Piran – mesto violine, umetnosti in čarovnije

Kdaj ste nazadnje obiskali Piran? Povsod je lepo, a doma je najlepše je pogosto slišan rek. Žal pa ga redkokdaj vzamemo dobesedno, še posebaj, ko govorimo o dopustu. Medtem, ko trumoma dopustujemo na hrvaških obalah, pozabljamo, da se na slovenski obali čisto na koncu piranskega polotoka skriva mesto. Mesto, ki je primerno tako za družine, kot tudi za romantičen oddih v dvoje.

Piran in njegova okolica ponujata mnogo vsega. Na Tartinijevem trgu je ob poletnih večerih dogajanje in živa glasba.  To lahko spremljate iz Mestne kavarne ob kozarcu penine ali pa kepici domačega sladoleda. Večerni sprehod skozi zavite uličice, ki te na trenutke ovijejo s tišino in prestavijo v drug čas, iz Tartinijevega trga pripeljejo na Prvomajski trg.

Tam je domača ribja restavracija Fritolin pri Cantini. Slovi po dobri hrani, lokalnem vinu, romantičnem ambientu in prijaznim kolektivom, ki ponudi pravo obalno izkušnjo. Idile tega trga se bo marsikdo spomnil iz slovenskega mladinskega filma Poletje v školjki. Pozno popoldan se lahko sprehodite do mestnega obzidja, s katerega lahko občudujete sončni zahod. Poleg idilične lepote je vredno razmisliti tudi o zgodovinski vrednosti mestnega obzidja. Sprehod je prijeten, saj je sprehajalna pot urejena in osvetljena. Na vrhu se ponuja razgled celotnega polotoka. Od 29. avgusta do 19. septembra tam poteka Festival obzidja, s koncerti ter umetniško razstavo. Na Punti stoji ena izmed najpomembnejših znamenitosti Pirana. Kamniti svetilnik, ki je s svojim ognjem kazal pot izgubljenim pomorščakom in ribičem, da so se lahko varno vračali v pristan.

Mesečev zaliv – za pobeg pred gnečo

Vse nas na trenutke zmoti gneča na plaži, kajne? Če se na piranski ali portoroški plaži počutite utesnjeno, se v Strunjanu nahaja Mesečev zaliv. Divja plaža, ki je hkrati tudi naravni rezervat, ponuja skrivališče na samem, stran od radovednih oči in gneče.

Zjutraj lahko na zdrav zajtrk in kavo s pogledom na morje zavijete v Cafinho, kasneje pa na sprehod in ogled cerkve sv. Jurija. Zgrajena je v beneško – renesančnem slogu, ki na grebenu polotoka stoji od leta 1595. Notranjost cerkve je ohranila baročni slog, posebna zanimivost pa so orgle, ki so delo beneškega mojsta Petra Nakića (Pietro Nacchini).

Tartanijev trg, Piran

Piran ima tudi muzeje in galerije

Ker je Piran zgodovinsko, kulturno in umetniško razgibano mesto, pri obisku ne gre pozabiti tudi na muzeje in galerije, ki jih Piran ponuja kar veliko. Za otroke (in odrasle) je zanimiv muzej Podvodnih aktivnosti in školjk, Pomorski muzej in Muzej solinarstva, ter tudi moderna umetnost, ki jo predstavlja Mestna galerija Piran in še mnogi drugi.

Piran je mesto, ki prinaša spomin na srednji vek, ohranja umetnost, kulturno dediščino in zabavo za vse generacije, si v naslednji dopustniški sezoni gotovo zasluži obisk.

PREBERITE ŠE: Bohinj in Piran na lestvici neverjetnih krajev v Evropi, za katere “nihče ne ve”

Bohinj in Piran na lestvici neverjetnih krajev v Evropi, za katere “nihče ne ve”

Tuji mediji o Sloveniji in njenih lepotah navadno pišejo precej začudeno, kot da za nas nikoli prej niso slišali, novo odkritje pa jim je nadvse všeč. Tokrat sta jih navdušila Bohinj in Piran.

Spletni medij Culture trip je objavil članek z naslovom “19 neverjetnih krajev v Evropi, za katere niste vedeli, da obstajajo” in v njem med drugimi izpostavil kar dve slovenski destinaciji: Bohinj in Piran.

Skriti dragulji: najboljši način raziskovanja Evrope

Slovenija se je tako uvrstila na še eno zanimivo lestvico. Portal velja za enega od najhitreje rastočih spletnih medijev s pisarnami v Londonu, New Yorku in Tel Avivu. Na mesec jih bere 20 milijonsko občinstvo. Na družbenih omrežjih pa jim sledi več kot 7 milijonov sledilcev. V članku so zapisali, da je najbojši način raziskovanja Evrope z odkrivanjem skritih draguljev.

Dva od njih sta po njihovem mnenju tudi Bohinj in Piran. Bohinj opisujejo kot »edinstveno, lepo in očarljivo destinacijo v osrčju Julijskih Alp.« Piran pa priporočajo za cilj na fotografskem potovanju, saj je »nedvomno eno izmed najbolj fotogeničnih mest v celotnem Mediteranu«, ki vabijo z bogato zgodovino, kulturo in prijaznostjo domačinov.

Na seznamu so se poleg Bohinja in Pirana znašli še hrvaški Hvar, italijanski biseri Burano, Alberobello in Civita di Bagnoregio, pa slap Kravica v BIH, Dinant v Belgiji, Isle of Skye na Škotskem, Kylemore Abbey na Irskem, Faial na Portugalskem, Meteora – samostani med zemljo in nebom v Grčiji, švicarski Lugano, Ohrid v Makedoniji, Sintra na Portugalskem, Lofoten na Norveškem, črnogorski Kotor, Ronda v Španiji ter Kizhi v Rusiji.

Vir: STO
Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE:

Poreč in vsi razlogi, zakaj morate tja na oddih

Lonely Planet: Slovenija med top 10 destinacijami, vrednimi obiska v 2019

Lonely Planet je Slovenijo uvrstil na enega od štirih seznamov destinacij, ki jih popotnikom priporočajo za obisk v letu 2019. Slovenija se na seznamu enega najvplivnejših turističnih portalov na svetu nahaja med destinacijami za »best value«, torej doživetja z najvišjo vrednostjo.

Lonely Planet je Slovenijo uvrstil na 10. mesto seznama destinacij z najvišjo vrednostjo (best value). To je destinacij, ki obiskovalcem zagotavljajo nepozabna doživetja za najboljšo ceno. Ta globalno prepoznavni in vplivni popotniški vodnik našo deželo opisuje kot destinacijo z vrhunskimi restavracijami in vinotekami, slikovitimi pokrajinami in neodkritimi majhnimi mesti. Še posebej vodnik priporoča odkrivanje slovenskih Alp, Ljubljane, Blejskega in Bohinjskega jezera.

»Umestitev na lestvico top desetih destinacij, ki ponujajo najvišjo vrednostjo za leto 2019, je za Slovenijo velika čast. Lonely Planet je eden od najuglednejših medijskih hiš na področju popotovanj. Izpostavlja najbolj vznemirljive in izstopajoče destinacije na svetu. Umestitev naše dežele med destinacije, ki zagotavljajo visoko vrednost, nas izpostavlja kot destinacijo vrhunske kulinarike in nepozabnih doživetij, ki popotniku še dolgo ostanejo v spominu«, je dejala mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

“V enem samem dnevu lahko obiščete Piran, obalno mesto z benečanskim pridihom. Ali se zapeljete čez alpske prelaze in občudujete dramatično gorsko pokrajino. In večerjate ob reki v središču Ljubljane,” so pojasnili uvrstitev Slovenije v izbor.

Izpostavili so tudi vrsto aktivnosti v naravi, ki so finančno dostopnejše kot v drugih alpskih državah. “Ta žep Evrope v malem je odlična izbira za vse, ki želijo izkusiti najboljše strani celine, a jim primanjkuje časa ali sredstev,” so zapisali na turističnem portalu. Slovenija je zanje tudi “kraj vrhunskih restavracij in vinotek ter neodkritih majhnih mest”.

Potovanje po državi je po oceni Lonely Planeta preprosto in ugodno, številne ceste in železnice pa ponujajo spektakularne vožnje. Izpostavljajo tudi Blejsko in Bohinjsko jezero, ki poleti sicer pritegneta množice, a se najde tudi dovolj skritih kotičkov.

Top države 2019

Države, ki bodo po mnenju Lonely Planeta prihodnje leto najbolj navduševale, so Šrilanka, Nemčija, Zimbabve, Panama, Kirgizija, Jordanija, Indonezija, Belorusija, Sveti Tomaž in Princ ter Belize.

Top mesta 2019

Mesta, ki jih velja obiskati prihodnje leto, so Köbenhavn na Danskem, Shenzhen na Kitajskem, Novi Sad v Srbiji, Miami v ZDA, Katmandu v Nepalu, Ciudad de Mexico v Mehiki, Dakar v Senegalu, Seattle v ZDA, Zadar na Hrvaškem in Meknes v Maroku.

Top regije 2019

Najboljše regije leta 2019 – so italijanska dežela Piemont, gorovje Catskill v ZDA, severni Peru, tako imenovano Rdeče središče v osrednji Avstraliji, Škotsko višavje in otoki, daljni vzhod Rusije, indijska zvezna država Gudžarat, kanadska provinca Manitoba, francoska regija Normandija in dolina Elqui v Čilu.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE:

Ideja za izlet: Kranjska Gora, Zelenci, jezero Jasna in dan za hedonizem

V Benetke iz Pirana s katamaranom za 35 evrov!

Benetke so ena najbolj opevanih svetovnih destinacij, kamor se zgrinjajo radovedneži z vsega sveta, na našo srečo, pa je to mesto na vodi precej dostopno tudi nam! Kdaj ste šli nazadnje v Benetke, ne da bi bila vaša edina destinacija njihovo letališče?

NE ZAMUDITE: Katamaran iz Pirana do Benetk za 35 evrov!

Do njih se namreč lahko enostavno odpeljemo z avtomobilom, ki ga pustimo v eni od tamkajšnjih garažnih hiš in pot nadaljujemo z ladjico ali peš. A to ni edina možnost. Enodneven izlet v Benetke lahko naredite tudi s katamaranom, ki odpluje iz Pirana!

Katamaran iz Pirana do Benetk za 35 evrov!

PREBERITE ŠE: Pravljična knjigarna v Benetkah, kjer nastanejo najlepši selfieji

Že med plovbo lahko prisluhnete predstavitvi bogate zgodovine tega slavnega mesta, v katerem se katamaran ustavi v pristanišču San Basilio. Od tod jo lahko po mestnih ulicah, mostovih in prek kanalov mahnete peš ali pa skočite na ladjico, ki vas pripelje prav do najbolj obiskanega trga na svetu, razkošnega trga sv. Marka, prostorne ploščadi s kupom kavarn, uličnih prodajalcev, nastopačev in seveda golobov, ki jih je prepovedano hraniti! Tu stojijo Bazilika svetega Marka, Doževa palača in skoraj sto metrov visok samostojni zvonik Campanile.

PREBERITE ŠE: Pet jedi, ki jih moraš okusiti v Benetkah. In to niso testenine in pica!

Mesto v obliki črke S seka skoraj štiri kilometre dolg Canal Grande, po katerem se lahko odpeljete z motorno ladjico ali pa doživite pristen beneški transport z avtentično gondolo! Prav z vode boste ujeli poglede na najbolj osupljivo beneško arhitekturo. Ne pozabite še na slavni most Rialto in ikonični Most vdihljajev. Ko odkljukate glavne znamenitosti, pa se nikar ne bojte zaviti v stranske uličice, kjer se lahko izgubite brez strahu, da vas kdo ne bi znal usmeriti nazaj na pravo pot, prav v stranskih uličicah pa boste odkrili tudi ugodne kotičke za malico in italijansko kavo ter kakšne fine butike.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Pet krajev, ki jih moraš obiskati, preden izginejo

Doživi najlepših 36 ur v Benetkah

 

Oddih v Portorožu

Glavna sezona je mimo, a morje je še vedno aktualna možnost za oddih. Slovenska obala je v jesenskih dneh zelo lepa, idealna za sprehajanje na svežem zraku in lovljenje zadnjih toplih sončnih žarkov. Občina Piran ima v septembru tudi kar nekaj privlačnih kulturnih prireditev, vedno pa je prijetno stopiti v spa, ne glede na letni čas. Kaj se torej jeseni počne v Portorožu?

#1 Gurmansko raziskovanje

Istrian Tapas je pred kratkim odprl svoja vrata in razširil gurmansko ponudbo na obali. Prijeten ambient je primeren za dnevni postanek ali pa večerni zmenek, pravo gurmansko razvajanje pa boste doživeli tudi v Hotelu Kempinski, kjer zadovolijo prav vse okuse. Večerjajte v čudoviti in razkošni Kristalni dvorani, kjer so obedovali že mnogi slavni. Moški, privoščite si šampanjec v Bubbles baru in salonu za gospode, medtem ko lahko ženska zasedba ob klepetu preizkuša sladice v damskem salonu Forma viva, ki je mešanica francoske fine slaščičarne in dunajske kavarne. In ko smo ravno pri Avstrijcih, v prostorih znamenite restavracije Fleur de sel je obedovalo že Avstro-ogrsko plemstvo, tradicija gurmanske odličnosti pa se je ohranila vse do danes.

PREBERI ŠE // Nova obvezna postojanka v Portorožu

kozice

kristal

#2 Večerni sprehod in sproščujoč kozarec vina

Večerni sprehod od mondenega Portoroža do romantičnega Pirana si lahko popestrite z okusno sladico v slaščičarni Cacao, ob povratku pa si privoščite kozarec vina na čudoviti terasi hotela Kempinski, ob pogledu na morje, seveda.

piran_shutterstock_390881254

#3 Smeh je pol zdravja

Nasmejte se v lokalnem gledališču Tartini, kjer bodo v petek, 30.9. uprizorili predstavo Benetke. Režirala sta jo Vesna Jevnikar ter Igor Štamulak, prične pa se ob 20. uri.

#4 Razvajanje, razvajanje, razvajanje

Seveda si zaslužite dobro mero sprostitve, po katero je najbolje zaviti v hišni spa hotela Kempinski Palace. Privoščite si popoln oddih z masažami, kopelmi, savnami in drugimi spa tretmaji. Osebje bo poskrbelo, da se boste prerodili od glave do pet ter se počutili in izgledali spočiti ter vsaj nekaj let mlajši. Nudijo namreč lepotne tretmaje s kozmetiko priznanih znamk, pilinge telesa in poživljajoče masaže.

MEGABON priporoča // počuti se kot zvezda v prestižnem hotelu Kempinski

spa

Privoščite si oddih in za nekaj dni pozabite na stres in obveznosti. Prijetni dnevi v Portorožu vam bodo dali zagon za nove podvige, razstrupili telo in umirili duha.

Foto: Kempinski, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.