Egipt: Arheologi so odkrili 35 mumij

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Egipt? Na piramide, kamele, cenkanje, starodavne civilizacije in mumije, seveda.

Skupina egiptovskih in nemških arheologov je zadnji dve leti preživela med izkopavanjem zgodovinskih najdb. V bližini piramid v Gizi so odkrili nov prostor, ki naj bi nekoč služil kot delavnica za mumificiranje. Podzemni prostor naj bi izkopali že v času 26. dinastije.

Nove osupljive najdbe, ki Egiptu vračajo čar

Naleteli so namreč na 30 metrov globok jašek. V njem so odkrili lončeno posodo z olji, ki so jih uporabljali za mumificiranje, od pomladi do danes skupno že 35 mumij, pet sarkofagov in leseno krsto. Našli so tudi srebrno masko, drugo na svetu v takšni podobi. Predvidevajo, da so najdbe stare več kot 2.300 let. Najdene kemikalije za mumificiranje so podobne tistim, ki so jih leta 2006 odkrili v Dolini kraljev. To je sicer le začetek imenitnega odkritja, arheologe pa čaka še veliko dela. Čeprav odkopavanje traja že od leta 2016, bo trajalo še dolgo, kaj vse bodo še odkrili, pa se pustimo presenetiti.

Egipt oživlja turizem 

Egipt je dolga leta veljal za zelo priljubljeno turistično destinacijo tudi med Slovenci, a se je navdušenje zadnja leta nekoliko umirilo. Sicer pa je upad turistov v te kraje občuten že od leta 2011. V Egiptu upajo, da bodo z novimi najdbami oživeli turizem, ki je sicer tudi glavni vir nacionalnega dohodka. V bližini piramid pravkar gradijo tudi velik muzej, ki naj bi ga delno odprli že letos. Tam bodo na ogled starodavni egipčanski artefakti, ki so še eden od izjemnih razlogov za obisk.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Deset najstarejših mest na svetu, ki jih še vedno lahko obiščeš

Kaj lahko o državi pove cena Big Mac burgerja?

Vsi Big Mac burgerji po svetu so popolnoma enaki, to pa žal (ali na srečo) ne velja za njihove cene.

Leta 1986 je revija The Economist razvila zabaven vodič, ki uporablja cene vsem dobro poznanih burgerjev v različnih državah kot merilo moči njihove valute. Danes ga uporabljajo poslovneži za proučevanje odstopanj med valutami, svoje mesto pa je našel tudi v ekonomskih učbenikih.

Za referenčno vrednost je postavljena povprečna cena za Big Mac v ZDA, ki se ta mesec nahaja pri 5,06 USD, najcenjšega pa si lahko privoščite v Egiptu, kjer boste zanj odšteli le 1,46 USD. Seveda je na interaktivni mapi na njihovi spletni strani mogoče videti tudi, kje na svetu boste za Big Mac odšteli največ. Trenutno lahko najdražjega kupite v Švici, kjer boste plačali 6,5 švicarskega franka.

Visoke cene Big Macov pa ne pomenijo nujno visokih plač, saj so lahko cene, kot na primer venezuelski 5,25 dolarjev oziroma 3550 Bolivarjev vreden Big Mac, zaradi inflacije in pomanjkanja hrane nesorazmerno visoke. V Švici na primer zapravijo 30 odstotkov mesečnih prihodkov za hrano, medtem ko se v ZDA z zgolj pičlimi desetimi odstotki proračuna državljani uspejo nahraniti do območja zdravsvteno ogrožujoče debelosti.

Pri nas se nad ceno burgerja v primerjavi z večino svetovnih držav torej ne moremo pritoževati, kljub temu pa se ne pozabite prehranjevati zdravo in raznoliko.

Foto: Unsplash

Recept: mehiški guakamole, egipčanski humus in italijanski pesto

Dan je ravno pravšnji, da se malo pozabavamo z recepti, ki so odlični, da jih pripravimo za kulinarični potep po svetu. Da ne bomo zgubljali dragocenega časa s celotno večerjo, lahko danes pripravimo nekaj preprostih prigrizkov iz treh različnih koncev sveta, ki bodo navdušili vsakega gurmana. Tokrat se naučimo pripraviti mehiški guakamole, egipčanski humus in italijanski pesto!

Guakamole, kot ga poznajo v Mehiki

Za eno skodelico te zdrave in slastne omake potrebujemo:

  • 2 avokada
  • 1 sesekljan paradižnik
  • četrtino drobno sesekljane paprike
  • 30 gramov sesekljanega svežega koriandra
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 1 drobno sesekljana japaleno paprika (opcijsko)
  • sol in črni poper

Priprava je preprosta. Vse sestavine drobno sesekljamo, avokado pa olupimo ter ga spasiramo v gladko zmes. Nato vse skupaj dobro premešamo, solimo in popramo po okusu. Guakamole postrežemo s koruznim čipsom.

Tradicionalni egipčanski humus

Za pripravo potrebujemo:

  • 2 pločevinki čičerike (ali enaka količina skuhane)
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • 1 strok zdrobljenega česna
  • pol žličke kumine
  • ščepec soli
  • 3 kaplje sezamovega olja ali paste

Vse skupaj položimo v blender ter zmešamo v gladko zmes. Postrežemo s korenjem, kumarami ali papriko, narezano na palčke.

Aromatični pesto iz Italije

Italijanska klasika, ki se prileže ob dobrem vinu, rezinah pršuta, na vrhu pice ali pa kar na žlico.

Potrebujemo:

  • 2 pesti sveže bazilike
  • 1 pest pinjol
  • 1 strok zdrobljenega česna
  • 80 gramov parmezana
  • olivno olje

Vse skupaj zmešamo v blenderju ter po okusu dodamo malo olivnega olja.

Želimo vam dober tek in lep vikend!

Foto: Shutterstock

Preberite še: Dišeč kruhek naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.