donavi bo letos gostil izvajalce kot so Flume, Rita Ora, Wiz Khalifa, Alt-J in drugi. Celoten line up si lahko ogledaš tukaj, kjer si lahko zagotoviš tudi festivalsko vstopnico za celotno dogajanje med 9. in 16. avgustom.

Vandraj priporoča// Hotel v Budimpešti kar 50% ceneje!

#7 Openair Frauenfeld, Frauenfeld, Švica

The Weeknd, Travis Scott, Nas, G-Eazy – to so le nekatera izmed zvenečih imen, ki bodo med 6. in 8. julijem nastopili na švicarskem glasbenem festivalu Frauenfeld. Več o festivalu si lahko prebereš tukaj.

Foto: arhiv festivalov, Shutterstock

Izbira bo težka! Ptuj vabi s tremi festivali

Na Ptuju bodo to poletje trije festivali, zaradi katerih je vredno razmisliti o obisku najstarejšega slovenskega mesta. Poletje na Ptuju bo namreč vroče, ne le zaradi stopinj, temveč tudi dogajanja. Med srednjeveškimi stavbami in rimskimi spomeniki se odvijajo trije mednarodno uveljavljeni festivali in mnogi drugi glasbeni dogodki. Ptuj je to poletje vrelišče kulturnega dogajanja.

Glede na zanimanje lahko izbereš sebi najljubši razlog za obisk Ptuja:

Festival sodobne umetnosti Art Stays – še do 16. julija
Mednarodni glasbeni festival Arsana – 22. – 30. julij
Dneve poezije in vina – 24. – 27. avgust

ptuj_shutterstock_253818919

Kaj si lahko obetate od poletja z besedami organizatorjev

»Trgi in stavbe najstarejšega slovenskega mesta bodo tudi letos prizorišče razstav, performansov, delavnic, koncertov, kino projekcij in drugih dogodkov z najaktualnejšo mednarodno produkcijo sodobne, predvsem vizualne umetnosti. Ljubiteljem umetnosti to poletje na Ptuju torej zagotovo ne bo dolgčas. Ne zamudite,« vabi Jernej Forbici, umetniški vodja festivala sodobne umetnosti Art Stays.

Umetniški direktor glasbenega festivala Arsana Mladen Delin obljublja, da se bo Ptuj prelevil v glasbeno metropolo. »Čudovita dvorišča, trgi in dvorane najstarejšega slovenskega mesta, se spremenijo v poletno glasbeno metropolo, ki privablja umetnike in občinstvo iz vseh koncev sveta in postaja vrelec ustvarjalnosti in inkubator novih mednarodnih idej in projektov«

Ljubitelji poezije pa se zagotovo strinjajo z vodjem festivala Dnevi poezije in vina Alešem Štegerjem, ki pravi, da ni lepšega kot sedeti na trgu najstarejšega slovenskega mesta s kozarcem vina v roki. »In se na pozni avgustovski večer prepustiti poeziji, ki ti jo šepeta pesnik sam.« Bo držalo, kajne?

Zato že danes premisli, kaj si želiš videti in s čim nahraniti svojo dušo. Če bi ob tem poskrbel še za svoje telo in ga sprostil na najboljši možen način, pa preveri ponudbo Grand hotela Primus, kjer te bodo razvajali iz vseh strani.

grand_hotel_primus

Kam se odpraviti v čudovitem maju

»Če boste za potovanje izbrali mesec maj, vas bo zadovoljstvo spremljalo na vsakem koraku,« zatrjuje Lonely Planet, ki je pripravil listo predlogov za majske potepe. Še posebno za navdušence nad novimi kulturami in antičnimi mesti.

Obiščite antično svileno pot v Bukhari

Pozna pomlad je idealen čas za obisk Uzbekistana. Belo in ledeno zimo nadomestijo cvetoči tulipani in drevesa obtežena z marelicami, orehi in pistacijami. Bazarji po dolgi zimi oživijo in prodajalci še bolj okrasijo ozke uličice s pisanimi začimbami ter svilo.

Bukhara, mesto v osrčju Uzbekistana, je velikokrat zaznamovano kot eno najsvetejših mest v Centralni Aziji. V času 9. in 10. stoletja je predstavljalo središče filozofije, religije in poezije. Vsako leto v maju se Bukhara ponaša s festivalom – Silk and Spices Festival, ki slavi tradicijo uzbekistanske kulture in umetnosti. Staro mestno jedro preplavijo glasbeniki in plesni nastopi. Na ulicah Bukhare, ki postanejo zavite v tančico srednjeveškega duha, so predstavljene obrti kot so izdelovanja keramike in nakita. Da o bazarju sploh ne govorimo.

Sončni spomladanski dan lahko doseže tudi 30 stopinj, ampak v mestu se vedno najde kakšen kotiček za oddih. Morda ena najstarejših mošej v Centralni Aziji ali mogočno obzidje iz 5. stoletja. Vendar, ko noge postanejo utrujene, okupirajte mizo na strešni terasi Minzife. Očarala vas ne bo le večerja, temveč tudi pogled na značilne z modrimi ploščicami okrašene kupole, ki se dvigajo v nebo.

uzbekistan_shutterstock_107073344

Pridružite se slavju v norveškem Bergnu

Obiščite norveško mestece Bergen v maju in priča boste mescu praznovanj. 17. maja se Norvežani zberejo, da proslavijo Dan ustave. Na ta slavnosten in vesel dan se s prijatelji in družinami podajo na ulice, oblečene v nacionalne kostume bunader. Z norveško zastavo v roki praznujejo njihovo samostojnost, občudujejo parade in drug drugega zasipavajo z voščili.

Kljub temu, da na ta dan potekajo proslave in festivali po vsej državi, pa je doživetje še bolj posebno, če ga doživite prav v Bergenu. Mesto je namreč z lesenimi hiškami v pristanišču, ki dajejo poseben videz, pod Unescovo zaščito. Po sladolednem priboljšku ali z okusom po vafljih, se lahko popeljete na goro Fløyen, od koder se razprostira razgled na celotno mesto.

Sicer pa se 25. maja v Bergenu prične mednarodni festival umetnosti. V dveh tednih se bodo na prizorišču zvrstili številni dogodki zapolnjeni z glasbo, plesom, opero, gledališčem in vizualno umetnostjo.

bergen_shutterstock_299211620

Naj vas očara spiritualna glasba v Fezu

Maj je vsekakor najprimernejši čas za obisk Maroka. Letošnji maj pa prav tako sovpada z festivalom – Fez Festival of World Sacred Music, ki povezuje vse kreativne duše iz vsega sveta.

Ravno v teh dneh so se v Fezu, mestu z 1200 let zgodovine, zbrali glasbeniki, umetniki in intelektualci iz vsega sveta. Njihov namen je, da  mesto napolnejo z glasbo, spiritualnostjo in umetnostjo. Festival poganja misel, da glasba lahko zdravi svet in podre ovire, ki so med nami.

Vsak večer se koncerti priznanih mednarodnih glasbenikov odvijajo na dvorišču palače Bab al Makina iz 14. stoletja. Tudi na drugih prizoriščih v mestu potekajo še ostali dogodki vezani na sam festival.

fez_shutterstock_66236014

Zavijte v Vojvodino

Severni del Srbije, nam bolj znan pod imenom Vojvodina, so lahko sanje za vsakega miru željnega popotnika. Vojvodino je najbolje raziskovati z avtomobilom ali s kolesom po kolesarski poti ob Donavi, ki včasih skrene med  sončnična polja. Alternativa je gostoljubnost Novega Sada, ki je odlična lokacija in izhodišče za lagodne enodnevne izlete. Obiščite podeželje in doživite salaše, stare dvorce, popeljite se s kočijo, okrepčajte se z ribo, med tem ko vam bo na uho igrala lutnja v čardi.

Spoznajte dediščino in zgodovino Vojvodine vse od prihoda Rimljanov pa vse do avstro-ogrskih časov v Subotici. Preizkusite svoje spretnosti jezdenja v 240 let stari kobilarni Zobnatica ali se podajte v ribiške in ptičje vode na območju redkih mokrišč naravnega rezervata Carska Bara. Ali pa preprosto preživite dan v vinogradih in samostanih posejanih na gričih Fruške Gore. Možnosti so neskončne, kakor je neskončen pogled na ravnine panonske ravnice.

novi_sad_shutterstock_328583132

Poiščite si svoj festival v Chicagu

V mesecu maju so v Chicagu vsi polni pričakovanja in vznemirjenja, saj je poletje pred vrati.  Otresajo se plasti zimskih flanel in flisa. Množice se zgrinjajo na odprtih prostorih, kjer se odvijajo festivali in na veliko srkajo še tako potreben vitamin D.

Festival piva – The Chicago Beer Classic, se bo odvijal ta konec tedna. Na Soldier Fieldu se bodo predstavili novi in lokalni varilci piva. Manjkala ne bo niti ogrlica iz prest, ki se k pivu najbolje poda.

Konec maja, ma Summer Camp glasbenem festivalu se bo v treh dneh zvrstilo 100 nastopajočih. Ljubitelji filma, boste lahko polnili vitrine prizorov na filmskem festivalu – Chicago Critics Film Festival. In vsi smeha željni se boste lahko nasmejali improvizatorjem – The Chicago Improv Festival. Mesec maj se v Chicagu konča ponovno s smehom z festivalom komedije – Annual Comedy Festival. Pravijo, da je smeh pol zdravja. Vsekakor je Chicago pravšnjo mesto, ki vas bo v mesecu maju pozdravilo z veliko smeha.

chicago_shutterstock_83783248

Maj je tu in z njim prijetni spomladanski dnevi, ki so v ljudeh naselili več igrivosti in sončne norčavosti. Marsikdo že danes premišljuje, kam bo pobegnil. Morda pa se je kakšna ideja že porodila.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.