Nova redna linija iz Zagreba do Kostarike

Si že od nekdaj želiš raziskati slovite lepote Kostarike? Kmalu bo tvoje potovanje tja lažje.

Letalski prevoznik KLM Royal Dutch Airlines z 31. oktobrom 2017 uvaja nove direktne povezave z glavnim mestom Kostarike – San Josejem iz Amsterdama. Turistično precej zaželeno destinacijo bodo tako bolje povezali z Evropo, redne linije pa bodo potekale v zimski sezoni – od novembra do marca.

Kako torej do Kostarike?

Najhitreje in najudobneje bomo potovali, če rezerviramo let iz Zagreba do Amsterdama, nato pa od tam pot nadaljujemo z letom proti San Joseju. Tako bomo za potovanje do rajskega koščka ameriške celine potrebovali prestopiti le enkrat, na cilju pa bomo v manj kot polovici dneva.

Letalske vozovnice za novo povezavo so že na voljo, dvakrat tedensko, torej, vsak torek in petek pa bomo tako lahko potovali z najnovejšim Boeingom 787-9 Dreamliner, ki nudi sedeže kar 294 potnikom, od tega je 219 mest namenjenih potnikom ekonomskega razreda.

In zakaj obiskati Kostariko?

Kostarika je obkrožena s Karibskim morjem in Tihim oceanom, ima bogato vulkansko zgodovino, ki se odraža v pestrem rastlinstvu in nekaterih še delujočih vulkanih. Nahaja se v tropskem pasu, torej lahko uživamo v tropskem podnebju, ki državo v zimski dobi oskrbuje z dežjem, v poletni dobi pa z visokimi temperaturami. Popotnike z vsega sveta privabljajo rajske plaže s turkizno vodo, belo mivko in neštetimi palmami, destinacija z malce več kot štirimi milijoni in pol prebivalci pa slovi tudi po bogatem živalskem svetu, saj je z več kot 500.000 vrstami ena izmed dvajsetih držav na svetu z največjo biodiverziteto.

Foto: Pixabay

Lenivska izkušnja v Kostariki

Blizu mesta San Jose v Kostariki se nahaja rezervat za lenivce, verjetno ena najprisčnejših ustanov na našem planetu. Posvečen je reševanju in rahibilitaciji lenivcev, ki so potrebni pomoči ter iskanju rešitev za izbolšanje njihovega zdravja in kvalitete življenja. V rezervatu preoučujejo tudi vedenje, življenski stil in fiziologijo teh nadvse luškanih bitij ter s pomočjo raziskav odkrivajo njihovo pomembno vlogo za okolje. Končni cilj je vrnitev rehabilitiranih lenivcev nazaj v naravo, zato v rezervatu izvajajo tudi raziskave na področju učenja malih lenivčkov, da bi ti osvojili dovolj veščin za samostojno življenje v divjini. Najboljše od vsega pa je, da rezervat lahko obiščeš, ko se boš mudil v Kostariki.

Dvoprsti ali troprsti?

Po gozdovih Kostarike se zelo počasi gibljeta dve različni vrsti lenivcev, manjši in večini bolj poznani Bradypus, z značilnim nasmeškom, ter večji, manj poznani triprsti lenivec z rjavim gobčkom ter svetlo dlako. Manjši od obeh ima roke dolge kar dvakrat toliko kot noge, kar mu omogoča lagodno premikanje med vejami, posebna zgradba vratu pa poskrbi, da kljub počasnosti učinkovito opazuje okolico. Obe vrsti sta izključno rastlinojedi, prehranjujeta se z listi, popki ter občasno tudi s sadjem. Kot si verjetno predstavljaš, lenivci večino svojega življenja preživijo na drevesih v visečem položaju in se prehranjujejo ali pa z umirjenim tempom raziskujejo svet. Razlog za počasen tempo se skriva v prebavi, lenivci imajo namreč med vsemi sesalci najpočnejši prebavni sistem, hrana po njem namreč potuje kar 15-30 dni.

V zakulisju zavetišča

Če se želiš podati v svet teh počasnih prisrčnežev, se lahko odpraviš na štiri ure trajajoč voden ogled v zakulisje reševanja ogroženih lenivcev. Med ogledom boš obiskal Slothpital – kliniko za lenivce, inkubatorje, v katerih so novorojeni mali lenivčki, malo šolo za rešene mladičke ter rehabilitacijski center z džungelskim poligonom za umirjeno lenivsko telovadbo. Za konec ogleda se s kanuji podaš na plovbo po reki, od koder lahko opazuješ bujno tropsko rastje ter nenavadne živalske vrste, po napornem dnevu pa se lahko odpočiješ kar na posesti rezervata v hotelu Buttercup Inn. Zaradi velikega zanimanja pa boš nočitev moral rezervirati kar dobro leto vnaprej.

Posvoji lenivca

V okviru rezervata je mogoča tudi simbolična posvojitev lenivca, donacija pri posvojitvi se namreč v celoti porabi za hrano ter ugodje enega izmed rešenih lenivcev, ob posvojitvi pa prejmeš še posvojitveni certifikat, plišastega lenivca, magnet ter kartice z zgodbami o reševanju nekaterih izmed lenivcev. Na svetovni dan zemlje, ki je potekal 22. aprila, je bilo mogoče z donacijo financirati tudi zasaditev mandljevih dreves, ki bodo nudila senco in preprečevala erozijo, njihovi listi pa so za lenivce prava poslastica.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.