So rdeče uniforme stevardes AirAsia res preveč zapeljive?

Uniforme stevardes spadajo med ene tistih delovnih oprav, ki so zašle v marsikakšno fantazijo. A pravila oblačenja za stevardese so v resnici precej stroga, njihov videz pa je pomemben ravno toliko kot njihova usposabljanja, znanje in občutek za delo z ljudmi.

O novih uniformah stevardes letalske družbe AirAsia so nedavno razpravljali celo v malezijskem parlamentu. Dva poslanca vladajoče stranke sta namreč opozorila, da živo rdeče uniforme njihovih stevardes razkrivajo preveč. Poleg oprav stevardes AirAsie so jih zmotile tudi oprave v letalskih družbah Firefly in Malindo, saj naj bi bile na določenih mestih preveč prosojne.

PREBERITE ŠE: Šest stvari, s katerimi stevardese spravljate v slabo voljo

Poslanec Datuk Abdullah Mat Yasim je uniforme omenjenih družb označil za neprimerne, saj zaradi njih obstaja možnost, da se potniki med letom preveč razvnamejo. Oblačila, ki na tak način privabljajo poglede pa niso v skladu s pogledi najbolj razširjene vere v Maleziji – islama. “Komisija za letalstvo bi morala postaviti strožja pravila. Če stevardese nosijo zapeljiva in nespoštljiva oblačila, si lahko turisti o Maleziji ustvarijo napačno sliko,” je izjavil poslanec, ki ga je podprlo več somišljenikov.

Foto: Instagram in Facebook/AirAsia

PREBERITE ŠE:

10 stvari, ki vam jih želijo sporočiti piloti

Če boste v letalu sedeli na tem sedežu, boste deležni najboljše postrežbe

Izbira letalskega sedeža o vas pove veliko več, kot bi si mislili

Bi garal za Ryanair? Prijave za najslabšo službo potekajo do petka

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair išče uslužbenca, katerega naloga bo “splošno garanje” in skrb za šefa.

Ekscentrični šef Ryanairja Michael O’Leary je znan po svojih nenavadnih idejah, sedaj pa naj bi dejansko iskal pomočnika, ki bo opravljal omenjene naloge. Zainteresirani se lahko prijavijo do 18. novembra. Obrazec za prijavo pa najdeš tukaj.

Michael O'Leary išče sodelavca.

Michael O’Leary išče sodelavca.

Kot piše Slovenska tiskovna agencija, se je O’Leary pred leti na naslovnice časnikov uvrstil zaradi izjave, da bodo morali potniki Ryanaira plačevati za uporabo stranišč na letalih. Takrat je bilo vse skupaj označeno za šalo. A pri delovnem mestu, ki si je že prislužilo oznako najslabše službe na Irskem, naj bi šlo zares, so povedali pri letalskem prevozniku v Dublinu.

Bi raje kot delal, pobrskal za ugodnim letom na drug konec sveta ali kratek skok v katero od prestolnic? Preveri naš brskalnik letalskih kart.

Vir: STA
Foto: Reuters

Najboljša služba na svetu: stevardesa pri svetovno znani letalski družbi

Vsak dan drugo mesto, danes ena celina, jutri že na drugem koncu sveta, vsak dan novi ljudje in nenehno spreminjanje podnebnega okolja. Sliši se sanjsko! In Nina Puhek, ki je vse to doživela, pravi, da tudi je. Nina je namreč delala kot stevardesa pri svetovno znani letalski družbi Emirates in v dveh letih in pol obiskala kar 57 držav.

Kako postaneš stevardesa pri letalski družbi Emirates?

Prvi korak je zagotovo udeležba na Open Day-u, ki so objavljeni na tej povezavi. Večkrat letno so v Ljubljani in Mariboru, pa tudi pri naših sosedih so ti dnevi pogosti. Pogoji, ki ga mora interesent izpolnjevati je starost nad 21 let, dokončana srednja šola, višina vsaj 160 centimetrov, da se lahko v višino stegneš 212 centimetrov, znaš vsaj pogovorno angleščino in nimaš tetovaž, ki bi bili vidni izven uniforme. Moraš imeti tudi psihično in fizično kondicijo, da si kos nalogam stevardese.

Kako sta ti dve leti in pol pri Emiratih spremenili življenje?

To obdobje mi je razširilo obzorja in spoznalo s kulturami ter državami, o katerih sem pred tem le brala. Lahko rečem, da sem opravila s predsodki o ljudeh in da z lahkoto spakiram in tudi raziščem celo mesto v enodnevnem obisku.

Kako poteka povprečen delovni teden stevardese pri Emiratih?

Žal ni povprečnega. Urniki so tako raznoliki, kot so ljudje zaposleni pri Emiratih, ki prihajajo iz celega sveta. Vsak mesec te čaka nekaj novega in tako tudi vsak teden. Leti se v povprečju med 80 in 100 ur na mesec, kar je v mojem primeru pomenilo med šest do osem letov na mesec. Tako se je zgodilo na primer, da sem v enem tednu bila v New Yorku, Dubaju in Londonu.

1 3 5

Ali si že pred tem delom rada potovala?

Uh ja! Že starši so me zasvojili s tem, saj že od mojega otroštva nismo imeli obstanka in smo vedno izkoristili vse vikende, počitnice za raziskovanja in potovanja. Vedno sem sanjarila o potovanjih in ko sem prišla od kod, že načrtovala novo. Potovanja so bila glavni razlog za prijavo za delo stevardese.

Koliko držav si v času, ko si delala kot stevardesa obiskala?

Obiskala sem 57 držav.

6 8 12

Katera je nate naredila največji vtis?

Morda bi izpostavila Brazilijo, mesto Rio de Janeiro, zaradi tako raznolike pokrajine in odprtosti ljudi, vsepovsod se pleše, ljudje so nasmejani in prijetni.

2

Kako so videti obiski mest, ki so v bistvu v času službe?

Po prihodu posadke v hotel smo bili prosti od 24 ur do 72 ur, kar je pomenilo da si si ta čas organiziral po svojih željah. Dobili smo ‘žepnino’ oziroma dnevnice v lokalni valuti, ki smo jih lahko po lastni volji koristili. Vedno sem pred odhodom na let pregledala, kaj bi želela na destinaciji početi, na primer, kje spiti kavico, ali je bil to Safari, ogled sosednjega otočka, obisk sirotišnice ali šole, glavnih znamenitosti. Neverjetno je, koliko lahko vidiš, ko se dobro zorganiziraš – tudi 24 ur je dovolj za spanec, hrano in oglede.

Kako si se ob kratkih obiskih in nenehnem letenju navajala na jet-lag?

Vedno sem se držala le tega, da sem kjerkoli na svetu odšla spat zvečer, po lokalni uri oziroma, ko je bila tam noč. Raje sem si privoščila kratek počitek, power nap, in tako imela energijo za oglede in aktivnosti.

Kaj ti je bilo v tem obdobju najlepše?

Vse! Od tega, da je delo v angleščini in spoznaš na tisoče novih sodelavcev ter potnikov, ki imajo vsak svojo zanimivo zgodbo, do krajev ki sem jih obiskala v roku službe ali počitnic. Res krasno obdobje, ki ga za nič na svetu ne bi zamenjala in mi je dalo toliko, da sem neverjetno hvaležna za to priložnost. Najlepše pa je bilo seveda, da sva z možem iz počitnic na Sejšelih prinesla domov ‘spominček’ po imenu Val.

Je tudi kakšen minus dela, za katerega se res sliši, da je sanjsko?

To je v mojih očeh resnično najboljša služba na svetu. Nikjer drugje ne spoznaš praktično vseh kultur in narodnosti na enem mestu, hkrati prepotuješ svet in si za to še plačan! Stevardov in stevardes je pri Emiratih približno 20.000 in prihajajo iz več kot 160 držav sveta. Ker je Dubaj nekako center sveta in smo leteli skoraj povsod, so bili tudi potniki čisto vseh narodnosti. Slabost je le v tem, da si ločen od svojih bližnjih in da zaradi raznolikega urnika zamudiš veliko rojstnih dni, praznikov, tako da sem na primer svoj rojstni dan praznovala v Barceloni, božič v sirotišnici v Gani in novo leto v Dubaju.

11 10 7

Si se za vrnitev domov odločila sama ali ti je potekla pogodba?

Ja, odločila sem se sama, saj sem zanosila. Pogodba velja tri leta, ki jo lahko prekineš kadar želiš in tudi podaljšaš.

Kako si doživela vrnitev?

Domov sem se z veseljem vrnila, saj je bila nosečnost načrtovana in sem kot stevardesa izkusila več kot sem si le želela in pričakovala, tako da je bilo vse na mestu. Zame je bila in bo Ljubljana vedno dom, kamor z veseljem vračam, Slovenija pa je prelepa varna državica, ki nudi tako lepo naravo in udobno življenje.

Sledi Nini na njenem Instagramu: @fluffyprincess

Foto: Osebni arhiv

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.